Tänä päivänä puhutaan paljon kierrätyksestä ja korostetaan sen tärkeyttä. Kenties eniten painotetaan vaikutuksia ympäristön näkökulmasta, mutta moni voi myös unohtaa sen seikan, että oikein kierrättäminen pitää taloyhtiön jätemaksut maltillisena, eikä niiden takia vastike tai vuokra nouse.
Kierrättäminen ei ole vaikeaa eikä se vaadi paljoa. Tarvitset ainoastaan tiedon, mihin mikäkin roska menee sekä oikean lajitteluastian sille. Ei ole paljoa vaadittu, että käyttää pienen hetken enemmän sen miettimiseen, mihin minkäkin jätteen lajittelee. Lajitteluohjeet vaihtelevat hieman kunnittain, minkä takia kannattaa katsoa oman kunnan sekä oman taloyhtiön lajittelupisteen ohjeistukset. Niistä löytyy selkeästi tieto siitä, mitä mihinkin lajitteluastiaan saa ja ei saa laittaa.
Itse olen ottanut tavaksi lajitella jokaisen jätteen oikealla tavalla. Aluksi se tuntui hieman vaikealta ja turhauttavalta, mutta nyt siitä on tullut itselleni ihan jo rutiini. Ei ole oikeasti paljoa pyydetty, että mietin hetken pidempään, mihin roska-astiaan minkäkin roskan lajittelen. Harvemmin tätä joutuu enää edes miettimään, sillä lajittelusta on tullut itselleni niin arkipäiväistä ja olen oppinut tunnistamaan todella monen jätteen loppusijoituspaikan. Nykyään lajittelu tulee jo ihan itsestään!
Monelle voi tulla ongelmaksi tai nousta oikeaoppisen lajittelun kynnykseksi se, ettei vain yksinkertaisesti ole tilaa mihin laittaa jokaiselle roskalle oma lajitteluastiansa. Onneksi tähän on keksitty erilaisia ratkaisuja! Tässä on listattu muutamia vinkkejä kierrättämisen ja lajittelun helpottamiseksi.
Erikokoiset jäteastiat
Uusissa asunnoissa jätevaunujen jäteastiat ovat nykyään todella isoja, eikä niitä mahdu vaunuun kuin kaksi tai kolme. Isojen sankojen tilalle voi myös ostaa useampia pieniä jäteastioita. Näiden lisäksi voi tarvita vielä erillisiä jäteastioita. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, ettei ole paikkaa näille ylimääräisille astioille. Useammalta eri valmistajalta kuitenkin löytyy niin siistejä lajittelukokonaisuuksia, että ne voi jättää ihan esille asuntoon. Esimerkiksi Smartstore Collect-merkiltä löytyy tällaisia kannellisia laatikoita, joiden sisällä on useampi pienempi jäteastia. Niihin voi laittaa esimerkiksi mainokset, kartongit tai pullot ja tölkit. Tällaisia laatikoita myydään useissa liikkeissä, esimerkiksi Tokmannilla ja Verkkokaupassa.
Jos kodista löytyy kaappitilaa keittiöstä, siivouskomerosta tai vaikkapa vaatehuoneesta, voi jätteiden lajittelun toteuttaa seuraavanlaisesti. Olen itse ostanut Ikeasta useita erikokoisia jäteastioita, joissa on kansi. Niiden mukana tulee myös värillisiä tarroja, joiden avulla jäteastiat voi nimetä ja erotella toisistaan. Näitä olen sitten laittanut keittiön tiskialtaan alakaappiin sekä siivouskaappiin. Isoimpia astioita voisi myös säilyttää vaatehuoneessa tai kodinhoitohuoneessa lattiatasolla.
Vastaavia kannellisia jäteastioita voi löytyä myös muualta, mutta itse olen pitänyt näistä Ikean tuotteista. Ulkonäöllisesti ne eivät välttämättä ole esittelytavaraa, mutta toimivat hyvin juuri kaappien sisällä. Lamppujen ja paristojen lajitteluun olen käyttänyt todella pientä astiaa, jonka sisällä on vieläkin pienempi astia teipatuille paristoille. Nämä voi viedä sitten kerrallaan kierrätyspisteelle.
Oman taloyhtiön jätekatos vaikuttaa
Oman taloyhtiön jätekatoksesta kannattaa katsoa, mitä kaikkia jäteastioita siellä on. Tämän perusteella voi itselleen hankkia tarvittavan määrän lajitteluastioita. Meillä esimerkiksi kerätään erikseen muovijäte, minkä takia minulla on omat astiansa muovi- ja energiajätteelle. Toisaalla taas voi olla yksi kierrätysastia kaikelle poltettavalle jätteelle, johon kerätään muovi-, energia-, seka- ja biojäte kaikki samaan.
Kaikkiin jätekatoksiin ei välttämättä saa jokaiselle eri jätteelle omaa astiaansa. Kiinteistömanagerilta voi kuitenkin tiedustella, olisiko taloyhtiöön mahdollista saada jotain puuttuvaa jäteastiaa. Kuten aiemmin sanottu, kierrätystavat vaihtelevat alueittain, eikä täten kaikkialla ole tarvetta esimerkiksi erilliselle muovijätteen keräysastialle.
Vinkkejä roskien uudelleenkäyttöön
Tuotteen käyttöikää voi lisätä käyttämällä sitä uudelleen johonkin ihan muuhun. Tässä on listattuna muutamia esimerkkejä:
– paistopisteen pussien, popcornpussien ja kaupan biohedelmäpussien käyttö biojätepussina
– wc-paperipussien sekä muiden tuotteiden pakkausten (kuten leipäpussi) käyttö roskapusseina
– lasipurkkien uudelleenkäyttö itsetehdyn hillon säilytykseen
– peltipurkkien käyttö kasvien istutuksessa tai kukkapurkkeina esim. yrteille
– wc-paperihylsyjen sekä muiden pahvien ja paperien käyttö askartelussa (myös rikkimennyt lasitavara, pullot, tölkit, rikkinäiset vaatteet yms. käyvät)
– lasipullot kynttilänjalkoina
– kananmunarasiat biojätepussin pohjalle imemään kosteutta
Tässä listassa on paljon esimerkkejä omasta arkisesta kierrättämisestäni. Oikeastaan kaikkia muita listan kohtia toteutan myös itse, mutta askartelua en juurikaan harrasta. Niinä harvoina kertoina, kun jotain askartelen, pyrin kuitenkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään jo olemassa olevia tarvikkeita. Tässä taannoin tein ystävälleni vauvajuhliin vaippakakun, jossa käytin jonkun tilaamani tuotteen pakkauksen pahvia. Oikeastaan muuten hyödynnän kaiken mahdollisen jätteen jossain muussa käyttötarkoituksessa.
Lue lisää:
• Näin lajittelet kodin jätteet
• Olemme mukana uudenlaisessa biojätekokeilussa