Aurinko paistaa helsinkiläisen kerrostaloasunnon ikkunasta sisään. Avoimen parvekkeen ovesta kantautuu lokkien kiljuntaa ja työmaan ääniä. Parvekkeelta voi seurata suurten matkustajalaivojen liikennettä. – Täällä on ihan omanlainen fiilis. Ikkunasta näkyy merimaisema ja sporat, eihän tällaista edes osannut kuvitella, kuvailee Helsingin uudelle asuinalueelle, Jätkäsaareen, kuukautta aiemmin muuttanut Teemu Järvinen.

 teemu

Jätkäsaari on Helsingin lounaiskärkeen, avomeren äärelle rakennettava kaupunginosa, jolle on ominaista monipuoliset palvelut, kivijalkaliikkeet, kattavat raitiovaunuyhteydet sekä sujuvat pyörä- ja kävelyreitit. Vilkas matkustajasatama ja sen mukanaan tuomat turistivirrat luovat kansainvälistä tunnelmaa.

Teemu asuu juuri valmistuneen vuokratalon kuudennessa kerroksessa. Kompaktiin kolmioon mahtuu hyvin koko perhe; isän lisäksi 11-vuotias poika ja 14-vuotias tytär. – Asuimme aiemmin kaksiossa Kampissa, muutaman kilometrin päässä. Kasvaneet lapset tarvitsivat kuitenkin enemmän tilaa, joten olin jo pidempään etsinyt uutta asuntoa tältä alueelta, Teemu kertoo. Oman asunnon lisäksi tilaa löytyy talon yhteisistä tiloista ja esimerkiksi ylimmän kerroksen kattoterassilta. – On siisti tunne, kun oma reviiri ei lopu ulko-oveen vaan voi mennä kattoterassille, vaikka kirjaa lukemaan, Teemu hehkuttaa.

Asuinpaikan valintaa määrittivät Teemun Kampissa sijaitseva työpaikka ja lasten koulun sekä toisen kodin sijainti. Myös uusi asuinalue kiinnosti. - Uuden asuinalueen kehittymistä on mielenkiintoista seurata. Täällä kaikki asukkaat ovat uusia ja jakavat uutuudenviehätyksen, Teemu pohtii.

Jätkäsaari on vielä vuosia rakennustyömaana. Alueelle on tulossa asuntoja 18 000 ja työpaikkoja 6 000 ihmiselle. Järvisten ikkunan alle nousevat myös uusi peruskoulu sekä laaja urheilupuisto. Sadan hehtaarin kokoisen kaupunginosan on tarkoitus valmistua vuoteen 2030 mennessä.

Vihreistä vihrein kerrostalo

Teemun kotitalo, Hyväntoivonkatu 4, on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -tutkimusohjelmaa. Hankkeessa tutkitaan Helsingin yliopiston kanssa urbaaniin kaupunkiympäristöön soveltuvaa viherrakentamista niin biologisesta, rakennusteknisestä kuin sosiologisestakin näkökulmasta.

Talon erikoisuutena ovat korttelin rakennusten katoille rakennettavat viherkattopihat, joilla asukkaat voivat viettää aikaa. Viereisen asumisoikeustalon kanssa yhteinen keittiöpuutarha viljelylaatikoineen sekä lasitettuine viherhuoneineen tarjoavat asukkaille mahdollisuuden esimerkiksi yrttien viljelyyn ja yhteisöllisyyteen talon katolla. - Kattoterassi on ihan mieletön. Haluaisin ensi kesäksi oman viljelylaatikon, jossa kasvattaisin yrttejä, joita voi sitten käydä napsimassa leivän päälle. Ja Chilejä ja ehkä kaalejakin, Teemu suunnittelee.

Ylimmässä kerroksessa sijaitsee upea yhteissaunatila, jonka yhteydessä on puutarhamainen vilvoitteluterassi. – Sauna on ihan luksus. Mahtavaa kun lauteelta voi katsella merta. Se on jotain, mitä en ole tiennytkään kaipaavani, Teemu hehkuttaa. Oman saunavuoronsa lisäksi Teemu käy lähes viikoittain lenkkisaunassa. – Tosi nastaa ja toistaiseksi ollut ainakin hyvin tilaa yhteisvuorollakin.

Kestävän kehityksen sisustusta kierrätysryhmistä

Muuttaessaan Hyväntoivonkadulle Teemu luopui lähes kaikista vanhoista huonekaluistaan. Uutta on hankittu harkiten alueen kierrätysryhmistä. – Sisutus hakee vielä muotoaan. Kaikki on toistaiseksi vähän sekameteliä, Teemu naurahtaa. Mainosalalla työskentelevä Teemu haluaa välttää liian tavaran hankintaa. – Tavara ei maailmasta lopu, hän pohtii.

Yhteisöllisessä talossa kaikkea ei tarvitse edes hankkia. - Muuttaessamme tänne annoin vanhan pyykkikoneeni kaverille ja tarkoitus oli ostaa uusi kone muuton jälkeen. Täällä on kuitenkin niin hyvä talopesula, että en todellakaan aio omaa konetta hankkia, Teemu kehuu talon alakerrassa sijaitsevaa pesulaa.

Teemu on kotiutunut Jätkäsaareen nopeasti. – Olen tykännyt tosi paljon alueesta ja alueen hengestä. Kun kävelen kotiin ja tulen kanavan yli saaren puolelle, olo kevenee. Tosi kiva fiilis tulla tänne, Teemu toteaa. Teemun mukaan Jätkäsaaressa asuu paljon aktiivisia ihmisiä ja jo lyhyessä ajassa naapureista on tullut tuttuja. – Minulle on jo nyt vahvistanut ihan eri tavalla kaupunginosaidentiteetti kuin Kampissa, jolla ei ole samalla tavalla omaa identiteettiä kuin Jätkäsaarella, Teemu pohtii.

- Olen nyt niin tyytyväinen tähän hetkeen, että en tällä hetkellä edes haaveile mistään etelänmatkoista. On tosi kiva tulla kotiin.

 

teemun pojat

Lue lisää:

Hyväntoivonkatu 4,vuokra-asunnot

Länsisatamankatu 36, asumisoikeusasunnot

Asukastarinoita