JTP19437

TA-Yhtiöiden kiinteistöissä on otettu käyttöön Leanheat-lämmönsäätöjärjestelmä. Tavoitteena on saada miellyttävät ja tasaiset asumisolosuhteet asukkaille sekä vähentää kiinteistöjen energiankulutusta.


Leanheat-järjestelmä on jo asennettu osaan asunnoista, ja tavoitteena on asentaa se lähes kaikkiin kaukolämmön piirissä oleviin kiinteistöihimme vuoden 2018 loppuun mennessä.  

Tekoälyyn perustuva Leanheat-lämmönsäätöjärjestelmä mittaa asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta asuntoihin asennettavien antureiden avulla. Antureiden mittaustieto ohjataan järjestelmään, joka säätää lämmitystä tarpeen mukaan.

Leanheat-järjestelmä pyrkii pitämään asuntojen keskiarvolämpötilan asetetussa tavoitelämpötilassa. TA-Yhtiöiden asunnoissa sisälämpötilan tavoitearvo on 20–22 astetta. Tämä perustuu asumisterveysasetukseen, jonka mukaan 21 astetta on terveyden kannalta optimaalinen sisäilman lämpötila.

Hyötyinä terveellisempi sisäilma, tasaisempi asumislämpötila ja pienempi energiankulutus

Leanheat-järjestelmä huomioi muuttuvat ulkoilmaolosuhteet ja sisäpuolisen lämpökuorman. Se osaa ennakoida sääennustuksen perusteella: järjestelmä alkaa lämmittää hieman ennen kylmää säärintamaa ja päinvastoin. Järjestelmän avulla halutaan taata mahdollisimman tasaiset asumisolosuhteet säästä riippumatta.

– Asunnossa pitää olla mukava asua. Järjestelmän tuottaman jatkuvan mittaustiedon perusteella sisäilma saadaan pidettyä parempana ja terveellisempänä sekä lämpö tasaisena, kertoo TA-Yhtiöiden kehitysinsinööri Jaakko Sorvari.

Leanheat-järjestelmä on lisäksi ympäristöystävällinen. Järjestelmän käyttö vähentää energiankulutusta ja samalla hiilidioksidipäästöjä. Kiinteistön energiankulutus laskee jopa 10-20 % ilman, että asukas edes huomaa sitä.

Jos havaitset talosi sisälämpötiloissa ongelmia, voit olla yhteydessä huoltoyhtiöön, joka tarkastaa asunnon lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon toiminnan. Lisätietoa Leanheat-järjestelmästä saat sivuilta www.leanheat.fi.

Ajankohtaista