Juttusarjassamme kerromme vinkkejä kodin yleisimpien jätelajien lajitteluun. Jätteet on lajiteltava, jotta niitä voidaan käyttää joko materiaalina tai energian tuotannossa. Eri paikkakunnilla jätelajeista saatetaan myös käyttää eri nimityksiä.

metallijäte

Lajittele metalli omiin keräysastioihinsa, jolloin se päätyy uusiomateriaaliksi. Keräysmetalli uusiokäytetään raaka-aineena, mikä vähentää maasta louhittavan metallin tarvetta.

Metallijätettä on esimerkiksi:

  • säilyketölkit ja purkit
  • pantittomat juomatölkit
  • alumiinivuoat, -foliot ja -kannet
  • alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret
  • tyhjät maalipurkit
  • naulat, ruuvit ja helat

Pienet metalliesineet voi laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan tai viedä keräyspisteelle. Isommat metalliesineet pitää viedä jäteasemille. Monet kaupat järjestävät ajoittain myös kampanjoita, jolloin saa alennusta uusien kattiloiden tai pannujen hinnasta tuomalla vanhan kattilan kauppaan kierrätettäväksi.

Mitä metallikierrätykseen voi laittaa?

Tyhjän hiuslakkapullon tai muun aerosolipullon voi laittaa metallinkeräykseen. Jos tuotetta on vielä jäljellä, täytyy pakkaus viedä kuitenkin vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, sillä kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa ympäristölle.

Kaikki mikä näyttää metallilta, ei kuuluu metallinkierrätykseen. Tyhjä kahvipakkaus ei ole metallijätettä, vaikka pakkaus näyttääkin metalliselta. Kahvipaketin voi kierrättää muovijätteen mukana. Uudenvuoden tinat eivät ole metallia eikä niitä saa laittaa metallinkeräykseen. Tinat ovat vaarallista jätettä, joka tulee viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Pieniä metalliosia voi myös laittaa muun jätteen joukkoon. Esimerkiksi lehdissä ja teepusseissa olevia niittejä ei tarvitse irrottaa metallijätteeseen, vaan ne voi kierrättää paperi- tai biojätteen mukana.

Jos taloyhtiössäsi ei ole metallinkeräystä, löydät lähimmän kierrätyspisteen: https://www.kierratys.info/.

Juttusarjan muut osat:

Muovi

Biojäte

Lue lisää:

Jätteiden oikealla lajittelulla isot säästöt kiinteistölle

Tee ekoteko ja vähennä jätteen määrää

piilipuuntien roskikset

Ajankohtaista