Uudenpellonkatu 8 A 9 asukashaastattelu Muu 2

Anna-Leena Hartiala muutti kesällä 2018 takaisin Suomeen asuttuaan 50 vuotta ulkomailla. Uusi asunto löytyi edellisenä kesänä kesälomareissun yhteydessä – ja valmistui juuri sopivasti paluumuuttajaa varten. Asumismuodoksi valikoitui asumisoikeus sen helppouden ja huolettomuuden vuoksi.

Kun Anna-Leena Hartiala muutti ulkomaille vuonna 1968 ei Suomessa ollut vielä asumisoikeusjärjestelmää. – En tiennyt asosta mitään ennen kuin yksi ystäväni siitä minulle mainitsi. Kävimme sitten hänen kanssaan sitä vähän läpi ja se vaikutti hyvältä ratkaisulta minulle, Anne-Leena kertoo.

Asumisoikeusasumisen parhaina puolina hän pitää helppoutta ja huolettomuutta. – Tämä on todella fiksu vaihtoehto. ASO-asunnossa saan asua niin kauan kuin haluan ja tätä ei kukaan ota minulta pois. Jos täältä joskus tarvitsee lähteä tai haluan muuttaa niin minun ei tarvitse olla huolissani asunnon myynnistä.

Vuokra-asuntoa Anna-Leena ei halunnut, sillä se ei tuntuisi samalla lailla omalta kodilta kuin ASO-asunto. – Haluan, että minulla on oma, pysyvä koti. Jos vuokraa asunnon yksityiseltä vuokranantajalta, on aina se riski, että asunto sitten myydäänkin ja pitää muuttaa. Näin kävi yhdelle ystävälleni.

Juna vei Lahteen

Oman asumisoikeusasuntonsa Anna-Leena löysi Lahdesta, Uudenpellonkatu 8:sta. Alun perin Helsingistä kotoisin olevalla Anna-Leenalla ei ollut varsinaisia siteitä Lahteen, mutta sieltä uusi koti paluumuuttajalle kuitenkin löytyi.

– Minulla oli muutama ystävä Lahdessa, joten päädyin katsomaan asuntoja täältä. Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin Etelä-Helsingissä, merenrannalla. Minun Helsinkini on kantakaupunki, mutta sieltä ei löydy hinta-laatusuhteeltaan kukkarolleni sopivia asuntoja. Voin yhtä hyvin asua Lahdessa kuin vaikka Vuosaaressa, Anna-Leena toteaa.

Yksi Lahden parhaita puolia onkin Anna-Leenan mukaan toimiva ja nopea junayhteys Helsinkiin. – Käyn viikoittain Helsingissä laulamassa ja tapaamassa vanhoja kouluaikaisia ystäviä, Anna-Leena kertoo.

Asunnon valinta pohjakuvan perusteella

Etsiessään uutta asuntoa kesälomareissunsa aikana Anna-Leena tutustui myös muiden firmojen tarjontaan. – TA:lla asiakaspalvelu oli ihan eri luokkaa kuin muilla, se ratkaisi. Päätin hankkia asunnon TA:lta. TA:lla on ihan fantastisen ystävällinen toimistoväki, jolta sain aina vastauksen kysymyksiini, Anna-Leena kehuu.

Eri asuntovaihtoehdoista parhaalta vaikutti vasta suunnitteilla ollut uudiskohde Uudenpellonkatu 8. Rakennustöitä ei ollut vielä aloitettu eikä Asemantausta alue ollut minulle tuttu. Tein ostopäätöksen pohjapiirustuksen, viivaimen ja esitteiden avulla. Onneksi oli hyvät materiaalit, niin rohkenin tehdä päätöksen, Anna-Leena naurahtaa.

Iloinen koti

Ostettuaan asumisoikeusasunnon Anna-Leena palasi vielä lähes vuodeksi entiseen kotimaahansa Kanadaan ja muutti Suomeen vasta juuri ennen uuden kotinsa valmistumista. – Kaikki oli odotusteni mukaista. Ainoastaan sitä en ollut ottanut huomioon, että Suomessa on yleensä lämmityspatterit seinällä, se vähän hankaloitti kalustamista, Anna-Leena muistelee.

Uudesta asunnosta tuli nopeasti Anna-Leenan koti. - Suurin osa kalusteista on uusia, tätä asuntoa varten hankittuja. Toin Kanadasta mukanani ainoastaan kaksi nojatuolia, pöydän, ompelukoneen ja ompelukonepöydän. Tämä ei ole kaunis antiikkikoti vaan iloinen ikeakoti, Anna-Leena naurahtaa punaisella tuolilla.

– Asunto on paljon pienempi kuin vanha kotini, mutta parveke tuo ihanasti lisää tilaa. Parvekkeeni on maailman paras asia. Se toimii kolmantena huoneena viisi kuukautta vuodessa. Valitsin ilmansuunnan huolella, joten parvekkeelle porota aurinko koko päivää eikä kesäisinkään ole liian kuuma, 52-neliöisessä kaksiossa asuva Anna-Leena kehuu.

Uudenpellonkatu 8 A 9 asukashaastattelu Muu 1

Tutut naapurit luovat turvallisuutta

Helposti ystävystyvä Anna-Leena on tutustunut moniin naapureihinsa. – Kaikki tässä kerroksessa asuvat naapurit ovat tuttujani, osa juttelutasolla, osa vierailutasolla. Pidän positiivisena sitä, että talossa on kaikenikäisiä asukkaita. En haluaisi asua paikassa, jossa on vain yhden ikäluokan ihmisiä. Se että on perheitä, nuoria ja iäkkäitä rikastuttaa kanssakäymistä.

Yksinasuvalle ihmiselle tutut naapurit tuovat turvaa. – Iso asia on luottamus, kun voi luottaa naapureihin. Ollessani viime talvena kolme kuukautta poissa kotoa naapurit katsoivat, että kaikki pysyy kunnossa. Ei tarvinnut olla huolissaan. Kun on suuria hädän hetkiä tai suuria ilon hetkiä, ne jaetaan.

– Olen viihtynyt tosi hyvin. Olen tosi tyytyväinen sekä asuntoon että taloon. Jos täältä johonkin muutan niin takaisin 10 000 kilometrin päähän. Minulla on neljä lasta kolmessa eri maassa ja se, että olen täällä pysynyt jo viisi vuotta, kertoo siitä, että viihdyn, Anna-Leena toteaa.

 Uudenpellonkatu10 Teleskooppikuva4

Tutustu tarkemmin Anna-Leena kotitaloon Uudenpellonkatu 8, Lahti.

 

 

Asukastarinoita