Joulu ja uusivuosi tuovat mukanaan paljon jätettä ja erilaista roskaa. Normaalista arjesta poikkeavien jätteiden lajittelu voi tuntua vaikealta ja työläältä, varsinkin kun samaan aikaan on sata muutakin muistettavaa ja huolehdittavaa asiaa. Helpottaaksemme joulun ajan kierrättämistä keräsimme tähän helpot vinkit yleisimpien jätteiden lajitteluun.

Glögilasi

Joulukuusi
Useimmissa taloyhtiöissä on joulukuusikeräys loppiaisen aikaan. Monissa kunnissa myös jäteasemat vastaanottavat kuusia maksutta tammikuussa. Muista, että muovikuuset kuuluvat sekajätteeseen.

Joulukukat
Kukat ja mullat voi laittaa biojätteeseen, alumiinikääreet metallinkeräykseen, sanomalehdet paperinkeräykseen ja käärepaperit keräyskartonkiin tai sekajätteeseen.

Alumiinivuoat ja -foliot
Alumiinivuoat ja -foliot laitetaan huuhdeltuna metallinkeräykseen.

Kinkun paistorasva ja kinkun luu
Juokseva paistorasva kuuluu tiiviissä astiassa sekajätteeseen, jähmettynyt rasva biojätteeseen. Pieniä määriä paistorasvaa voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja kierrättää biojätteen mukana. Rasvaa ei saa laittaa viemäriin tai wc-pönttöön! Lue myös, miten lahjoitat kinkun rasvan uusiutuvan biodieselin raaka-aineeksi täältä. Isot luut kuuluvat sekajätteeseen, pieniä luunpalasia voi laittaa biojätteeseen.

Kartonki ja -pahvipakkaukset
Suklaarasiat, useimmat lelupakkaukset ja ruskeat pahvilaatikot kuuluvat kartongin keräykseen. Muistathan litistää pakkaukset, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa.

Styroksi ja pakkausmuovit
Styroksit ja pakkausmuovit ovat sekajätettä.

Ruokajäte
Ruokajäte kuuluu biojäteastiaan, ei wc-pönttöön. Muista pakastaa ylijäänyt ruoka!

Pullot ja tölkit
Pantilliset pullot ja tölkit viedään kauppojen palautusautomaattiin. Myös monet pantittomat tölkit voi palauttaa palautusautomaattiin. Lasiset pullot kuuluvat lasinkeräykseen. Kartonkiset astiat laitetaan huuhdeltuna ja litistettynä kartonkikeräykseen.

Lahjapaperit ja -narut
Lahjapaperit ja -narut kuuluvat sekajätteeseen. Ehjät, hyväkuntoiset paperit kannattaa kuitenkin laittaa talteen ja käyttää seuraavana jouluna.

Rikkoutuneet jouluvalot
Rikki menneet jouluvalot ja muu elektroniikkajäte tulee viedä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Elektroniikkaromun keräykseen kuuluvat myös led-lamput ja energiansäästölamput.

Kynttilät
Kynttilänpätkät laitetaan sekajätteeseen. Tuikkukynttilöiden metallikuoret kuuluvat metallinkeräykseen.

Ilotulitteet
Ammuttujen ilotulitteiden roskat voi laittaa jäähtyneenä sekajätteeseen.

Tinat
Uudenvuoden tinat kuuluvat vaarallisten jätteiden kierrätykseen, ei sekajätteeseen. Tinat voi kuitenkin sulattaa uudelleen ja käyttää seuraavana vuonna tai tinan sijasta voi käyttää ekologisempia vaihtoehtoja sokeria tai mehiläisvahaa.

Voit itse vaikuttaa jätteiden määrään:

  • Tee ostoksia harkiten
  • Osta isoja pakkauksia usean pienen sijaan
  • Vie ehjät ja käyttökelpoiset tavarat kierrätykseen

Lisää lajitteluvinkkejä läydät täältä.

Teksti: Sanna Autio

Ajankohtaista