Kesälomat ovat alkaneet ja lomaillessa asunnot jäävät usein tyhjilleen. Pitkän poissaolon aikana kannattaa varmistaa, ettei kotona odota ikävä yllätys loman jälkeen.

kesäloma

Näillä vinkeillä voit suojata kotisi varkailta ja vahingoilta:

  1. Kerro naapureille poissaolostasi ja pyydä heitä tarkkailemaan asuntoasi. Mikäli olet pidempään poissa, kannattaa pyytää, että naapuri tai tuttava käy asunnossasi aika ajoin varmistamassa, ettei sisällä ole mitään vahinkoja.
  2. Tee sanomalehdelle jakelunkeskeytys tai ohjaa lehti kesäosoitteeseesi, jotta postilaatikko ei täyty liiaksi. Laita postilaatikkoon ”ei mainoksia” -tarra.
  3. Älä siivoa pihaa liian siistiksi, vaan jätä esimerkiksi leluja tai puutarhatyökaluja pihalle, jotta näyttää siltä, että asukkaat olisivat paikalla.
  4. Jätä asunto muutenkin asutun näköiseksi. Verhot voi jättää osittain auki ja sisälle voi ajastaa jonkin valon syttymään hämärän aikaan.
  5. Pyydä tuttavaasi tai naapuriasi leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan pihakukat pidemmän poissaolon aikana. Voit vastavuoroisesti hoitaa naapurin pihaa heidän lomaillessaan. Tai palkkaa naapurin nuori tähän hommaan!
  6. Tarkista, että pesukoneen ja astianpesukoneen hanat ovat kiinni. Ennen pidempää poissaoloa on myös hyvä tarkistaa, ettei vessanpönttö valuta, sillä vuotava vessa aiheuttaa vähintään ison vesilaskun.
  7. Irrota televisio, kahvinkeitin ja tietokone virtalähteestä.
  8. Älä kerro sosiaalisessa mediassa, että lähdet lomalle ja asuntosi jää tyhjilleen.
  9. Varmista, että palovaroittimesi toimii. Hälyttävä palovaroitin kuuluu usein naapuriin asti ja apu ehtii ajoissa perille.
  10. Nauti lomasta!

Ajankohtaista