Hakekatu2 107088 002

Kuu paistaa kirkkaalla säällä suoraan Aira Huhtakankaan neljännen kerroksen ikkunasta sisään. – Minulle on tärkeää, että ikkunoista näkee taivasta, ettei tarvitse tuijottaa naapuritalon seinää. Kun menen illalla nukkumaan, näen kuun suoraan sänkyyni, kertoo Hakekatu 2:ssa Oulun Toppilassa asuva Aira Huhtakangas.

Aira on asunut asumisoikeusasunnossaan Hakekadulla reilun vuoden. TA oli ehtinyt tulla tutuksi jo edellisessä asunnossa, aivan Oulun keskustassa Rautatienkadulla. – Rautatienkadulle muutin vuonna 2013, mutta pidemmän päälle 34 neliön asuntoni alkoi tuntua pieneltä. En myöskään viihtynyt kovin hyvin keskustassa, Aira muistelee.

TA:han ja asumisoikeuteen asumismuotona Aira oli tyytyväinen, joten uutta asuntoa hän etsi ensisijaisesti TA:n tarjonnasta. – Hakekadulla oli sopivanoloinen, juuri remontoitu asunto vapaana, joten päätin muuttaa nopealla aikataululla, sillä halusin uuteen kotiin ennen joulua, Aira kertoo. Asumisoikeusasunnosta on kolmen kuukauden irtisanomisaika, joten Airalla tuli hieman päällekkäisiä vastikkeita maksettavaksi kahdesta asunnosta.

Pidemmän päälle muutto oli kuitenkin taloudellisesti järkevä. Hieman kauempana keskustasta sijaitsevassa vuonna 1998 valmistuneessa talossa oli halvempi vastike kuin keskustan uudehkossa, lähes 20 neliötä pienemmässä asunnossa. – Asumisoikeusmaksu siirtyi suoraan asunnolta toiselle ja sain osan aikanaan maksamastani maksusta takaisin, Aira kertoo.

Aira Huhtakangas

Rauhallinen asuinalue ja kattavat palvelut

Toppilalla on aikanaan ollut hieman huono maine, mutta viime vuosina alue on kehittynyt huomattavasti ja asuntokanta on monipuolistunut. – Vuosia sitten alueella asui lähinnä sellutehtaan työntekijöitä isoissa vuokrataloissa ja oli kai vähän levotonta. Nykyisin täällä on todella rauhallista asua, Aira kehuu.

Toppilassa on hyvät peruspalvelut. Hakekadulta on lyhyt kävelymatka ruokakauppaan ja apteekkiin. Myös muun muassa kuntosali ja kirpputori ovat aivan tien toisella puolella. Koulut sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä. – Täällä on kaikki tarvittava ja keskustaankin pääsee helposti, Aira toteaa.

Airalla on oma auto, jolla pääsee tarvittaessa kulkemaan, mutta etenkin kesäaikaan matka keskustaan sujuu lähes yksinomaan kävellen tai pyöräillen. – Oulussa on todella hyvät kävely- ja pyöräreitit. Toppilasta keskustaan menee ihana reitti; ensin uutta siltaa pitkin Hietasaareen ja sitten toista siltaa Pikisaareen ja sieltä keskustaan, Aira kuvailee.

Hakekadulta onkin vain pari sataa metriä merenrantaan. – Toppilassa on aivan ihanat ulkoilumahdollisuudet. Tuossa vieressä on frisbeegolfrata ja rannassa on laavuja, Aira kertoo.

Aira Huhtakangas on jo eläkkeellä, mutta aktiivinen ja erittäin hyvässä kunnossa. -Oulussa on niin paljon tekemistä eläkeläisille, että pitää ihan rajoittaa, Aira naurahtaa. Hän käykin Oulun keskustassa lähes päivittäin; kahdesti viikossa eläkeläiskerhossa ja viikoittain myös jumpassa, uimahallissa ja kirjastossa.

Edulliset asumiskustannukset

Asumisoikeusjärjestelmä oli Rovaniemeltä Ouluun muuttaneelle Airalle vain etäisesti tuttu. – Näin lehdessä aikoinani ilmoituksen Rautatienkadun asunnosta ja menin sen perusteella TA:n toimistoon kyselemään lisätietoja asumisoikeusasunnon hakemisesta. Aira saikin neuvoja ja täytti hakemuksen saatuaan kaupungilta järjestysnumeron. – Aika nopeasti sain asuntotarjouksen ja kävin katsomassa asuntoa. Se tuntui silloin sopivalta ja otin asunnon vastaan. Muita asuntoja en käynyt edes katsomassa, Aira muistelee.

Viiden vuoden kokemuksen perusteella Aira on tyytyväinen asumisoikeusasumiseen. – Olen suositellut asoja monille. Ei tarvitse sijoittaa kaikkia rahoja asumiseen, vastike on halvempi kuin vastaavan asunnon vuokra ja saan rahani varmasti takaisin, jos lähden pois, Aira summaa asumisoikeusasuntojen plussia.

Asumisoikeusasunto on myös huoleton, sillä huoltoyhtiö vastaa asunnon ja pihan kunnossapidosta. – Hyvin täällä on lumet aurattu ja piha kunnossa. Kerran olen itse joutunut olemaan yhteydessä huoltoyhtiöön ja tulivat nopeasti apuun, Aira kehuu.

”Tämä tuntuu kodilta”

Aira viihtyy Hakekadulla erinomaisesti eikä koe tarvetta muuttaa Toppilasta enää mihinkään. – Voisin ajatella asuvani tässä loppuelämän. Toisaalta minulla on aina ollut haave pienestä mummonmökistä, jonka pihalla saisin puuhailla. Ikä alkaa kuitenkin jo painaa, että uskaltaisiko sitä enää sellaiseen lähteä. Kyllä minä täällä tässä pysyn, jos en nyt siihen mummonmökkiin hairahda, virkeä eläkeläinen pohtii. – Tämä tuntuu kodilta.

Lue lisää: Hakekatu 2, Oulu

Asukastarinoita