iStock 598527400

Hyttyset ovat Suomen kesän vitsaus ja voivat häiritä mukavaa kesäpäivää terassilla. Osa ihmisistä tuntuu houkuttelevan hyttysiä enemmän kuin toiset. Hyttysiä on vaikea päästä pakoon, mutta näillä vinkeillä voit ennaltaehkäistä ja torjua hyttysten tuomaa haittaa.

1. Älä huido!

Kun ihminen kiihtyy ja alkaa huitoa ympärilleen, pintaverenkierto lisääntyy ja iho lämpenee.  Tällöin myös hiilidioksidin tuotanto lisääntyy, mikä houkuttelee hyttysiä.

2. Hyvä pihasuunnittelu

Jo pihan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon seuraavia seikkoja:

  • Katso, ettei pihapiirissä ole seisovaa vettä. Seisova vesi tarjoaa hyttysille lisääntymispaikkoja.
  • Raivaa tiheimmät pensaat ja puut, sillä hyttyset eivät viihdy tuulisella tai aurinkoisella paikalla.
  • Asenna pihapiiriin linnunpönttöjä, sillä linnut syövät hyttysiä.

3. Hyttyskarkotteet

Kaupoista voi ostaa erilaisia hyttyskarkotteita, suihkeita ja voiteita. Näitä voi käyttää suoraan iholle tai vaatteiden päälle. Osa hyttyskarkotteista voi kuitenkin tuhota ulkoiluvaatteiden pintaa, joten pakkausselosteet kannattaa aina lukea huolella.

4. Hyttyssavu

Iholle laitettavan karkotteen sijasta poltettava ilmaan haihtuva hyttyssavu on hyvä vaihtoehto. Savu sekoittaa hyttysten suuntavaiston ja näin karkottaa niitä. Esimerkiksi OFF! Hyttyssavu on 100 % luonnontuote ja sopii käytettäväksi ulkotilojen lisäksi myös parvekkeella.

5. Peittävät vaatteet

Paras tapa välttyä hyttysten puremilta on suojata iho vaatteilla. Kuumalla ilmalla esimerkiksi kevyet pellavavaatteet toimivat hyvin.

6. Kännykkäsovellus

Uusinta uutta hyttysten torjunnassa on kännykkäsovellus, joka lupaa karkottaa hyttyset lähialueelta. Toiminta perustuu korkeaan ultraääneen, mikä karkottaa hyttyset, mutta ihmisen korva ei sitä kuule.

7. Hyttysverkot

Hyttysten pääsyn sisätiloihin voi estää oviin ja ikkunoihin laitettavilla hyttysverkoilla.

 

Puremien aiheuttamaa kutinaa voi hoitaa apteekista saatavilla antihistamiinitableteilla ja hydrokortisonivoiteella. Antihistamiinia voi ottaa jo ennaltaehkäisevänä, mikäli tietää puremien aiheuttavan oireita.

Ajankohtaista