Juttusarjassamme kerromme vinkkejä kodin yleisimpien jätelajien lajitteluun. Jätteet on lajiteltava, jotta niitä voidaan käyttää joko materiaalina tai energian tuotannossa. Eri paikkakunnilla jätelajeista saatetaan myös käyttää eri nimityksiä.

sekajäte

Suurimman osan kotitalouksien jätteestä voi kierrättää, mutta osa jätteestä kuuluu kuitenkin sekajätteeseen eli polttokelpoiseen jätteeseen. Sekajätettä on sekalainen loppujäte, josta on eritelty kaikki uusioraaka-aineeksi kelpaava jäte sekä vaaralliset jätteet. Sekajäte poltetaan jätteenkäsittelylaitoksissa ja polttokelpoisen jätteen sisältämä energia hyödynnetään sähkönä ja lämpönä. Jätteenpoltto vähentää jätteen aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Suurin yksittäinen jätelaji, jota ei voi kierrättää on vauvan vaipat. Vuodessa yksi vaippaikäinen lapsi käyttää noin 1 800 sekajätteeseen päätyvää vaippaa. Vaikka nykyään markkinoilla on myös biohajoavia vaippoja, ei niitäkään saa laittaa biojätteen sekaan vaan ne tulee laittaa sekajätteeseen. Vaippajätettä voi vähentää käyttämällä vaikka osittainkin kestovaippoja.

Lasiset kosmetiikkapakkaukset valmistetaan erikoiskäsitellystä lasista ja sen vuoksi niitä ei voi kierrättää lasin mukana. Tyhjät lasiset kosmetiikkapakkaukset kuuluvat sekajätteeseen. Sen sijaan esimerkiksi tyhjät hiuslakkapullot voi viedä metallinkeräykseen. Mikäli lakkaa on vielä jäljellä, pitää pullo sisältöineen viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, koska hiuslakka on ympäristölle vaarallista.

Voisiko sitä sittenkin vielä käyttää?

Monia ”roskia” voi hyödyntää esimerkiksi askartelussa ja erilaisissa DIY-projekteissa. Kysy vaikka lähipäiväkodilta tarvitsevatko he askartelumateriaaleja. Monet eläinlääkäriasemat myös ottavat vastaan esimerkiksi käytettyjä hammasharjoja.

Rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet saa edelleen laittaa polttokelpoisen jätteen sekaan. Useat vaatekaupat kuitenkin vastaanottavat myös käyttökelvottomia vaatteita ja antavat usein vieläpä alennuskupongin kiitokseksi kierrättämisestä. Vaatekaupat lajittelevat saamansa materiaalit uudelleenkäytettäviin, kierrätettäviin tai energiantuotantoon. Vanhat, rikkinäiset vaatteet ovat myös hyviä siivousrättejä.

Kynttilöiden jämät ja jähmettyneen steariinin voi käyttää uudelleen kynttilöiden valmistukseen. Jos et ole innokas askartelija tai et löydä ketään kenelle vanhat kynttilät voisi viedä, tulee steariini laittaa sekajätteeseen.

Polttokelpoista jätettä ovat esimerkiksi:

  • hehku- ja halogeenilamput
  • vaipat ja terveyssiteet
  • cd-levyt, vinyylikasetit ja niiden kotelot
  • lasiastiat esim. juomalasit ja kristalli

Juttusarjan muut osat:

Lue lisää:

Molokitpieni

Ajankohtaista