Nyt kevään lähestyessä on taas aika suunnata katseet puutarhaan ja omenapuiden leikkaamiseen. Jotta omenapuu voi mahdollisimman hyvin, olisi sitä hyvä leikata joka vuosi. Paras ajankohta leikkaamiselle on aikaisin kevättalvella ennen kasvukauden alkua, maalis-huhtikuun taitteessa, silloin kun maassa on vielä vähän lunta.

 omenapuiden kevatleikkausohje

Hoitoleikkaus kevättalvella parantaa satoa ja pidentää puun ikää. Oksia tulisi leikata oksankaulan kohdalta rungon suuntaisesti, eikä oksiin saa jättää tappeja.

Poista leikkaamalla:

-    liian tiheässä kasvavat oksat
-    kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat
-    kulkua haittaavat oksat
-    runko- ja juuriversot
-    liian terävässä kulmassa kasvavat oksat
-    repeämisalttiit oksat sekä
-    latvukseen sisään kasvavat oksat

Leikkaamista voidaan jatkaa keväällä siihen asti, kunnes silmut aukeavat. Nuoren puun oksia leikataan vähemmän kuin vanhemman puun. Leikkauksella ohjataan nuorta puuta oikean malliseksi ja puuhun on tavoitteena saada kasvamaan vaakasuoria, vahvoja oksia. Nuoren puun latvaversoa tulee typistää ja liian suoria ylöspäin suuntautuvia oksia poistaa. Vahvimmat oksat jätetään leikkaamatta. Leikkaamisen ohella nuoren hedelmäpuun oksia voi taivuttaa pienten painojen avulla kasvamaan vaaka-asentoon, jolloin niistä kehittyy hyvin satoa tuottavia oksia.

Vanhemmassa, satoikäisessä puussa oksisto alkaa muuttumaan tiheäksi ja vanhimmat oksat alkavat ränsistymään. Tällöin painopiste leikkauksessa on harventamisessa ja huonoksi menneiden oksien poistamisessa. Tavoite on, että omenapuu pysyisi samankokoisena vuodesta toiseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että puuta leikataan suurin piirtein niin paljon kuin se on edellisen kesän aikana kasvanut. Puu pyritään pitämään ilmavana, jolloin se saa tasaisesti valoa eivätkä taudit pääse iskemään puuhun.

Tarvittavat työvälineet

Perustyövälineenä voi käyttää terävää oksasahaa, ohuisiin oksiin riittää käytettäväksi myös oksasakset. Latvuston leikkaamista varten tarvitaan pitkävartista sahaa. Tukevat tikkaat ovat hyvä apuväline leikkaamiseen. Leikkaamisessa tulee aina noudattaa erityistä varovaisuutta eikä puuhun tule kiivetä. Leikkuupintoja ei ole tarpeen käsitellä haavanhoitoaineella.

Lue lisää:

Asuntopihan hoito-ohjeita

 

Ajankohtaista