Juttusarjassamme kerromme vinkkejä kodin yleisimpien jätelajien lajitteluun. Jätteet on lajiteltava, jotta niitä voidaan käyttää joko materiaalina tai energian tuotannossa. Eri paikkakunnilla jätelajeista saatetaan myös käyttää eri nimityksiä.
Biojäte on lain mukaan kerättävä erikseen kaikissa vähintään neljän asunnon taloyhtiöissä. Biojäte mädätetään jätelaitoksilla, jotta siitä saadaan talteen ravinteet sekä käsittelyssä syntyvä biokaasu. Mitä vähemmän poltettavan sekajätteen joukossa on biojätettä, sitä enemmän poltettavasta jätteestä saadaan energiaa. Kun biojäte kerätään erikseen, voidaan taloyhtiön sekajätteenastian tyhjennysväliä pidentää ja siten säästää jätekuluissa.
Biojätettä on esimerkiksi:
- ruuantähteet
- kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet
- kahvin- ja teenporot, teepussit ja suodatinpaperit
- talouspaperi, paperiset lautasliinat ja kananmunankennot
- kuihtuneet kukat ja pienet määrät huonekasvien multaa
- kananmunien kuoret ja pienet tai pieniksi pilkotut luut
- lemmikkieläinten purukuivikkeet
- suurin osa kissanhiekasta (huom! noudata taloyhtiösi jäteohjeita ja tarkista kissanhiekkapussista, että se on maatuvaa).
Biojäte tulisi pakata paperipussiin, sanomalehteen tai biohajoavaan pussiin. Kääreen tarkoituksena on estää biojätteen jäätyminen jäteastiaan kiinni sekä astian likaantuminen.
Biojäteastiaan ei saa laittaa haravointi-, oksa ja risujätteitä, vaan ne on toimitettava erikseen jätekeskuksiin. Syksyllä maahan pudonneita omenoita saa laittaa biojäteastiaan vain pieniä määriä, koska ne painavat niin paljon. Mikäli taloyhtiössä ei ole biojätteen keräysastiaa, voi biojätteet laittaa sekajätteen eli poltettavan jätteen sekaan.
Juttusarjan muut osat:
Lue lisää:
Tee ekoteko ja vähennä jätteen määrää
Oikea kierrätys säästää taloyhtiön kuluja