Työhuoneen valaistus

Hyvä työskentelyvalo on tehokkaan työhuoneen perusedellytys. Työhuoneen valaistuksen lähtökohtana on riittävä yleisvalaistus. Valaistus on sovitettava sen mukaan, mitä työhuoneessa tehdään, jotta huone toimisi toivotulla tavalla. Tehokasta valaistusta tarvitaan tarkkuustyöhön, kuten vaikkapa lukemiseen tietokoneen yhteydessä.

Työskentelyvalaistus koostuu luku- ja työpöytävalaisimista

Hyvä työvalaisin on joustava ja sitä voi taivutella sekä suunnata juuri sinne, missä valoa tarvitaan. Häikäisy rasittaa silmiä ja voi jopa sokaista ne tilapäisesti. Pöytätilaa voi säästää myös käyttämällä lattiavalaisinta. Pöytävalaisimen kaltaiset lattiavalaisimet toimivat pöydän viereen sijoitettuna pöytävalaisimen tapaan. Valaisimen varren on hyvä olla taivutettavissa pöydän yläpuolella ja valonlähteen mahdollisimman monipuolisesti suunnattavissa.

Tietokoneen sijoittaminen

Runsas päivänvalo haittaa tietokonetyöskentelyä. Näyttöruudusta ei näy mitään, jos aurinko paistaa siihen. Yksi ratkaisu on rajoittaa huoneeseen tulevan valon määrää. Huonetta ei kuitenkaan pitäisi pimentää synkäksi vaan käytännöllisin ratkaisu on tietokonepöydän oikea sijoitus ikkunaan nähden. Ideaalein paikka tietokoneelle on ikkunaseinän viereisellä seinällä. Jos ikkuna on tarpeeksi korkealla, voi tietokoneen sijoittaa myös ikkunaseinälle, ikkunan toiselle puolelle. Huonoin vaihtoehto on istua tietokoneen ääressä niin, että ikkuna on selän takana. Tällöin ikkunan peilikuva heijastuu näyttöruudusta haitaten työskentelyä ja rasittaen silmiä.

Lähde: Sian Rees, Kodin valot, Tammi

Lue lisää valaistuksesta:

Ajankohtaista