Jos asunnon tarve yllättää, on asumisoikeus hyvä vaihtoehto. Asunnon voi saada nopeasti eikä suurta pääomaa tarvita. Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta sekä kuukausittain alueen vuokratasoa edullisempaa vastiketta. Asumisoikeusasunnossa asumiskulut ovat kohtuulliset, vaikka asut kuin omistaja.
Erotilanteessa uuden kodin tarve voi tulla yllättäen.
Joskus asunnontarve tulee nopeasti. Esimerkiksi yllättävissä erotilanteissa on toivottavaa päästä uuteen asuntoon nopealla aikataululla. Asumisoikeusasunnon voi parhaimmillaan saada muutamassa päivässä. – Jos hakijalla on järjestysnumero valmiina ja sopiva asunto on vapaana, pääsee sisään muuttamaan vaikka jo samalla viikolla, TA-Asumisoikeus Oy:n myyntipäällikkö Terhi Halla lupaa.
Hae ensin järjestysnumero
Asumisoikeusasuntoa varten tarvitsee järjestysnumeron, joka haetaan sen kaupungin tai kunnan asuntotoimesta, jossa haettava asunto sijaitsee. Pääkaupunkiseudulla on käytössä yksi järjestysnumero koko alueella. Pääkaupunkiseudun asumisoikeusalueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. – Yhteiset numerot otettiin käyttöön pääsääntöisesti vuonna 2015. Jos olet hakenut numeron sitä ennen, on se voimassa vain siinä kunnassa, josta se on haettu, Halla muistuttaa. – Eli jos olet hakenut numeron esimerkiksi Keravalta vuonna 2010, voi sillä numerolla edelleen hakea asuntoa Keravalta, mutta ei muista pääkaupunkiseudun alueen kunnista, Halla vielä tarkentaa. Myös Lahdessa ja Hollolassa on yhteinen numero.
Järjestysnumeron voi hakea, vaikka asunnon tarvetta ei sillä hetkellä olisikaan. – Kaikkien kannattaa hakea asumisoikeuden järjestysnumero. Hakeminen ei maksa mitään ja se on helppo tehdä netissä TA:n sivuilla. Koskaan ei tiedä milloin asunnontarve yllättää, Halla neuvoo.
Kun järjestysnumero on valmiina, voi asumisoikeushakemuksen täyttää netissä. Mikäli asuntoon ei ole sillä hetkellä muita hakijoita, voidaan asuntoa tarjota vain yhdellekin hakijalle. – Kiireellisessä asunnon tarpeessa kannattaa soittaa myyntineuvottelijalle. Voimme yhdessä katsoa, mikä olisi sopiva asunto, jota voimme tarjota nopealla aikataululla, Halla kehottaa. Kun sopiva asunto on löytynyt ja hakemus on täytetty, lähettää myyntineuvottelija asuntotarjouksen sähköisesti ja samalla voidaan sopia asunnon esittelystä. – Asuntoa ei tarvitse hankkia sokkona. Pyrimme tarvittaessa järjestämään esittelyn, vaikka samalle päivälle, Halla lupaa.
Hakeminen on helppoa
Jos tarjottu asunto on hakijan toiveiden mukainen, tulee hakijan toimittaa pyydetyt liitteet. – Asumisoikeusasunnosta toiseen muuttavilla ja yli 55-vuotialla ei ole varallisuusrajoja, joten heidän ei tarvitse kuin allekirjoittaa yksi paperi. Muiden tulee toimittaa varallisuusselvitys ja siinäkin usein riittää pelkkä kopio veropapereista. Hakeminen on todella helppoa, Halla toteaa.
Myyntineuvottelija toimittaa saadut liitteet sähköisesti kaupungille tai kunnalle, joka tekee lopullisen asukashyväksynnän ja ilmoittaa siitä myyntineuvottelijalle. – Heti kun saamme kaupungin hyväksynnän, voimme sopia muuton yksityiskohdat. Muutto on aina iso elämänmuutos, me haluamme tehdä prosessista mahdollisimman helppoa, Halla kertoo.
Myyntipäällikkö Terhi Halla neuvoo hakemaan asumisoikeuden järjestysnumeron, vaikka asunnon tarve ei olisikaan ajankohtainen.
Lue lisää: ta.fi/asumismuodot/asumisoikeus