Makuuhuoneessa vietetään paljon aikaa. Siellä nukkumisen lisäksi usein luetaan ja tehdään töitä. Ihminen on nukkunut 23 vuotta, jos hän elää 75 vuoden ikäiseksi.

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneessa tarvitaan kirkasta ja piristävää valoa, johon on miellyttävä herätä sekä lepoa edistävää, rauhoittavaa ja rentouttavaa valaistusta. Yleisvalaistus kannattaa rakentaa erilaisten valaisimien yhdistelmästä. Ylöspäin suunnatut valaisimet ovat erinomaisia, sillä ne heijastavat katon kautta valon huoneeseen eikä valonlähde ole näkyvissä. Heijastunut valo sopii hyvin taustavaloksi makuuhuoneeseen, sillä se hajaantuu pehmeäksi ja rentouttavaksi.  Valonlähteen ei ole hyvä olla liian kirkas, ettei se häikäise silmiä vaan kohottaa tunnelmaa.

Hyvät lukuvalaisimet täydentävät yleisvalaistusta

Yleisvalaistusta täydentämään tarvitaan yöpöydille vuoteen molemmin puolin lukulamput, joiden valo heijastuu sekä alas- että ylöspäin. Yöpöytävalaisimien valitsemisessa ensimmäinen kriteeri on korkeus. Korkeus määrittää, mihin lampunvalo osuu. Liian matala valaisin valaisee vain yöpöydän pinnan ja lisää ylöspäin loistaessaan huoneen yleisvalaistusta. Lukulampun on hyvä olla vähintään 20 cm korkea, jotta sen valo olisi selvästi kirjaa ylempänä. Valaisin on ihanteellinen, jos sitä voi käyttää vuoteesta nousematta. Jos yöpöytä on pieni, kannattaa valita pienipohjainen lampunjalka. Näin pöydälle mahtuu muutakin tavaraa. Jos valaisimessa on varjostin, kannattaan valita se niin, että varjostimen alta valo osuu kirjaan. Jos valo heijastuu tyynylle, se voi paistaa epämiellyttävästi silmiin.. Liian vaimea lukuvalo rasittaa silmiä.

Seinään kiinnitettävän lukulampun sijoittamiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Valaisimen oikean paikan voi määritellä, kun makaa vuoteella mahdollisimman mukavassa lukuasennossa ja katsoo, mistä valo osuu pään ja luettavan kirjan väliin. Sopiva kohta on yleensä 80-90 cm patjasta mitattuna, suoraan lukijan yläpuolella. Molemmin puolin tulevat seinälamput on kuitenkin syytä kiinnittää samalle korkeudelle.

Yhtenä valaistusvaihtoehtona yöpöydän valaisimelle on lattiavalaisin, jossa on käännettävä pää. Lattiavalaisin on hyvä sijoittaa niin, ettei se ei ole tiellä vuoteesta noustessa. Makuuhuoneen katossa voi olla myös kattoa ylöspäin valaiseva yleisvalaisin, jolloin valo ei häikäise vuoteessa levättäessä. Makuuhuoneessa saattaa olla työpöytä, jolla on esimerkiksi tietokone. Tällöin on hyvä käyttää epäsuoran yleisvalon ja työpöydälle kohdistetun valaistuksen yhdistelmää.

Kirkasta valoa pukeutumiseen

Pukeutumista varten tarvitaan kirkasta työskentelyvalaistusta, jonka värintoisto-ominaisuudet ovat hyvät. Katossa roikkuvat riippuvalaisimet eivät ole paras ratkaisu, sillä niiden heittämät varjot haittaavat sekä pukeutumista että meikkaamista. Ideaali peilinripustamispaikka on suuren ikkunan edessä niin, että päivänvalo valaisee peilaajan päästä varpaisiin. Peilin yläpuolelta tuleva valaistus jättää ihmisen alapuolen varjoon. Valonlähteitä kannattaa sijoittaa peilin molemmin puolin niin, että peilaajaan kohdistuu tasainen valaistus. Lisäksi valon tulisi valaista peilin koko alue ylhäältä alas saakka. Valonlähteitä ei tule sijoittaa niin, että valo heijastuu peilistä.

Lähde: Sian Rees, Kodin valot (Tammi)

Lue lisää valaistuksesta:

Ajankohtaista