Oulun Kaakkuriin on rakenteilla kaksi vuokrakerrostaloa, joissa on nykyrakentamisesta poikkeavasti painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko. Asunnot valmistuvat syksyllä 2020.
Tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman luonnonmukainen ja terve talo käyttäen kestäviä materiaaleja. Hanketta lähdettiinkin viemään eteenpäin nimellä ”Terve talo”.
– Halusimme kokeilla painovoimaista ilmanvaihtoa uusissa taloissa, sillä vanhoissa taloissa sitä on käytetty onnistuneesti. Tämän vuokrakohteen avulla keräämme kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta ja hyödynnämme saatuja tuloksia suunnitellessamme uusia kohteitamme, TA-Yhtiöiden aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen kertoo.
Painovoimainen ilmanvaihto on nykyrakennuksissa harvinaisuus koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä 1970-luvulla. Ennen sitä rakennetuissa taloissa hyödynnettiin painovoimaista ilmanvaihtoa.
Asunnot valmistuvat syksyllä 2020
Kaakkuriin rakennettava Pohjantikankuja 4 on kahdesta talosta koostuva vuokratalokohde, johon tulee 40 asuntoa. Näiden lisäksi rakennuskokonaisuuteen kuuluvat tekninen tila, väestönsuoja, pesula ja autokatokset.
Rakennustyöt on aloitettu toukokuussa 2019, ja talojen on tarkoitus valmistua lokakuussa 2020. Tällä hetkellä ensimmäinen talo on ns. vesikattovaiheessa, jolloin sen ulkoseinien runko on muurattu sekä vesikate ja ikkunat on asennettu. Toisen talon runkomuuraus on parhaillaan käynnissä.
Urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy.
Täysin tiilirakenteiset ulkoseinät
Asuinrakennusten runko kannatetaan pilareilla ja asuntojen välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset, ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Talojen tiiliseinien rakenteisiin upotetaan kumpaankin lämpö- ja kosteusantureita myöhempää seurantaa ja tarkkailua varten.
– Kaakkurin kerrostaloihin tuloilma tulee tuloilmaikkunan kautta ja poistoilma puolestaan menee erityisten poistoilmahormien kautta. Kesällä ilmanpoistoa parannetaan lämmittämällä hormeja sähköllä, joka saadaan aurinkokennoista. Aurinkoenergian käyttö kesäajan ilmanvaihdon käyttövoimana on loogista, koska aurinkoenergiaa on eniten saatavilla juuri silloin, kun ulko- ja sisätilan lämpötilaeroon perustuva käyttövoima on pienimmillään, Jouko Knuutinen kertoo.
Hormien lämmitys on ollut osa perinteisten painovoimaisten ilmanvaihtojärjestelmien toimintaa. Vuosisadan alkupuolella rakennetuissa painovoimaisesti ilmanvaihdetuissa taloissa oli usein myös puuhellat keittiöissä. Hellojen käyttö piti samassa piipussa sijaitsevat ilmanvaihtohormit lämpiminä ympäri vuoden.
Kiinnostuitko asunnoista?
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat kaikki lisätiedot asunnoista, kun hakuaika alkaa. Uutiskirjeemme tilaajat saavat ensimmäisten joukossa tietoa TA:n uudiskohteista, tapahtumista ja eduista. Tilaa uutiskirje tästä linkistä.
Teksti: Jenni Kemppainen