Joulu lähenee taas kovaa vauhtia, ja päässä pyörii sata asiaa. Olemme koonneet kymmenen kohdan muistilistan helpottamaan joulustressiä.

 

iStock 000018321356

1. Lähetä joulukortit ajoissa

Perinteinen joulukortti ilahduttaa etenkin vanhempia sukulaisia. Edullisemmilla joulumerkeillä lähetettävät kortit tulee postittaa viimeistään 14.12. Ikimerkillä tai 1. luokan postimerkillä varustetut joulukortit ehtivät jouluksi perille, jos ne postitetaan viimeistään 21.12. Katso postin sivulta pakettien ja ulkomaan lähetysten viimeiset lähetyspäivät.

2. Koti joulukuntoon

Perinteisen joulusiivouksen voi tehdä hyvin myös tammikuussa, jos joulun alla on liikaa kiirettä. Ennen joulua riittää, että raivaa suurimmat sotkut, imuroi näkyvät paikat ja laita joulukoristeet esille. Voit myös ulkoistaa joulusiivouksen ammattilaisille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kotisiivouksia tarjoaa TA-Asumispalvelut Oy.

3. Lahjat perheelle, sukulaisille, kavereille, opettajille ja naapureille....

Mieti ajoissa kenelle kaikille aiot joululahjan hankkia. Mieti myös ovatko kaikki lahjat tarpeen; nykyään yhä useampi karttaa turhaa tavaraa, eikä toivo kotiinsa mitään uutta. Etenkin aikuisille aineeton lahja onkin usein sopiva vaihtoehto. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi lippuja erilaisiin tapahtumiin tai lahjakortteja hierontaan, kauneushoitolaan tai vaikka ravintolaan. Myös omaa aikaa voi antaa lahjaksi; lupaus hoitaa kaverin lapsia tai lupaus pestä vanhempien ikkunat ilahduttavat lahjan saajaa varmasti.

4. Tee hyvä teko

Joulutunnelma syntyy myös hyvistä teoista. Jouluna on hyvä aika muistaa myös vähempiosaisia tai osallistua hyväntekeväisyyteen. Tärkeitä hyväntekeväisyyskohteita on paljon. Mieti miten sinä haluat auttaa muita. Hyväntekeväisyys voi olla myös oman ajan antamista osallistumalla vapaaehtoistyöhön. TA-Yhtiöt lahjoittaa tänä vuonna joulukortti- ja joululahjavarat Pelastakaa Lapset ry:lle.

5. Mitä syötäisiin?

Mieti joulun ruokalistat hyvissä ajoin etukäteen ja muista, että jouluna ei ole pakko syödä perinneruokia vain siksi, että niin on aina tehty. Hanki joulupöytääsi omat herkkusi, ja mitoita ruokamäärät oikein. Näin vältä ruokahävikkiä.

6. Hanki joulukuusi

Joulukuusen ehtii hankkimaan vielä vaikka jouluaattona, ja silloin sen saa saattaa saada jo alennettuun hintaankin. Jos et halua aitoa kuusta, myynnissä on monenlaisia tekokuusiakin, joita voi käyttää vuodesta toiseen. Aidon joulukuusen saa pysymään elinvoimaisena ja hyvännäköisenä läpi joulun, kun muistaa hoitaa sitä oikein. Lue vinkkimme joulukuusen hoitoon.

7. Joulun poikkeusaikataulut

Muistathan, että joulun aikaan kaupat eivät ole auki normaalin aikataulun mukaisesti, vaikka nykyään löytyykin jopa vuorokauden ympäri auki olevia liikkeitä. Tarkista lähikauppasi jouluaukioloajat netistä ennen ostoksille suuntaamista. Bussit ja junat noudattavat myös poikkeusaikatauluja. Postit palvelevat joulun aikaan omien aikataulujensa mukaisesti, ennen joulua posteilla on lisäksi pidennettyjä aukioloaikoja.

8. Turvallisuus

Kynttilät ja erilaiset ulkotulet luovat joulutunnelmaa. Kuitenkin kynttilät ja ulkotulet aiheuttavat myös vaaratilanteita ja voivat sytyttää isommankin tulipalon. Lue täältä, mitä tulee huomioida, jotta kotisi on paloturvallinen myös jouluna.

9. Muista kierrättää ja lajitella

Jouluna syntyy arkea enemmän jätettä, joten oikeaoppinen lajittelu ja kierrätys korostuu. Olemme keränneet avuksesi listan, jonka avulla joulunajan jätteiden kierrätys sujuu helposti.

10. Rentoudu!

Tee jouluna vain se mitä haluat. Joulussa tärkeintä on rentoutuminen ja tunnelma.

Rauhallista joulun odotusta!

Ajankohtaista