Uni tulee paremmin siistissä ja raikkaassa makuuhuoneessa, jonka saa pimennettyä kunnolla. Kokosimme vinkit parempaan uneen.


Vuodevaatteiden hoito

Ihminen hikoilee keskimäärin litran verran yössä. Niinpä kannattaa tuulettaa sänkyä aamuisin jonkin aikaa, jotta kosteus ehtii haihtua ja vasta sen jälkeen sijata peti. Päiväpeite suojaa pölyltä. Lakanoiden vaihdon yhteydessä on hyvä imuroida patjat.


Vuodevaatteiden pesu

Vuodevaatteita kannattaa välillä tuulettaa. Tyynyliinat on hyvä pestä kerran viikossa ja lakanat harvemmin. Suositeltava lämpötila on vähintään 60 astetta pesulapun ohjeita seuraten. Peittojen pesuun riittää kerta tai pari vuodessa. Tyynyjä voi pestä useammin. Pesuainetta tulee käyttää vain kolmannes tavallisesta määrästä.


Miten saada makuuhuone pimeäksi?

Kesällä valoisaan aikaan aurinko nousee aikaisin aamulla eikä laske kunnolla yölläkään. Tämä voi häiritä unirytmiä ja unen laatua. Tilanteeseen on useampi ratkaisu.

P1010509 pieni1. Sälekaihtimet

Sälekaihtimilla voi säädellä helposti huoneen valon määrää. Niitä on saatavilla alumiinisina sekä puisina. Alumiinisina löytyy värejä laidasta laitaan. Niihin on mahdollista saada jopa oma kuva. Puusälekaihtimet voi valita erilaisista puulajeista kirsikasta tammeen. Sälekaihtimet voidaan asentaa joko ikkunoiden väliin tai pintaan, sisäikkunan päälle. Sälekaihtimia on eri levyisinä. Alumiinikaihtimien leveys vaihtelee vakioleveydestä 25 millimetristä kapeaan 16 millimetriin sekä erikoisleveään 50 millimetriin. Puusälekaihtimissa kapein on 25 millimetriä ja levein 65 millimetriä. Eri levyisillä sälekaihtimilla voi luoda erilaisen sisustustunnelman.


2. Rullaverhot

Makuuhuoneen rullaverhokankaaksi suositellaan pimentävää kangasta. Pimentävä rullaverho estää auringonvalon pääsyn sisälle ja tekee huoneesta pimeän. Rullakaihdin voi jopa auttaa pitämään huoneen viileämpänä kuumina, aurinkoisina kesäpäivinä. Rullaverhoissa on monia eri värisävyjä.


3. Pimennysverhot

Pimennysverhokankaita on kahdenlaisia, blackout ja dimout kankaita. Blackout-kankaassa on taustalle laminoitu pimentävä kalvo, joten kangas pimentää hyvin huoneen. Dimout-kangas ei ole täysin pimentävä, vaan se selkeästi hämärtää tilaa. Tummat dimout-kankaat pimentävät tilan tehokkaammin kuin vaaleat kankaat. Kankaita on saatavilla monipuolisissa väreissä ja persoonallisissa kuoseissa.


4. Unimaski

Unimaski parantaa unenlaatua luoden pimeän vaikutelman päivällä tai yöllä.

 

 Lue lisää: Mitä tehdä jos asunnossa on kesällä liian kuuma?

Ajankohtaista