Sivustomme käyttää evästeitä, jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän. Lue lisää tietoa aiheesta

DSC03220 web

Isännöitsijän työssä on tärkeää kuunnella asukkaita ja heidän toiveitaan. Tässä isännöitsijä Jaakko Antinlaakso (oik.) Kannaksenkatu 2:n grillipaikan avajaisissa vuonna 2015.

Oletko joskus miettinyt, mitä isännöitsijän työnkuvaan kuuluu? Lähes kolmekymmentä isännöitsijäämme ympäri Suomen huolehtivat taloistamme yhdessä huoltoyhtiöiden kanssa. Jututimme Tampereen seudulla isännöitsijänä toimivaa Jaakko Antinlaaksoa ja selvitimme, mitä hänen työpäiviinsä kuuluu. Jaakko on toiminut isännöitsijänä 16 vuotta, joista TA:lla 2,5 vuotta. Asukkaat ovat kuvailleet Jaakkoa helposti lähestyttäväksi isännöitsijäksi, joka tarttuu aktiivisesti asioihin ja hoitaa ne.


Mitä isännöitsijän työtehtäviin kuuluu?

- Isännöitsijän tehtäväkenttää voi pitää verraten laajana ja monipuolisena – kahta samanlaista päivää ei ole. Asumisoikeuskohteissa työn painopiste on teknisellä puolella, koska hallinto muodostaa melko pienen osan kokonaistyöajasta. Tämä selittyy sillä, että asumisoikeuskohteissa ei ole yhtiökokouksia, eikä hallituksen kokouksia, vaan kerran vuodessa pidettävä asukaskokous.

- Toistuvia työtehtäviä ovat asiakaspalvelun (sähköpostiviestintä, puhelut ja erilaiset tapaamiset) lisäksi laskujen hyväksyntä ja asuntotarkastusten tekeminen. Työhön kuuluu paljon opastamista arkisissa asioissa, tiedottamista, asuntoremonttien suunnittelua yhdessä myynnin ja usein myös tulevien asukkaiden kanssa sekä remonttien teettämistä ja uusien kodinkoneiden hankkimista.

- Kausiluonteisia työtehtäviä puolestaan ovat taloushallinnon työtehtävät, kuten budjetointi ja tilinpäätökset. Isännöitsijöiden tehtäviin kuuluvat myös rakennettavien uudiskohteiden asioiden hoitaminen, jätehuoltoon liittyvät asiat sekä palotarkastuksiin osallistuminen. Yksi tärkeä tehtävä on myös energian kulutusseuranta etenkin käytetyn veden osalta.


Millä tavoin isännöitsijät huolehtivat talojen kunnossapidosta ja asumisviihtyvyydestä?

- Järjestelmällisen kunnossapidon suunnitteleminen ja toteuttaminen on yksi isännöitsijän tärkeimmistä työtehtävistä. Isännöitsijä varmistaa, että jokaisessa kohteessa tehdään tarvittavat korjaukset oikeaan aikaan. Yhtä tärkeää on myös korjaushistorian kartuttaminen eli tehtyjen remonttien kirjaaminen. Valtaosa tehtävistä korjauksista määritetään teknisessä mielessä, mutta myös asumisviihtyvyyteen kiinnitetään huomiota.

- Isännöitsijä voi vaikuttaa asumisviihtyvyyteen monella tapaa. Tärkeää on kuunnella asukkaita ja heidän toiveitaan sekä huomioida eri-ikäiset asukkaat. Asukkaiden esittämät toiveet ovat usein varsin kohtuullisia, kuten uudet pensassakset tai kottikärryt. Viihtyvyyteen pyritään vaikuttamaan myös asuntoja remontoitaessa, jolloin asukkailla on yleensä mahdollisuus vaikuttaa asunnon värivalintoihin.

- Talon pihaa voi pitää kohteen käyntikorttina, jonka asukas tai hänen luokseen kylään saapuva vieras näkee ensimmäisenä. Siistit ja hoidetut istutukset, ehjät ja suorassa olevat valaisinpylväät sekä siisti jätepiste luovat hyvän ensivaikutelman. Tärkeää on myös porrassiivouksen asianmukainen hoitaminen. Isännöitsijä voi parantaa yleistä viihtyvyyttä pienilläkin asioilla, kuten hankkimalla uudet pyykkinarut, maalauttamalla kuluneen kellarikäytävän lattian tai pesutuvan seinät. Myös leikkialueen välineitä voidaan uusia tai lisätä, jos mahdollista. Kokonaisuutena hyvin hoidettu talo saa asukkaat viihtymään kodeissaan. Hyvä tiedottaminen lisää myös osaltaan viihtyvyyttä.


Mikä työssä on parasta?

- Tässä työssä parasta on työn itsenäinen hoitaminen ja vapaus tehdä päätöksiä. Työssä saa lisäksi olla tekemisissä paljon erilaisten ihmisten kanssa (asukkaat, myynti ja urakoitsijat). Palkitsevaa on se, kun asukas on tyytyväinen remontoituun kotiinsa tai muutoin asioiden hoitoon – silloin tietää onnistuneensa.


Millaisia terveisiä haluat lähettää asukkaille?

- Toivoisin asukkailta enemmän aktiivisuutta ja kehitysideoita. Toisaalta asiat lienevät mallillaan, kun kehitysideoita esitetään harvakseltaan. Aktiivisesti toimiessaan isännöitsijä puuttuu ajoissa havaitsemiinsa epäkohtiin ja hoitaa ne kuntoon ns. etupainotteisesti, ennen kuin isompia ongelmia ehtii syntyä.


Millaisissa tilanteissa otetaan yhteyttä isännöitsijään ja milloin huoltoyhtiöön?

Täältä löydät oman talosi isännöitsijän, huoltoyhtiön ja kiinteistösihteerin yhteystiedot sekä tiedon siitä, keneen missäkin tilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä.

Ajankohtaista