Asumisoikeusasuntojen hakuprosessia ja asukasvalintaa sääntelee asumisoikeuslaki, jonka vuoksi asunnon haussa on omat erityispiirteensä. Lue kuinka helppoa hakeminen on!

 

1.    Hae asumisoikeuden järjestysnumero

Asumisoikeusasuntoa haettaessa tarvitaan aina järjestysnumero, jonka voit hakea helposti sen kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta, jossa haettava asunto sijaitsee. Helpointa ja näppärintä on hakea järjestysnumero netistä kaupungin tai kunnan sivujen kautta, mikäli asuntotoimistossa on verkkopalvelu käytössä.

Lue lisää järjestysnumeron hakemisesta.

Asumisoikeusasunnon saa aina se hakija, jolla on pienin järjestysnumero tarjouskierroksella. Tämän vuoksi järjestysnumero kannattaa hakea valmiiksi jo ennen kuin uuden asunnon tarve tulee ajankohtaiseksi.

Asumisoikeuslaki uudistuu, ja uudistuksen myötä järjestysnumeroiden haku muuttuu 1.9.2023 alkaen. Tulevaisuudessa järjestysnumerot haetaan kunnan sijaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta ja jatkossa ne ovat voimassa vain määräajan. Lue lisää asumisoikeuslain muutoksesta.

2.    Tee asuntohakemus ensimmäisen hakuajan aikana

Uudiskohteen asuntoa voi hakea vasta silloin, kun ensimmäinen hakuaika on ilmoitettu alkaneeksi. Voit katsoa kiinnostavia uudiskohteita nettisivuillamme täällä. Suosittelemme tilaamaan uutiskirjeemme, niin saat ilmoituksen uudiskohteiden hakuajoista.

Voit tehdä asumisoikeushakemuksen nettisivuillamme täällä. Merkitse hakemukseen kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta saamasi järjestysnumero. Hakemukseen ei tarvitse vielä tässä vaiheessa määritellä yksittäistä asuntoa, vaan voit hakea joko kohteen kaikkia asuntoja tai tiettyjä huoneistotyyppejä, kuten kaksioita.

Ensimmäinen hakuaika kestää vähintään kaksi viikkoa, jonka jälkeen lähetämme tarjoukset asunnoista hakijoille eli käynnistämme tarjouskierroksen.

3.    Asuntotarjous ja varaus

Kun olet saanut meiltä asuntotarjouksen, sinulla on kaksi viikkoa aikaa ilmoittaa meille ne asunnot, joista olet kiinnostunut. Ilmoita asunnot toiveidesi mukaisessa järjestyksessä: merkitse ensimmäiseksi asunto, josta olet eniten kiinnostunut ja niin edelleen.

Kun tarjouskierroksen vastausaika on päättynyt, käymme läpi hakijoilta saamamme vastaukset.
Varaamme asunnot hakijoille järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä ja toiveet huomioon ottaen.

Hakijat, joille emme voi varata sillä hetkellä asuntoa, jäävät jonoon ja heidät huomioidaan, jos peruutuksia tulee. Jos sinulle on jo varattu asunto ja olet vahvistanut varauksen, ei muita asuntovaihtoehtoja enää myöhemmin tarjota.

4.    Varausmaksu ja liitteet

Kun sinulle on varattu asunto, on sinulla viikko aikaa maksaa 200 euron varausmaksu ja toimittaa asukashyväksyntää varten tarvittavat liitteet myyntineuvottelijalle. Saat tarkemmat ohjeet tarvittavista asiakirjoista myyntineuvottelijalta.

Kun olet toimittanut liitteet, myyntineuvottelija hakee asukashyväksynnän siitä kaupungista tai kunnasta, josta olet saanut järjestysnumeron. Mikäli asukasvalinnan hyväksyntäpäätös saadaan, sovitaan asumisoikeussopimuksen allekirjoittamisesta viimeistään kuukauden sisällä kaupungin tai kunnan tekemästä hyväksymispäätöksestä.

5.    Sopimuksen allekirjoitus, asumisoikeus- ja vakuusmaksu

Sopimus tehdään jo rakennusaikana ja asumisoikeusmaksu, joka on 15 %:n osuus asunnon hankintahinnasta, erääntyy maksettavaksi kahden viikon päästä allekirjoitushetkestä. Kuitenkin viimeistään yhden kuukauden sisällä kaupungin tai kunnan tekemästä hyväksymispäätöksestä ja aina ennen avainten luovutusta.

Mikäli muuttoajankohtaan on alle kuukausi aikaa, erääntyy asumisoikeusmaksu maksettavaksi kuitenkin aina ennen muuttoa. Vakuusmaksu tulee maksettavaksi kahden viikon päästä asuntoon muuttamisesta.

6.    Jonoon jäävät hakijat

Mikäli et saanut ensimmäiseltä tarjouskierrokselta asuntotarjousta, jää hakemuksesi tällöin jonoon. 

Jos ensimmäiseltä tarjouskierrokselta ei löydy kaikkiin vapaisiin asuntoihin asukkaita, käynnistetään uusi tarjouskierros. Jonoon aiemmin jääneet hakemukset tulevat huomioiduksi järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä.

7.    Arvioitu valmistumisajankohta ja muutto

Uudiskohteiden valmistumisajankohdat ovat aina arvioita. Lopullinen muuttopäivä ilmoitetaan heti, kun tieto on saatavilla, mutta kuitenkin viimeistään kuukautta ennen valmistumista. Kun muutto uuteen kotiin alkaa lähestyä, lähetämme sinulle muuttokirjeen. Kirjeessä kerromme esimerkiksi tarkemmat tiedot muuttoajankohdasta, avainten noudosta ja asunnon ennakkotarkastuksesta.

8.    Hakeminen ensimmäisen hakuajan jälkeen

Asuntoa voi hakea myös ensimmäisen hakuajan jälkeen. Ensimmäisen hakuajan jälkeen alkaa niin sanottu jatkuvan haun aika. Tämä tarkoittaa sitä, että hakijat voivat jättää asuntohakemuksen ajankohdasta riippumatta. On hyvä huomata, että haettavasta kohteesta ei välttämättä ole vapaita asuntoja hakuhetkellä tarjottavissa. Hakemus on kuitenkin voimassa 12 kuukautta, ja se tulee huomioiduksi, mikäli asuntoja vapautuu tarjottavaksi.

Esimerkki Helsingin kaupungin asumisoikeushakemuksen hyväksyntään tarvittavista selvityksistä ja liitteistä.

Asumisoikeusasunnon hakeminen uudiskohteesta pähkinänkuoressa

1.    Uudiskohde tulee myyntiin ja hakuaika alkaa. Ensimmäinen hakuaika on vähintään kaksi viikkoa.
2.    Hakijan tulee lähettää hakemus hakuajan puitteissa. Hakemukseen tarvitaan kaupungin/kunnan asuntotoimistosta haettu asumisoikeuden järjestysnumero.
3.    Hakuajan päätyttyä kohteen kaikkia asuntoja tarjotaan ensimmäisellä tarjouskierroksella.
4.    Hakijalla on kaksi viikkoa aikaa ilmoittaa, mistä asunnoista hän on kiinnostunut.
5.    Mikäli hakijalle on voitu järjestysnumeron perusteella varata asunto, on hänellä viikko aikaa maksaa varausmaksu ja toimittaa tarvittavat liitteet.
6.    Asumisoikeusmaksu tulee maksaa kahden viikon kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.
7.    Vakuusmaksu maksetaan vasta kaksi viikkoa muuton jälkeen.

Kiinnostuitko uudiskohteeseen hakemisesta? Voit hakea asumisoikeuden järjestysnumeron nettisivuillamme täällä.

Ajankohtaista