Kun ulkona paistaa aurinko ja sää on lämmin, voi myös asunnon sisälämpötila nousta toivottua lämpimämmäksi. Lue, miten voit ehkäistä auringon ja lämpimän kesäsään aiheuttamaa asunnon kuumenemista.

kuuma asunnossa


1. Sulje verhot. Paahtava aurinko lämmittää asuntoa, joten verhojen sulkeminen hillitsee asunnon lämpenemistä. Jos asunnossa on sälekaihtimet tai rullaverhot, niitä kannattaa käyttää. Myös muunlaiset verhot auttavat.

2. Tuuleta silloin kun aurinko ei paista, kuten illalla tai yöllä. Näin asuntoon tulee viileää ilmaa. Päivällä ulkona voi olla selvästi kuumempi kuin sisällä, jolloin tuulettaminen ei välttämättä viilennä asuntoa, vaan voi jopa lämmittää sitä lisää.

3. Tuulettaminen on tehokkainta, jos asunnossa on mahdollista saada aikaan ristiveto. Varo kuitenkin, etteivät ikkunat ja ovet paiskaudu ristivedossa kiinni voimakkaasti, jolloin ne saattavat mennä rikki.

4. Vältä isojen sähkölaitteiden kuten uunin tai saunan käyttöä, sillä ne nostavat asunnon lämpötilaa.

5. Tarkista poistoilma- ja korvausilmaventtiilien puhtaus. Asunnon poistoilmaventtiilien kautta asunnosta poistuu ilmaa ja kosteutta ja korvausilmaventtiileistä asuntoon tulee korvaavaa ilmaa. Tarkista, että molemmat venttiilit ovat puhtaat eikä niitä ole peitetty. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa, asunnon ulkoseinän yläosassa tai lämpöpatterin takana seinässä. Uusimmissa asunnoissa, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, korvausilmaventtiilit sijaitsevat useimmiten makuu- ja olohuoneessa. Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä (usein liesituuletin), kylpyhuoneesta/pesuhuoneesta ja vaatehuoneesta.

6. Hanki tuuletin tai siirrettävä ilmastointilaite. Tehokas pöytä- tai lattiatuuletin tuo helpotusta kuumuuteen melko pienellä rahalla. Järeämpi viilentäjä on siirrettävä ilmastointilaite, joka viilentää ja poistaa ilmasta kosteutta. Jos käytät ilmastointilaitetta, muistathan tyhjentää laitteen vesisäiliön tasaisin väliajoin.

Ajankohtaista