IMG 4467

Timo Rautajärvi katselee tyytyväisenä kaunista metsämaisemaa olohuoneensa ikkunasta. Lähes kahden vuoden ja yli kolmenkymmenen asuntonäytön jälkeen unelmien asunto on vihdoin löytynyt. Rautajärven kuusihenkinen perhe muutti Espoon Kalajärvelle upouusiin asumisoikeusasuntoihin elokuussa 2017. Kun asunto oli löytynyt joulukuussa 2016 ja asumisoikeussopimus allekirjoitettu, alkoi vielä asunnon valmistumisen pitkä odotus. – Viime kesä tuntui todella pitkälle, kun odotimme kärsimättömästi, että pääsisimme muuttamaan, Timo Rautajärvi kertoo kotonaan Kalajärven Örkkiniityssä.

Asuntoa etsittiin laajalta alueelta Hangon ja Porvoon välillä. – Sijainnin piti olla kätevä vaimon työpaikkaan nähden ja sopia myös invalidille, kertoo sairaseläkkeellä oleva Timo. Timo tarvitsi sairautensa vuoksi asunnon, jonka sisäilma on puhdasta ja jossa on helppoa sekä turvallista liikkua. – Täällä on invalidinkin tarpeet otettu hyvin huomioon. Lattian laminaatti on todella helppo pitää puhtaana eikä se ole liukas edes villasukilla kulkiessa. Portaiden kaiteet ovat kahdessa tasossa ja molemmin puolin, joten asuminen kahdessakin tasossa onnistuu hyvin. Lisäksi auton saa parkkiin aivan ulko-oven eteen ja ovesta pääsee rollaattorillakin kulkemaan, Timo luettelee.

Kalajärvi oli aivan vierasta aluetta Espoon keskuksen läheltä, Saarniraiviosta muuttaneelle perheelle. – Netistä löydettiin nämä asunnot ja tultiin katsomaan. Ei me tähän ihan ekalla kerralla ihastuttu, mutta joku sai meidät kuitenkin katsomaan vielä uudestaan ja sitten vielä kolmannenkin kerran. Kolmannella kerralla vihdoin päätettiin, että tämä se on, Timo kertoo. Rautajärvet ovatkin olleet erittäin tyytyväisiä päätöksensä. – Aluksi olimme ihan ihmeissään tästä hiljaisuudesta. Espoon keskuksessa oli ympäri vuorokauden jonkin verran ääntä, mutta täällä on etenkin iltaisin ja öisin todella hiljaista, Timo kertoo.

Sujuva muutto luonnon rauhaan

IMG 4487

Ison perheen muutto sujui yllättävän helposti. –Asunto oli siivottu niin siistiksi, että kaiken sai laittaa suoraan paikoilleen. Pihalla oli myös iso jätelava muuttojätettä varten ja rakennusliikkeeltä sai lattian suojaksi pahveja.

Ensisijaisesti Rautajärvet etsivät omistusasuntoa, mutta kun sopivaa ei tuntunut löytyvän, kävivät he katsomassa myös vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. – Vaimolla on joskus aikanaan ollutkin asumisoikeusasunto, joten järjestelmä oli meille tuttu ja asonumerokin oli hankittu noin kymmenen vuotta sitten, Timo kertoo.

Kymmenen vuoden takainen järjestysnumero oli Rautajärvien onni; Örkkiniityn 40 asunnosta he onnistuivat saamaan kakkossuosikkinsa. – Se asunto, jota alun perin katsottiin, oli jo ehtinyt mennä, mutta tämä oli kakkosvaihtoehto, Timo kertoo. Hyväksi vaihtoehdoksi asunto onkin osoittautunut. – Parvekkeelta ja olohuoneen ikkunasta olemme seuranneet, kun peurat käyvät tuossa pihan perällä nuolemassa asentamaamme nuolukiveä, hän jatkaa. Rautajärvien pieni piha rajoittuu metsän reunaan ja luonto on todella lähellä. – Täällä näkee kaikenlaista. Peurojen lisäksi muun muassa kettuja ja jäniksiä näkee paljon.

Takapihalla on myös Timon kaipaamaa omaa rauhaa. – Kiva, kun voi mennä takapihalle aamukahville rauhassa eikä kukaan näe, vaikka olisi vaan kalsarit jalassa, Timo naurahtaa. Rautajärvet eivät halunneet isoa pihaa, jossa olisi paljon hoitamista. Pieni oma piha mahdollistaa kuitenkin esimerkiksi grillauksen ja lasten pihapelit.

Jälkikäteen Timo Rautajärvi on tyytyväinen siihen, että he päätyivät omistusasunnon sijaan asumisoikeusasuntoon. -Tämä on niin huoleton. Tiedämme etukäteen kaikki kustannukset eikä tarvitse pelätä, että esimerkiksi lämmityskattila hajoaa. Jos jotain menee rikki, niin huoltoyhtiö hoitaa, Timo kehuu. Timo onkin erittäin tyytyväinen Pähkinähoito Oy:hyn, joka vastaa kohteen huollosta. – Ei tarvitse pelätä lumikaaosta tai liukkautta, aina on kaikki ollut aurattu ja hiekoitettu. Jos jotain on tarvittu, niin heti seuraavana päivänä huoltoyhtiö on tullut paikalle.

Myös asunnon hankintahinta miellytti Rautajärviä. – Vastaavanlaisesta omistusasunnosta olisi pitänyt maksaa monta sataa tuhatta. Onhan se ihan eri asia, kun ei tarvitse kaikkia rahoja kiinnittää asuntoon ja tietää, että varmasti saa omansa pois, jos joskus tästä muutamme.

Lapsiperheiden suosimaa aluetta

Örkkiniityntien ja Örkkirinteen asumisoikeusasunnoissa on paljon lapsiperheitä ja Rautajärvien 3-, 6-, 11- ja 13-vuotiaat lapset ovat kaikki saaneet naapurustosta kavereita. – Lasten oli helppo tutustua uusiin kavereihin, kun kaikki täällä olivat uusia eikä kaveripiirejä ollut vielä ehtinyt muodostua. Lasten koulu ja päiväkodit ovat kävelyetäisyydellä. – Neljän lapsen kanssa ollaan ehditty nähdä kaikenlaisia päiväkoteja ja kouluja, mutta nyt on sellainen päiväkoti, että kaikki toimii, Timo kehuu.

Lähistöltä löytyy myös erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Pallokenttä on kivenheiton päässä ja lenkkipolut lähtevät käytännössä kotiovelta. – Myös bussiyhteydet ovat ihan hyvät. Vanhin lapsi kulkee jonkin verran bussilla ja helposti tänne pääsee, Timo kertoo.

Muutaman kilometrin säteeltä löytyy lähes kaikki peruspalvelut terveyskeskuksesta postiin ja läheiseltä Juvanmalmin teollisuusalueelta löytyy vaikka mitä palveluita. – Juvanmalmilla on muun muassa lihakauppa ja leipomo. Jos tarvitsee esimerkiksi kaasua grilliin, saa senkin tuosta läheltä, Timo kehuu. Kymmenen kilometrin säteellä on myös kolme suurempaa kauppakeskusta muotiliikkeineen ja elokuvateattereineen.

Sähköauton saa ladattua omassa autokatoksessa

Örkkiniityn asuntojen erikoisuutena on mahdollisuus ladata sähköautoa omassa autokatoksessa. Jokaisella asunnolla on autopaikan yhteydessä lämpöpistokkeen lisäksi oma latauspistoke sähköautolle. – Sähköauton hankimme heti, kun niiden hinnat laskevat, Timo suunnittelee. Toistaiseksi sähköautot ovat usein jopa kaksi kertaa vastaavia polttomoottoriautoja kalliimpia.

– Meidän perheelle sähköauto sopisi hyvin, sillä kodin lisäksi vaimo voisi ladata sähköautoa myös työpaikallaan. Olen päässyt koeajamaankin sähköautoa ja se oli aika villi kokemus. Autosta ei tule juurikaan ääntä, moottorijarrutus on erittäin tehokas ja kiihtyvyys hyvä, Timo kertoo.

 

Katso myös Rautajärvien toinen haastattelu sekä asukasvideo.

Lue lisää Örkkiniitystä: Örkkiniityntie, Örkkirinne

Lue lisää sähköautoista: Sähköauton saa ladattua kätevästi omassa pihassa

 

 

Asukastarinoita