Pohjois- ja Keski-Suomessa on päästy nauttimaan lumisesta talvesta jo aikaisemmin ja nyt vihdoin on Etelä-Suomeenkin saatu valkea maa. Huoltoyhtiömme pitävät yleiset piha-alueet kunnossa mutta asukkaan vastuulla on asukassisäänkäynnin puhtaanapito, lumenluonti ja hiekoitus omakoti-, rivi- ja paritaloissa. Oikeilla työvälineillä lumityöt sujuvat helposti ja vaivattomasti. Lumityöt voivatkin olla hyötyliikuntaa parhaimmillaan, kunhan työasentoon ja turvallisuusasioihin kiinnittää huomiota.

 lumenluontia

Lumityöt omalla pihalla

Pihan koosta riippuen varastosta on hyvä löytyä tukeva lumilapio, lumentyönnin tai lumikola. Yleensä taloyhtiöllä on myös asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettuja lapioita, kolia ja harjoja. Lumi kannattaa poistaa tarkasti kävelyväyliltä pian sen satamisen jälkeen, näin ennaltaehkäistään kovien urien ja jään muodostuminen. Oman oven edestä ja omalta piha-alueelta lumet kannattaa luoda turvalliseen paikkaan; lunta ei saa kasata yleisille kulkuväylille tai pelastusteille. Älä kasaa lunta seinää vasten äläkä siirrä naapurin puolelle. Paras paikka lumikasoille on sellainen, johon paistaa aurinko, sillä näin lumi sulaa keväällä nopeasti pois.

Kun pihaan talven aikana kertyy jäätä, on tärkeää hiekoittaa piha huolellisesti hiekalla tai soralla. Erillisellä jääraudalla eli petkeleellä voi myös hakata jäätä pois omalta pihalta.

Lumikasat ovat usein myös lasten suosittuja leikkipaikkoja. Muistathan kuitenkin vahtia, etteivät lapset laske lumikasoista autoteille sekä varoittaa heitä muista lumileikeissä piilevistä vaaroista, esimerkiksi lumilinnojen sortumisvaarasta.

Lumen poisto parvekkeelta

Lumen poistaminen asunnon parvekkeelta on myös asukkaan vastuulla. Lumen poistamisessa tulee olla erittäin varovainen eikä siitä saa aiheutua vaaraa ihmisille eikä taloyhtiölle. Mikäli parvekkeelle kertyy paljon lunta, tulisi lumi vähintään siirtää pois seinien ja ovien läheisyydestä. Asukkaan on myös huolehdittava, että vedenpoistokourut ovat puhtaat ja sulamisvesi pääsee poistumaan parvekkeelta.

Ajankohtaista