Päivien lyhennettyä ja päivänvalon vähentyessä kodin valaistuksen merkitys kasvaa. Huolellisesti valaistu tila on kaunis, houkutteleva ja käytännöllinen. Kaiken perustana on huoneen hyvä yleisvalaistus.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistus on valoa, joka on kaikkialla ympärillämme eli yleistä taustavaloa. Sen ansiosta pystymme näkemään värejä ja muotoja. Hyvää yleisvalaistusta tarvitaan joka huoneessa.

Yleisvalaistuksen 5 perussääntöä:

  1. Yleisvalaistus pohjautuu ikkunoista tulevaan päivänvaloon. Pohjoiseen päin olevassa huoneessa päivänvalo on viileää ja sinertävää. Jos ikkunat ovat etelään, päivänvalo on rehevän kullansävyistä. Mitä enemmän huoneessa on ikkunoita, sitä laadukkaampi on huoneen yleisvalaistus.

  2. Yleisvalaistus on hyvä, jos esineillä ei ole varjoja, valo on vaimeaa ja häikäisemätöntä sekä yhtä voimakasta kaikkialla.

  3. Laadukas yleisvalaistus saadaan käyttämällä useita erilaisia valonlähteitä eri puolilla huonetta niin, että lopputuloksena on tasaista hajavaloa. Eri puolille huonetta kannattaa sijoittaa erityyppisiä ja -tehoisia valaisimia.

  4. Riippuvalaisimet tarvitsevat tuekseen muita valonlähteitä, koska valaistuksen laatu on usein huono pelkällä kattovalaisimella. Jalka- ja pöytävalaisimet ovat hyvä lisä riippuvalaisinten rinnalla.

  5. Tarvittavien valaisimien määrä riippuu huoneen koosta sekä luonnonvalon saatavuudesta.


Lähde: Innojok valaistusopas, Sian Rees - Kodin valot (Tammi)

Lue lisää valaistuksesta:

 

Ajankohtaista