Muutto on iso stressitekijä paitsi ihmisille, myös ihmisten mukana muuttaville eläimille. Lemmikkien kanssa muuttoon kannattaakin valmistautua huolellisesti. Kokosimme muutamia vinkkejä, joilla koiran muutto uuteen kotiin sujuu mahdollisimman hyvin.

1.    Mikäli mahdollista käykää tutustumassa uuden kodin ympäristöön jo etukäteen. Lenkkeilkää useampia kertoja uuden kodin lähellä niin lenkkimaastot ovat tuttuja jo heti muuton jälkeen.
2.    Muuttopäivä kannattaa aloittaa pitkällä lenkillä, jotta ylimääräiset energiat saadaan purettua.
3.    Pidä muuttopäivänä ja muuton jälkeen kiinni vanhoista rutiineista. Lenkit, leikkihetket ja ruokailut tulee ehtiä hoitamaan myös kiireisenä muuttopäivänä.
4.    Jos mahdollista, koira kannattaa viedä hoitoon muuttopäiväksi.
5.    Mikäli hoitopaikkaa ei löydy, voi koiran sulkea yhteen huoneeseen oman pedin ja puruluun tai aktivointilelun kanssa.
6.    Jos koira ahdistuu siitä, että se suljetaan erilliseen huoneeseen tai kyseessä on pienen asunnon muutto eikä suljettavaa tilaa ole, kokeile sitoa koira esimerkiksi juoksuun tarkoitetulla remmillä vyötäisillesi niin kätesi ovat vapaana muuttohommiin. Mikäli päädyt tähän ratkaisuun, kannattaa harjoitella jo etukäteen siirtelemällä ensin pieniä tavaroita huoneesta toiseen ja sitten hieman isompia.
7.    Jos muuttoapuna on koiralle vieraita ihmisiä, tulisi koiran antaa haistella heitä rauhassa. Näin kerrot koiralle, että vieraat ovat hyvissä aikeissa.
8.    Muista, ettei koiraa saa jättää autoon muuttokuorman kanssa pitkäksi ajaksi. Viileämmälläkin säällä lämpötila voi auton sisällä nousta nopeasti.
9.    Kun viet koiran uuteen kotiin, vie sinne jo etukäteen tai heti ensimmäisenä tuttuja tavaroita ja koiran omia leluja. Oma petipaikka tuntuu turvalliselta uudessakin kodissa.
10.  Muuton myötä koiralla voi puhjeta eroahdistus. Uudessa kodissa on aivan erilainen tuoksu kuin vanhassa ja ympäristön äänet ovat erilaisia. Jos koira jätetään uuteen kotiin heti yksin, se saattaa tuntea olonsa turvattomaksi. Mikäli mahdollista, vietä ensimmäiset päivät uudessa kodissa yhdessä karvakaverin kanssa ja totutelkaa yksinoloon pikkuhiljaa.

Tsemppiä muuttoon!

Lue lisää: Vinkit koiran eroahdistuksen hoitoon

 

 

Ajankohtaista