Taloyhtiöidemme pihoilla nähdään kesän aikana paljon nuoria, kun yli 50 nuorta hoitaa, kitkee, leikkaa, haravoi ja istuttaa puita, kukkia ja pensaita. Kesätyöntekijät työskentelevät eri puolilla Suomea, muutaman työntekijän tiimeissä.

Puutarharyhma

Karoliina Rautavirta, Mira-Bella Korhonen, Lotta Pihlajamaa ja Daniel Ahola siistivät Espoossa Miilukallio 4:n pihaa kesäkuun viimeisellä viikolla.

 

Lotta Pihlajamaa, 19 on jo kolmatta kesää TA:lla pihahommissa ja luotsaa tänä kesänä Karoliina Rautavirran, 20, Mira-Bella Korhosen, 17 ja Daniel Aholan, 18 muodostamaa tiimiä. Kesäkuun viimeisellä viikolla tiimillä oli kesän yhdeksäs piha työn alla. – Yleensä olemme 2-3 päivää yhdessä paikassa, riippuu paljon kohteesta, Karoliina kertoo.

Karoliinan kesätyöpesti päättyy kesäkuun loppuun, muut jatkavat vielä heinäkuun, ja tiimi täydentyy loppukesäksi myös kahdella uudella työntekijällä. Nuorten kesätyöpestit kestävät yleensä yhdestä kahteen kuukauteen nuoren oman toiveen mukaan. – Kouluni alkaa vasta syyskuun alussa, joten ehdin vielä hyvin lomaillakin, viimeistä työpäiväänsä tekevä Karoliina iloitsee. Muilla kesäloma jää lyhyemmäksi, sillä kaikki ryhmän nuoret jatkavat opiskeluja syksyllä.

Ulkona oloa ja auringon paistetta

– Parasta tässä työssä on se, että saa olla paljon ulkona, jo toista kesää TA:lla työskentelevä Daniel toteaa. Alkukesästä myös ilmat ovat suosineet ulkona työskentelyä. Sadepäiviä on ollut vain muutama. Ulkotöissä auringolta suojautuminen on tärkeää. – Pidimme ensimmäisenä päivänä kaikille pihatyöntekijöille infotilaisuuden, jossa muistutimme hattujen ja aurinkorasvan käytöstä ja jaoimme asianmukaiset työvaatteet, kertoo HR-asiantuntija Sanna Ahlbom. Pihatyöntekijät tunnistaa TA:n logolla varustetuista t-paidoista ja lippiksistä, jotka jäävät muistoksi kesätyöstä. Lisäksi työntekijöillä on turvakengät, kuulosuojaimet ja suojalasit.

Asukkaat suhtautuvat pihoilla hääriviin nuoriin pääsääntöisesti todella positiivisesti. – Olemme saaneet asukkailta kehuja ja kiitosta työstämme, Lotta kertoo. – Välillä asukkaat tulevat ehdottamaan, että tuohon voisi tuoda lisää haketta tai tuosta leikata vähän enemmän. Yleensä ne ovat sellaisia hommia, jotka olemme itsekin jo huomioineet, Karoliina jatkaa.

Monet palaavat takaisin

Monet nuorista pihatyöntekijöistä tulevat kesä toisensa jälkeen TA:lle. Haastatellusta tiimistä vain Karoliina on ensikertalainen, Danielille ja Mira-Bellalle tämä on toinen kesä ja Lotalle jo kolmas kesä TA:n palkkalistoilla. – Ennätys taitaa olla seitsemän kesää peräkkäin, Sanna Ahlbom muistelee TA:n pisimpiä kesätyösuhteita. – Ja monet vakituisista työntekijöistämmekin ovat aloittaneet piha- ja puutarhahommista, hän jatkaa.

Kesätyöntekijöiden rekrytointi aloitetaan aina jo alkuvuodesta, mutta koska nuorten suunnitelmat saattavat muuttua kevään myötä, voi kesätyöpaikan saada vielä viime hetkelläkin. Näin kävi esimerkiksi Karoliinalle. – Hain useampaakin työpaikkaa alkukevään aikana, mutta en löytänyt töitä. Ajattelin jo, että lomailen sitten koko kesän. Toukokuussa siskoni kuitenkin ehdotti, että kysyisin vielä TA:lta ja koska joku oli perunut niin onnistuin saamaan työpaikan, Karoliina iloitsee. Myös Karoliinan sisko on aiemmin ollut kesätöissä TA:lla.

karoliinajalotta

Tiiminvetäjä Lotta Pihlajamaa leikkaa pensaita ja Mira-Bella Korhonen siivoaa jälkiä.

Lue lisää:

Kesä alkoi ja kesätyöntekijät tulivat

Kesätyö ja harjoittelu TA:lla

TA työpaikkana

Ajankohtaista