Pihatöiden voisi ajatella olevan vain omakoti- tai rivitalossa asuvien puuhaa, mutta pihan voi laittaa kauniiksi myös kerrostalossa. Turussa TA:n asumisoikeustalossa asuva Leila Järvinen on innostunut puutarhanhoidosta ja toimii kerrostalon piha- ja puutarhavastaavana.

pihavastaava 1pihavastaava 4

Mutta mitä piha- ja puutarhavastaava tekee? – Koordinoi yhteisiä talkoita, on yhteydessä kiinteistöhuoltoon ja pyytää tarvittavat tarvikkeet. Lisäksi piha- ja puutarhavastaava on talkoiden vetäjä, joka kertoo muille, mitä tehdään, Leila valaisee.

Pihatalkoot järjestetään monessa talossa keväisin ja syksyisin. Talkoiden ohjelmassa on yleensä esimerkiksi erilaisia pihatöitä ja yhteisten tilojen siivoamista. Talkoiden järjestäjänä on yleensä asukastoimikunta, mutta asukastoimikunnan puuttuessa kuka tahansa aktiivinen asukas voi järjestää talkoot.

Leilan kotitalossa on talkoissa ollut kiitettävästi porukkaa, niin nuorta kuin vanhempaa. – Olisi mukava, jos nuoria olisi mukana vielä enemmänkin, Leila vinkkaa.


Yhteisöllisyyttä pihan laittamisen lomassa

Leila on asunut talossa sen valmistumisesta lähtien ja viihtynyt ilmeisen hyvin. – Meillä on täällä miellyttävä pieni yhteisö, ihmiset tervehtivät toisiaan ja jäävät juttelemaan pihalla ohi kulkiessaan, Leila sanoo.

Yhteisöllisyydestä kertoo esimerkiksi asukkaiden vuosi sitten kesällä järjestämät puutarhajuhlat. – Juhlat järjestettiin, kun saimme taloyhtiöön uuden pihagrillin. Siirin nimipäivänä valmistuneen grillin ympärille järjestetyt juhlat kokosivat paikalle peräti 32 asukasta, Leila kertoo.

Leilan mukaan talossa onkin poikkeuksellisen yhteisöllinen tunnelma ja asukkaat viettävät aikaa taloyhtiön pihalla. – Meillä on pihakeinu ja puutarhakalusteet istuskelua ja vaikkapa kahvinjuontia varten. Hyvällä säällä olemme kokoontuneet keskiviikkoisin esimerkiksi heittämään tikkaa tai pelaamaan mölkkyä.

Leila kiittelee TA:ta siitä, että asukkaat ovat saaneet toteuttaa itseään laittamalla taloyhtiön pihaa. Pihalla näyttävät viihtyvän asukkaiden lisäksi myös luonnon asukkaat. – Pihan sementtialtaissa, jotka hän on itse tehnyt, näkee toisinaan lintuja polskimassa, ja oravia, jäniksiä ja hirvikin on pihapiirissä nähty, Leila kertoo. Leila viihtyy hyvin kerrostalossa, mutta jos hän asuisi omakotitalossa, olisi siellä yksi asia, mikä kerrostalon pihalta puuttuu: suihkulähde.

 

Kiinnostuitko itsekin toimimaan piha- ja puutarhavastaavana?

Ota yhteyttä omaan isännöitsijääsi. Löydät talosi isännöitsijän yhteystiedot talon ilmoitustaululta tai nettisivuiltamme täältä.

Asukastarinoita