Tea Kallioinen oli vasta 19-vuotias muuttaessaan Heinälammella sijaitsevaan asumisoikeuskerrostaloon kahden koiransa kanssa.

Heinämutka 6 on miellyttävää asuinaluetta, joka sopii hyvin nuoren asumisen tarpeisiin.

Jyväskyläläinen Tea Kallioinen muutti Heinämutka 6:n asumisoikeuskaksioon noin neljä vuotta sitten. – Asuin jonkin aikaa vuokralla keskustassa, mutta halusin rauhallisemmalle alueelle, hän kertoo. Tea oli tutustunut asumisoikeusjärjestelmään jo aiemmin, joten vuokra-asunnon sijaista hän päätyi etsimään asumisoikeusasuntoja. - Sopiva asunto löytyikin nopeasti, Tea muistelee.

Tea suosittelee asumisoikeusasuntoa ensiasunnoksi myös muille nuorille. – Yksi kaverinikin juuri hankki ASO-asunnon, kun olin suositellut, hän kertoo. Asumisoikeusasunnosta maksetaan sopimuksen teon yhteydessä 15 % asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. – Käyttövastike on selvästi halvempi kuin vastaavan asunnon vuokra. Vaikka jouduin ottamaan lainaa asumisoikeusmaksua varten, on asumiskustannukset lainanlyhennyksineen samaa luokkaa kuin, jos maksaisin vuokraa. Ja samalla kerrytän itselleni omaisuutta, Tea laskee.

Asumisoikeussopimusta voi käyttää myös lainan vakuutena. – Nuorten voi olla vaikea saada pankkilainaa omistusasuntoa varten, mutta asumisoikeusasuntoon tarvitsee pienemmän lainan ja se on usein helpompi järjestää, Tea toteaa. Asumisoikeusasunnosta on myös helppo luopua, jos opiskelut tai työt vievät toiselle paikkakunnalle tai perhe kasvaa. – Asumisoikeusmaksulle lasketaan indeksitarkistus ja maksamansa summan saa takaisin kolmessa kuukaudessa asumiskustannusindeksillä tarkistettuna eli yleensä enemmän kuin mitä on maksanut, Tea toteaa.

Heinämutka sopii hyvin koiranomistajalle

Tea Kallioinen asuu koiransa kanssa TA:n asunnossa Heinämutkassa.Tea on viihtynyt hyvin Heinälammella. Heinämutka on koiranomistajalle erinomainen asuinpaikka. – Tässä on aivan mahtavat lenkkimaastot lähellä. Suoraan talon takaa lähtee metsään polku ja metsää on joka puolella, Tea kehuu. Talossa asuukin paljon lemmikkiperheitä. Heinälampi on rauhallinen, pientalovaltainen asuinalue, josta on kuitenkin suhteellisen lyhyt matka palveluiden ääreen. – Tässä on sekä Palokan että Seppälän palvelut lähellä. Seppälään on pari kilsaa matkaa ja Palokaan nelisen kilometriä. Bussilla pääsee tosi hyvin kulkemaan, Tea kertoo.

Sijainnin lisäksi Tean mielestä talon parhaita puolia on yhteisöllisyys. – En voi tarpeeksi korostaa naapureita, täällä on niin hyvä henki. Naapureita tervehditään, vaihdetaan kuulumisia ja tarvittaessa käydään naapurin puolesta kaupassakin, hän kehuu. Talossa on paljon pitkäaikaisia asukkaita ja pysyvyyttä, joten naapureihin ehtii hyvin tutustua. – Olen useamman naapurin luona kyläillytkin.

Kaksio on alkanut tuntua hieman ahtaalta, kun Tean poikaystävä muutti muutama vuosi sitten Tean luokse asumaan. Tea ja Miika ovatkin harkinneet muuttoa hieman isompaan asumisoikeusasuntoon. – Kun meitä on kaksi ihmistä ja kaksi koiraa, niin kyllähän tämä välillä tuntuu ahtaalta, Tea naurahtaa. Kaikkia pariskunnan kriteerejä täyttävää uutta asuntoa ei kuitenkaan vielä ole löytynyt. – Ei meillä mitään kiirettä ole tästä pois lähteä, Tea toteaa.

Lue lisää Heinämutkan asumisoikeusasunnoistamme:

Heinämutka 3

Heinämutka 6

 

Asukastarinoita