Syksyn sienisato on nyt parhaimmillaan. Sienestys on mukavaa ja hyödyllistä ulkoilua, josta hyvällä tuurilla saa kotiin tuomisiksi lähiruokaa hyvän mielen lisäksi. Mukaan voi lähteä koko perhe ja välineiksi riittää seikkailumielen lisäksi kori tai sanko ja pieni veitsi, jolla hiekka ja roska poistetaan sienen jalasta.

sieni

Kuivasta kesästä huolimatta rouskuja, vahveroita, tatteja ja monia muita lajeja on runsaasti tarjolla. Jos sienestys ei ole tuttu laji, voi pyytää mukaan jonkun kokeneemman sienestäjän. Ellei tällaisia tuttuja ole, kannattaa turvautua hyvään sienikirjaan. Esimerkiksi tatit, kanttarellit ja suppilovahverot ovat helppoja tunnistaa ja niistä on turvallista aloittaa sienestys.

Lehdet ja nettisivut esittelevät monia herkullisia sienireseptejä. Sienet sopivatkin hyvin lisäkkeeksi liha- ja kasvisruokiin ja niistä voi tehdä herkullisia piiraita tai keittoja. Reseptejä löytyy moneen makuun.

Pieniltäkin metsäalueilta voi löytää saalista. Ihan tienviereltä sieniä ei kannata poimia, koska niihin saattaa kertyä ympäristömyrkkyjä. Kännykän avulla metsässäkin voi navigoida, eikä sienimetsään eksymistä tarvitse pelätä. Sienestämään voi usein lähteä, vaikka kotiovelta. Useat kohteemme sijaitsevat luonnonläheisyydessä ja sienimetsät ovat monille asukkaillamme takapihan jatkeena.

sieni2

Ajankohtaista