Banaanikärpäset ovat pieniä, yleensä keittiössä viihtyviä hyönteisiä, jotka ovat hyvin tavallisia vieraita myös suomalaisissa kodeissa. Ne yleistyvät usein elo-syyskuussa, jolloin niille on luonnossakin enemmän ravintoa; marjoja ja sieniä. Banaanikärpäset ovat yleensä täysin harmittomia, mutta hyvinkin ärsyttäviä.


banaanikarpasetBanaanikärpästen torjunta kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti ensimmäisten yksilöiden ilmaannuttua omaan kotiin. Banaanikärpästen lisääntymistahti on nopea, ne munivat satoja munia ja munista kehittyy uusia kärpäsiä jopa 10 vuorokaudessa.
Paras tapa ennaltaehkäistä banaanikärpästen tulo on pitää koti siistinä ja huolehtia siitä, ettei huoneenlämmössä ole tarjolla niille hedelmiä tai muuta makeaa. Pakkasten tultua kärpäset yleensä häviävät itsestään.


Mikäli banaanikärpäsiä kuitenkin tulee, näillä vinkeillä
voit karkottaa niitä:

1. Pese hedelmät

Kaikki hedelmät kannattaa pestä huolella heti kaupasta
tullessa. Tällöin hedelmissä olevat kärpästen toukat ja munat huuhtoutuvat viemäriin.

2. Tee kotitekoinen kärpäsansa

Erilaisia kärpäsansoja voi tehdä itse.  Yksi vaihtoehto on laittaa pienen purkin tai lasin pohjalle jotain makeaa (esim. hunajaa, mehua, limsaa, ketsuppia), joka houkuttelee kärpäsiä ja ne hukkuvat siihen. Pintajännityksen voi rikkoa astianpesuaineella ja tarvittaessa purkin voi peittää kelmulla, jossa on reikiä. Tällöin kärpäset jäävät loukkuun purkin tai lasin sisälle. Toinen vaihtoehto on laittaa jotain makeaa purkin tai lasin pohjalle ja laittaa purkin suulle paperista tehty suppilo, joka ohjaa kärpäset purkkiin, eivätkä ne enää osaa pois sieltä. Suppilon reunat tulee teipata huolella purkin reunaan, etteivät kärpäset pääse suppilon ja lasipurkin reunasta pois.

3. Imuroi kärpäset

Kärpäsiä voi yrittää myös imuroida, jolloin ainakin näkyvistä kärpäsistä pääsee heti eroon. Pölypussi kannatta viedä roskiin saman tien, etteivät kärpäset löydä tietään takaisin keittiöön.

4. Myrkytä kärpäset

Tiskipöydälle voi suihkuttaa hyönteismyrkkyä, samoin oven ja ikkunoiden karmeihin, sillä kärpäsiä tulee myös ulkoa. Myrkkyä ei voi heti pestä, vaan sen täytyy antaa vaikuttaa pinnoilla. Myrkyttäessä kärpäsiä tulee kuitenkin muistaa huolehtia, etteivät esimerkiksi lapset ja lemmikkieläimet pääse tekemisiin myrkyn kanssa.

Ajankohtaista