Olohuoneeseen keräännytään usein viettämään aikaa. Olohuone on monitoimihuone, jossa oleskellaan enemmän kuin muissa huoneissa. Erilaiset toiminnot vaativat valaistukselta eri asioita ja valaistuksen on hyvä muuntua helposti moniin eri tarpeisiin.

Olohuoneen valaistus

Olohuoneessa katsellaan televisiota, siellä saattaa olla tietokone ja välillä tarvitaan tunnelmavalaistusta. Toiset toivovat olohuoneeseen näyttävää valaistusta, toiset taas haluavat näkemisen kannalta hyvää valoa. Nämä kaksi tarvetta ovat hyvin yhdistettävissä.

Olohuoneessa käytettäviin yleis- tai koristevalaisimiin saattaa liittyä tunne- ja designarvoa. Näitä valaisimia voi kunnioittaa asunnon valaistusmuutostöissä ja ottaa ne mahdollisuuksien mukaan osaksi uutta valaistusratkaisua.

Kaiken perusta on hyvä yleisvalaistus

Kaikki lähtee hyvästä yleisvalaistuksesta, josta voit lukea artikkelistamme. Yksi hyvän yleisvalaistuksen tehtävistä on toimia taustana muulle valaistukselle. Jalka- ja pöytävalaisimilla saa helposti aikaan erilaisia tunnelmavalaistuksia.

Lisätilaa valolla

Huolellisesti suunniteltu valaistus voi muuttaa pienen olohuoneen paljon suuremman näköiseksi. Yksi tapa suurentaa tilaa on suunnata valaisimet ylöspäin katosta. Seinistä heijastuva valo luo vaikutelman suuresta tilasta. Matala valaistus syntyy jalka- ja pöytälampuilla, jotka on sijoitettu sohvien ja tuolien viereen. Tällä tavalla valaistusta voi käyttää myös tilanjakajana. Siirrettävillä valaisimilla voi luoda intiimejä valopiirejä haluttuihin paikkoihin ja jakaa huonetilan hetkessä pienempiin osiin.

Pöytä- ja jalkavalaisinten sijoittelu on helppoa. Samalla kun ne vaikuttavat huoneen yleisvalaistukseen, niillä voi korostaa huoneen kiintopisteitä, kuten sohvapöytää, lukunurkkausta tai sohvaa. Pienillä valaisimilla luodaan lämmin, intiimi ja viihtyisä ympäristö. Perussääntönä voidaan pitää: mitä matalampi lamppu, sitä intiimimpi tunnelma, mitä tummempi varjostin, sitä syvempi vaikutus.

Jos käytettävissä on niukasti tilaa, ovat lattiavalaisimet hyvä vaihtoehto pöytävalaisimille. Nojatuolin takana tai vieressä ne tuottavat lukuvaloa rajatulle alueelle. Lattiavalaisimet nousevat näyttävästi esiin olohuoneen usein samankorkuisten kalusteiden joukosta.

Älä katso tv:tä pimeässä

TV:n katsominen pimeässä ei tee hyvää silmille, sillä vastaanottimen kirkas, välkkyvä valo vaatii silmiltä jatkuvaa sopeutumista. Jos ruudun sekä ympäristön välinen kontrasti on liian suuri, silmät väsyvät ja päätä alkaa helposti särkeä. Ihanteellinen televisionkatseluvalaistus on hajavalo, jonka kirkkaus on melkein sama kuin televisioruudun. Näin valojen kontrasti on mahdollisimman pieni. Hajavaloa saadaan käyttämällä erilaisia valaisimia eri puolilla huonetta.

Lähde: Innojok valaistusopas, Sian Rees - Kodin valot (Tammi)

Lue lisää valaistuksesta:

Ajankohtaista