Energian säästäminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Energian ja varsinkin sähkön hinta on noussut merkittävästi viime aikoina, joten nyt jos koskaan energian säästäminen näkyy nopeasti myös omassa kukkarossa. Muuttamalla pieniä asioita arjessa, saat pidemmällä aikavälillä aikaan suuria muutoksia ja useiden eurojen säästöjä.

iStock 169982512 800x533

Suurin energiasyöppö kotitalouksissa on asuintilojen lämmitys ja toiseksi eniten energiaa kuluu lämpimän veden lämmitykseen, joten niiden kautta sinun on myös helppo saada säästöjä aikaan. Asumis- ja lämmitysmuodosta riippuen, lämmityskustannukset näkyvät kuluttajan kukkarossa joko suoraan kuukausittaisina maksuina tai välillisesti vastikkeiden muodossa. 

Lämmityksen lisäksi erilaisilla sähköä säästävillä pienillä toimilla voit saada pitkällä aikavälillä isoja säästöjä.

Lue tästä energia-asiantuntijamme parhaat energiansäästövinkit!

  • Mikäli sinulla on sähkölämmitteinen asunto, alenna asunnon sisälämpötilaa. Jo yhden asteen lämpötilan muutos tuo säästöä viisi prosenttia.
  • Tuuleta tehokkaasti ja lyhytaikaisesti. Ethän päästä lämmitettyä ilmaa ”harakoille”.
  • Säädä ilmanvaihto pienimmälle teholle aina kun et ole kotona.
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkejä ja tiskejä. Käytä eko-ohjelmia, ne säästävät energiaa, vaikkakin ovat usein ajallisesti pidempiä.
  • Vähennä saunan lämmityskertoja ja silloin kun lämmität, pidä lämmitysaika lyhyenä.
  • Älä pidä mukavuuslattialämpöä päällä.
  • Kuivata pyykit kuivausrummun sijaan narulla, mahdollisuuksien mukaan yritä kuivata pyykkejä myös pihalla.
  • Sammuta valot, televisiot ja muut elektroniikkalaitteet aina kun poistut huoneesta tai kodista.
  • Valitse valaisimiin led-lamput. Irrota kännykänlaturit ja muut valmiusvirrassa olevat sähkölaitteet seinästä aina kun et niitä käytä.
  • Pidä jääkaappi noin +5 asteessa ja pakastin noin -18 asteessa. Kylmemmät lämpötilat eivät tuo merkittävää etua, mutta vievät enemmän sähköä.

Esimerkki 1:
Jos koneellinen pyykkiä kuivatetaan kerran viikossa huoneilmassa, se lisää tilojen lämmityskustannusta noin 20 euroa vuodessa.

Esimerkki 2.
Astianpesukone käy kolme kertaa viikossa normaalilla pesuohjelmalla. Kustannus on noin 90 euroa vuodessa. Eko-ohjelmalla kustannus olisi vain noin 30 euroa (sähkön hinnan ollessa 35 c/KWh).

Esimerkki 3:
Pienehkö sauna 4-6 kW kiukaalla. Jos saunotaan 1-2 tuntia kahdesti viikossa kustannus on noin 200–300 euroa / vuosi (sähkön hinta 35 c/KWh). (Saunan lämmittäminen pienentää kuitenkin muiden tilojen lämmitys-tarvetta, joten laskelma ei ole aivan suoraviivainen.)

Ajankohtaista