Kun on tullut aika vaihtaa asuntoa, on edessä muutto. Onpa kyseessä pieni yksiö tai suuri perheasunto, liittyy muuttoon aina paljon muistettavia ja järjesteltäviä asioita. Kun tehtävää on paljon, kannattaa asiat tehdä mahdollisimman hyvissä ajoin ja suunnitelmallisesti. Muuttoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä huolellisestikin suunnitellussa muutossa voi tulla yllätyksiä.

Huolella suunniteltu muutto sujuu hyvin talkoillakin.

 Tässä on keräämämme vinkit ja muistilista helpottamaan muuttoasi.

1. Asunnon irtisanominen

Muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- ja tai asumisoikeussopimus kirjallisesti. Irtisanomalla asunnon ajoissa vältyt päällekkäisiltä maksuilta. Tarkista asuntosi irtisanomisaika sopimuksestasi.

2. Varaa muuttotalkoot tai kilpailuta muuttopalvelu

Etsi ajoissa muuttopalvelu tai huolehdi itse pakkauslaatikot, muuttoauto ja muut välineet. Varaa muuttolaatikoita tarpeeksi paljon. Hyvä nyrkkisääntö on, että muuttolaatikoita tarvitaan 1 / m². Muuttolaatikoita voi vuokrata useista eri yrityksistä. Pääkaupunkiseudulla muuttolaatikoita vuokraa esimerkiksi Tapartia. Lisäksi tarvitset muuttoa varten teippiä, jätesäkkejä, sanomalehtiä, ehkä pehmusteitakin, nokkakärryt, kantoliinat ja lattiansuojapaperia.
Varmista, että muuttoautolle on tarpeeksi tilaa ajotiellä ja parkkipaikalla.

3. Vakuutukset

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä tarvittavat vakuutukset uuteen asuntoon. Varmista myös, että vakuutukset ovat voimassa muuton aikana.

4. Sähkösopimus

Irtisano vanha sähkösopimus ja tee uusi sähkösopimus uuteen asuntoon. Sähkösopimus on hyvä hoitaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Samalla on hyvä hetki kilpailuttaa sähköntoimittajat.

5. Laajakaista

Sulje vanha laajakaista ja ota selvää uuden asunnon laajakaistamahdollisuuksista. Sovi internet-yhteyden siirrosta ajoissa operaattorin kanssa, jotta vältyt katkoksilta verkon käytössä.

6. Muut sopimukset

Omakotitaloissa selvitä jätehuolto- ja vesisopimukset sekä öljy- tai kaukolämpötoimitussopimukset. Vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa sinun ei tarvitse huolehtia näistä itse, koska taloyhtiö huolehtii nämä puolestasi.

7. Tarkista, oletko oikeutettu yhden päivän muuttovapaaseen.

Muuttovapaa määritellään yleensä työehtosopimuksessa. Normaalisti muuttovapaata saa yhden päivän.

8. Tarkista oletko oikeutettu Kelan muuttoavustukseen.

Pienituloisilla on mahdollisuus hakea Kelalta muuttoavustusta. Muuttoavustuksen saamiseen on erilaisia kriteerejä. Ole hyvissä ajoin yhteydessä Kelaan, mikäli haluat hakea muuttoosi avustusta.

9. Saunavuoro, autopaikka ja asukaspysäköintitunnus

Tarkista uuden asuntosi saunavuorot ja autopaikat. Nämä jaetaan yleensä jonotusjärjestyksessä, eivätkä siis siirry uudelle asukkaalle automaattisesti.

10. Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon (ent.maistraatti). Muuttoilmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Tarkista Postin ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta, mille yrityksille tiedot menevät, sillä tätä kautta tieto muutosta ei mene kaikkiin yrityksiin. Varmista, että uusi osoitteesi on kaikkien tarvittavien tahojen tiedossa.
 
Muuttoilmoituksen voi tehdä yksi viikko ennen muuttoa tai viimeistään viikon päästä muutosta.

Ilmoita muuttunut osoite myös:

- pankkiin
- lehtiin
- kirjastoon
- kauppoihin, kerhoihin, jäsenyyksiin
- työnantajalle
- päiväkotiin ja kouluun

Lue myös Kelan ohjeet muuttoon liittyen.

11. Muuttopäivä, muuttoauto ja muuttomiehet

Pakkaa kaikki tavarat valmiiksi ennen muuttopäivää. Käytä mieluimmin muuttolaatikoita, mutta jos niitä ei ole käytettävissä, voit käyttää myös pahvilaatikoita tai jätesäkkejä. Esimerkiksi henkarilla olevat vaatteet on helppo suojata jätesäkillä ja siirtää sellaisenaan uuteen kaappiin. Merkitse laatikoihin ja jätesäkkeihin selvästi, mitä ne sisältävät ja minne ne ovat tarkoitus uudessa asunnossa kantaa. Muista tyhjentää myös varastotilat ja ottaa pyörä pyörävarastosta. Ohjeista muuttomiehet hyvin. Kerro, minne haluat minkäkin tavaran vietävän. Helpottaa paljon, että tavarat viedään kerralla oikeisiin huoneisiin.

Muista varata muuttomiehille syötävää ja juotavaa. Yhteen kassiin on hyvä pakata muutamia muuttopäivänä tarvittavia tavaroita kuten käsipyyhe, saippua ja talouspaperia sekä ruokailuvälineitä.

Käynnistä kylmälaitteet uudessa kodissa hyvissä ajoin.

12. Asunnon loppusiivous

Tee asuntoon perusteellinen loppusiivous ennen asunnon luovutusta. Lue ohjeet muuttosiivouksen tekemiseen. Jos haluat teettää siivouksen ammattilaisella, tutustu TA-Asumispalvelujen muuttosiivouspalveluun. TA-Asumispalvelut toimii pääkaupunkiseudulla.

13. Asunnon lopputarkastus 

Sovi asunnon omistajan kanssa lopputarkastus, jossa käytte yhdessä läpi asunnon kunnon ennen avainten luovutusta.

14. Avainten palautus

Pyydä vara-avaimesi takaisin, jos olet antanut sen ystävällesi tai vaikkapa naapurillesi säilytettäväksi. Palauta kaikki vastaanottamasi ja asumisaikana teettämäsi avaimet asunnon omistajalle. Jos avaimia on hukkunut asumisesi aikana, joudutaan lukot sarjoittamaan uudelleen. Kulut mahdollisesta sarjoituksesta kuuluu sinulle.
 
Onnea uuteen kotiin!

Ajankohtaista