Syksyn tuodessa kesähelteiden tilalle viileämmät lämpötilat moni miettii milloin kiinteistön lämmitys alkaa. Lämmityskauteen siirtyminen sujuu valtaosassa asuntojamme ilman suurempia toimenpiteitä. Listasimme asiat, jotka asukkaan on kuitenkin hyvä tarkistaa etukäteen. 

Ihminen aistii varsin herkästi lämpötilan muutokset ja tottuu vallitseviin lämpötilaoloihin. Tämän vuoksi monesti syksyllä sisäilma tuntuu viileältä ja kostealta.

Suurimmassa osassa kiinteistöistämme lämmönjako tapahtuu keskitetysti joko vesikiertoisilla pattereilla tai lattialämmityksellä. Näissä asuntokohteissamme lämmitys starttaa automaattisesti, kun kiinteistössä on lämmitystarvetta. Lämmitystarve määräytyy kohteen mukaan joko ulkolämpötilan tai kiinteistön sisälämpötilan mukaan.

Varsinkin uusissa kerrostaloissa rakenteet varaavat kesän aikana paljon lämpöä. Tämän vuoksi varsinainen lämmityskausi alkaa kohteissa eriaikaan. Suurimmassa osassa asuntojamme lämmityskauden alkuun ei tarvita asukkaan toimesta mitään toimenpiteitä. Muutama asia on kuitenkin hyvä tarkistaa, jotta lämmityskauteen siirtyminen sujuisi jouhevasti: 

 

Asukkaan muistilista

1. Seuraa sisälämpötilaa sen mittaamiseen tarkoitetulla mittarilla oikeasta paikasta

  • Sisälämpötilaa tulisi mitata keskeltä huonetta optimaalisesti noin 1,1 metrin korkeudelta
  • Tavoite sisälämpötila lämmityskaudella on 21 ±1 °C (20–22 °C).

 

2. Tarkasta, että asunnon huonetermostaatit (vesikiertoinen lattialämmitys) tai patteritermostaatit (vesikiertoinen patterilämmitys) ovat auki-asennossa.

  •  Neulaventtiilit saattavat jumiutua kesän aikana, joten ei ole pahitteeksi kääntää muutaman kerran patteritermostaatti auki ja kiinni.

 

3. Mikäli pattereiden edessä on paksuja verhoja tai isoja huonekaluja, siirrä niitä niin, että ilma pääsee kiertämään patterin pinnoilla.

  • Patterit luovuttavat lämpöä sisäilmaan, jos patteri on sisäilmaa lämpimämpi ja ilma pääsee liikkumaan patterin pinnalla. Verhot ja huonekalut saattavat estää tämän. Mikäli lämpö jää kalusteiden tai verhojen taakse ”loukkuun” saattaa patteritermostaatti pahimmillaan sulkea koko patterin vesikierron.
  •  Vielä 30 asteinenkin patteri tuntuu kädellä kokeiltaessa viileältä tai kylmältä vaikka luovuttaakin 21 asteiseen sisäilmaan lämpöä, joten kylmä patteri ei ole merkki lämmityksen toimimattomuudesta.

 

4. Varmista että tuuletusikkunat ja ikkunasalvat ovat varmasti kunnolla kiinni. Ikkunan pesun yhteydessä on voinut jäädä isojenkin ikkunoiden salpoja auki jolloin ikkuna ei ole tiivis.

 

5. Lattialämmitys asunnoissa ei tulisi peittää merkittävää osaa lattiapintalasta paksuilla matoilla, jotta lattiasta pääsee lämpö siirtymään sisäilmaan

 

Mikäli asunnossasi ilmenee sisäilmaolosuhteisiin liittyviä haasteita, täytä ystävällisesti vikailmoitus.

 

 

 

Ajankohtaista