Asumisoikeuslain uudistuksen myötä asumisoikeusasunnon järjestysnumeron haku muuttuu syyskuussa. Syyskuusta 2023 alkaen järjestysnumeroa tulee hakea ARAsta. Vanhoilla kuntien myöntämillä järjestysnumeroilla voi kuitenkin hakea asumisoikeusasuntoa vielä vuoden loppuun saakka.

J28A4409

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus yksinkertaistaa ja nopeuttaa asunnon hakuprosessia. Samalla asumisoikeusasuntojen asukasvalintaa selkeytetään.

Yksi järjestysnumero yhdestä paikasta

Asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Hyvä tietää uudesta järjestysnumerosta:

  • Uudella järjestysnumerolla voi hakea asuntoa kaikista kunnista.
  • Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta.
  • Järjestysnumeron haku muuttuu maksulliseksi – numero tulee maksamaan noin 10 euroa.
  • Järjestysnumeron voi hakea sähköisesti tai paperilomakkeella.
  • Asunnon hakijalla tai hakijaperheellä voi jatkossa olla vain yksi voimassa oleva järjestysnumero kerrallaan. 

Huom! Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 voit hakea asuntoa sekä kunnan myöntämällä numerolla että uudella ARAn koko maan kattavalla järjestysnumerolla.  

Käytä vanha numerosi vielä kun voit!

Asumisoikeusjärjestelmä on ollut voimassa jo yli 30 vuotta eli vanhimmat järjestysnumerot ovat 1990-luvulta. Osa näistä numeroista on yhä käyttämättä. Vanhat kunnilta saadut numerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun saakka. Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 on kunnan antama järjestysnumero paremmalla sijalla kuin uusi.

Katso täältä mitä asuntoja meillä on vapaana ja vapautumassa ja hyödynnä käyttämätön järjestysnumerosi. Voit käyttää kunnalta haettua järjestysnumeroa myös nyt myynnissä oleviin uudiskohteisiin, vaikka ne valmistuisivat vasta vuoden 2024 puolella, kunhan hyväksyt sinulle tarjotun asunnon tämän vuoden puolella. Katso rakenteilla olevat uudiskohteet täältä.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan aina järjestysnumero

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan järjestysnumero. Jos hakijoita on samaan asuntoon yhtä aikaa useita, saa asunnon se hakija, jolla on pienin eli vanhin järjestysnumero. Asumisoikeusasunnon voi saada 18 vuotta täyttänyt henkilö, jolla ei ole niin paljon varallisuutta, että voisi hankkia tarpeitaan vastaavan omistusasunnon. Myös muiden asuntoon muuttavien yli 18-vuotiaiden perheenjäsenten varallisuus otetaan huomioon. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.

Lue lisää asumisoikeusasunnon hakemisesta täältä.

Tärkeitä päivämääriä:

  • 31.8.2023 asti järjestysnumeroita myöntävät kunnat.
  • 31.12.2023 saakka voi käyttää kuntien myöntämiä järjestysnumeroita.
  • 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ainoastaan ARAsta.
  • 1.9.2023–31.12.2023 voi käyttää sekä kuntien että ARAn myöntämiä järjestysnumeroita.
  • 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot.

 

Lisätietoja muutoksista:

Asumisoikeuslaki uudistuu (ta.fi)

Tietoa uudesta asumisoikeuslaista (ara.fi) 

 

Ajankohtaista