palovaroitin

Helmikuun 11. päivä vietettiin 112-päivää, jonka tarkoituksena oli kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Pienet arjen teot voivat lisätä omaa ja läheistesi turvallisuutta.

Vuosittainen 112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kotona tai kodin läheisyydessä. Hyvällä varautumisella voit parantaa turvallisuuttasi ja vaaratilanteen sattuessa saada avun riittävän nopeasti.

Hanki palovaroitin ja huolehdi sen kunnosta

Yksi tärkeimpiä kodin turvallisuusvälineitä on palovaroitin. Palovaroittimen tarkoituksena on havaita tulipalo mahdollisimman ajoissa ja varoittaa siitä asunnossa olevia.

Palovaroitin on lakisääteinen turvalaite, jonka hankinta ja toimivuudesta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Suuressa osassa asunnoistamme palovaroitin on kuitenkin asennettu jo talon valmistuttua. Useimmat palovaroittimet ovat paristokäyttöisiä, mutta uusimmissa asunnoissamme palovaroittimet ovat kytketty rakennuksen sähköverkkoon. Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroitinten kunnossapidosta vastaa taloyhtiö, mutta asukas vastaa palovaroittimen testaamisesta.

Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua ja herättää sinut esimerkiksi yöllä. Jos asunnossasi ei ole palovaroittimia, asenna yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohden ja jokaiseen kerrokseen vähintään yksi palovaroitin. Hyvä sijoituspaikka palovaroittimelle on eteisen katossa, makuuhuoneen oven ulkopuolella. Vältä palovaroittimen sijoittamista ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin. Testaa palovaroittimen toiminta kerran kuukaudessa painamalla testinappia. Kun nappia painettaessa kuuluu piippaava ääni, palovaroitin toimii normaalisti. Jos palovaroittimesi toimii paristoilla, muista vaihtaa paristot kerran vuodessa. Jos palovaroittimesi ei toimi paristonvaihdosta huolimatta tai on yli 10 vuotta vanha, vaihda se uuteen.

Pidä liesituuletin puhtaana – likainen liesituuletin aiheuttaa tulipaloja

Kolmasosa kotien tulipaloista syttyy keittiössä. Useimmiten palon aiheuttaja on sähköhella, mutta yllättävän usein tulipalo saa alkunsa myös liesituulettimesta. Liesituuletinpalot ovat erityisen tuhoisia, koska tuli kehittyy piilossa laitteen sisällä ja leviää nopeasti keittiön kaappeihin sekä poistohormin kautta kattorakenteisiin. Paloa on erittäin vaikea sammuttaa itse. Rasvan ja lian kertyminen liesituulettimeen saattaa aiheuttaa liesituulettimeen teknisen vian, joka aiheuttaa kipinöintiä ja kipinät sytyttävät liesituulettimessa olevan rasvan palamaan. Puhdista liesituuletin säännöllisesti ja ilmoita huoltoyhtiöön heti viallisesta liesituulettimesta. Pidä myös lieden ympäristö tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä tavarasta äläkä säilytä lieden päällä mitään.

Lataa itsellesi 112 Suomi -mobiilisovellus

Kännykkään ladattava 112 Suomi -sovellus on erinomainen apu, sillä sovelluksen avulla avunsaanti hätätilanteessa helpottuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti ja nopeuttaa näin hätäpuhelujen käsittelyä. 112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen. 112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi.

112 sovellus

Lisää turvallisuusohjeita:

TA:n turvallisuusohjeet asukkaille

Kodin turvaopas

Liesituulettimen puhdistus

 

Teksti: Anu Vähäkallio

Ajankohtaista