Uuden vuoden juhlintaan kuuluvat niin tinat, raketit kuin ulkotuletkin. Varmista, että uusi vuosi alkaa mukavissa merkeissä ja pidä turvallisuusasiat mielessä.

iStock 000028811240

 

Ihaile ilotulitteita turvallisesti

Ilotulitteita ei pidä ampua parvekkeelle tai ulkona liikkuvien päälle. Asuntojen läheisyydessä ammutut raketit voivat aiheuttaa vaaratilanteita, joten älä ammu ilotulitteita taloyhtiön pihalla. Tulitteet voivat lentää ikkunoihin ja näin aiheuttaa palovaaran. Ammu ilotulitteita siis aina riittävän avoimella paikalla ja varmista oma ja lähistöllä olevien turvallisuus. Käytä lisäksi aina suojalaseja.

Muistathan, että ilotulitteita saa ampua uudenvuoden aaton kello kuuden ja aamukahden välisenä aikana. Osa kaupungeista on kieltänyt ilotulitteiden ampumisen tietyillä alueilla kokonaan, tarkista siis myös kuntakohtaiset rajoitukset. Vai jättäisitkö raketit kokonaan hankkimatta? Monilla paikkakunnilla järjestetään upeita ilotulituksia, joista pääset nauttimaan ilmaiseksi.

Pidäthän vuodenvaihteessa erityistä huolta lemmikistäsi. Monet nelijalkaiset ovat peloissaan paukkeesta ja saattavat lähteä helposti karkuteille. Iltalenkki kannattaakin tehdä jo hieman tavallista aiemmin.

Ekologisempaa ennustamista

Tulevan vuoden tapahtumia on perinteisesti ennustettu tinan valamisen avulla. Valettua tinaa tulkitaan joko sellaisenaan tai seinälle heijastettavan varjokuvan avulla. Metalliset tinat ovat suurimmaksi osaksi lyijyä eli ongelmajätteeksi lukeutuvaa raskasmetallia. Tinaa ei saa koskaan heittää sekajätteeseen vaan se on vietävä vaarallisen aineen kierrätyspisteeseen. Samoja tinoja voi kuitenkin käyttää useamman vuoden, joten säästä valetut tinat seuraavaksi vuodeksi ja sulata uudelleen.

”Tinan” voi tehdä myös ympäristöystävällisemmin sokerista. Kuumenna ½ desilitraa sokeria tinakauhassa ja kaada sulanut massa nopeasti kylmään veteen kuten perinteinen tina. Muista, että sulanut sokeri on todella kuumaa, joten käsittele sitä varovasti! Sokerin lisäksi myös esimerkiksi mehiläisvahaa voi käyttää valamiseen.

Tunnelmaa ulkotulillaiStock 588600972

Ulkotulet tuovat tunnelmaa ja juhlan tuntua. Ulkotuli on avotuli ja sen
kanssa on käytettävä erityistä varovaisuutta. Oikein käytettynä ulkotulet
ovat kuitenkin varsin turvallisia. Sijoita ulkotulet aina useamman metrin
päähän kulkutiestä. Tuli elää tuulessa ja tarttuu helposti ohikulkevien
vaatteisiin tai jopa rakennusten seinään.

Polta tulta ainoastaan palamattomassa astiassa tai siihen tarkoitetussa
telineessä. Mikäli lunta on paljon, voit asetella tulen tukevasti myös
lumihankeen. Älä polta tulta katoksessa, parvekkeella tai asunnon sisällä.
Muista sammuttaa tuli, kun et pysty valvomaan sitä. Tuli sammuu hyvin
esimerkiksi lapiollisella hiekkaa.

 

Ajankohtaista