Juttusarjassamme kerromme vinkkejä kodin yleisimpien jätelajien lajitteluun. Jätteet on lajiteltava, jotta niitä voidaan käyttää joko materiaalina tai energian tuotannossa. Eri paikkakunnilla jätelajeista saatetaan myös käyttää eri nimityksiä.

Molokitpieni

Osa jätteistä on vaarallista jätettä, joka vaatii erityisen käsittelyn. Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa lääkkeet, maalit ja akut. Pidä erilaiset vaaralliset jätteet erillään toisistaan. Varastoi jätteet alkuperäispakkauksissaan tai merkitse pakkauksen päälle sen sisältö viedessäsi jätteet jäteasemille. Vaaralliset jätteet käsitellään vaarattomiksi käsittelylaitoksissa. Käsittelyn jälkeen niistä saadaan raaka-aineita, sähköä ja lämpöä.

Vaarallista jätettä otetaan maksutta vastaan useissa paikoissa. Esimerkiksi lääkkeet ja kuumemittarit voi viedä apteekkiin ja akut ja paristot niitä myyviin liikkeisiin.

Vanhat ja rikkinäiset sähkölaitteet kuten televisiot, sähkövatkaimet ja puhelimet voi viedä maksutta ja niitä myyviin liikkeisiin ja kaikkiin jätekeskuksiin.

Vaarallista jätettä ovat muun muassa:

  • maalit, lakat, liimat
  • akut ja paristot
  • räjähteet ja ammukset
  • lääkkeet ja elohopeakuumemittarit
  • kemikaalit, joissa on varoitusmerkki

Löydä lähin kierrätyspiste: https://www.kierratys.info/

Juttusarjan muut osat:

Lue lisää:

Ajankohtaista