113644 kaipasenrinne3 02

Marleena ja Ilkka Klemola muuttivat ensimmäiseen asumisoikeusasuntoonsa seitsemänkymppisinä tuttavien suosittelun perusteella. Pariskunta suosittelee samaa asumismuotoa muille.


Ilkka ja Marleena Klemola muuttivat Annalaan upouuteen asumisoikeusasuntoon heti talon valmistuttua heinäkuussa 2016. – Tämä oli minulle jo 20. muutto sen jälkeen, kun aloitin opiskelut, Marleena Klemola naurahtaa. – Täältä en enää muuta minnekään. Täällä olemme ja viihdymme niin kauan, kun terveys kantaa, hän jatkaa.

Klemolat asuvat Kaipasenrinne 1:ssä, ylimmän kerroksen kolmiossa. – Tämän asunnon paras puoli on valoisuus. Se ilahduttaa minua joka päivä. Ja ylin kerros on myös etu, tuolla vaan lintuset tepsuttavat ylhäällä, Marleena summaa neljännessä kerroksessa olevan asunnon etuja. Klemoloiden asunnosta erityisen valoisan tekee kolmeen ilmansuuntaan avautuvat ikkunat ja vaaleat pintamateriaalit.  Ilkka Klemolalle oma sauna on erityisen tärkeä.

Uudessa asunnossa ei ole ollut tarvetta remontille tai muutostöille. Asuntoon valmiiksi valitut materiaalit miellyttivät eläkeläispariskuntaa. – Päätimme, että sisutamme asunnon omannäköiseksi ja se onkin onnistunut hyvin, Marleena toteaa. Ainoa muutos, jonka Klemolat asuntoonsa tekivät, oli liikkumista helpottavien ja turvallisuutta lisäävien kaiteiden lisääminen saunaan ja suihkuun.

 

Helppoa asumista asumisoikeuskerrostalossa

Marleena Klemola 1Kaipasenrinteen kolmio on ensimmäinen asumisoikeusasunto, jossa Klemolat ovat asuneet. Aiemmin he ovat asuneet sekä vuokralla että omistusasunnossa. Niin omakotitalossa, kuin kerrostalossakin. – On hyvä, että on olemassa erilaisia asumismuotoja. Asumisoikeusasumisen etuja ovat, että asuntoon pääsee pienellä rahalla kiinni ja sijoittamansa rahat saa sitten joskus pois, Marleena toteaa. Klemolat olivat asumisoikeusasuntoon muuttaessaan yli 55 vuotiaita, joten asumisoikeusasuntojen varallisuusrajat eivät heitä koskeneet eikä erillistä varallisuusselvitystä tarvinnut tehdä.

Osa asumisoikeuskohteista on erityisesti senioreille suunnattuja, mutta senioritaloon Klemolat eivät halunneet. – Emme pitäneet sitä edes vaihtoehtona. Minulle on tärkeää, että talossa on kaikenikäisiä asukkaita ja näkee elämää. Kiva, kun kuulee lasten ääniä ja riemunkiljahduksia pihalta ja voi seurata koululaisten kulkemista, pohtii lasten parissa pitkän uran tehnyt Marleena.

Klemoloiden kotitalossa on järjestetty talkoita ja asukaskokouksia.
– Valitettavasti emme ole päässeet osallistumaan niihin, Marleena harmittelee. Yhteisöllisyyttä Marleena kaipaisi lisää. – Mukavia naapureita tässä asuu ja kaikkia tervehditään. Muutaman naapurin kanssa ollaan vähän enemmänkin juteltu. Olisi mukava, jos olisi joku yhteistila, jossa voisi juoda yhteisiä päiväkahveja. Kesällä Marleena suunnittelee ottavansa kahvitermoksen mukaansa ja menevänsä pihakeinuun kahvittelemaan. – Toivottavasti joku uskaltautuisi seuraksi, hän vinkkaa.

 

Rauhallinen alue ja hyvät peruspalvelut

Annalaan Klemolat muuttivat Hervannasta. – Etsimme uutta asuntoa rauhallisemmalta alueelta ja ystäväpariskuntamme oli hieman aiemmin muuttanut TA:lle ja suosittelivat asumisoikeusasuntoa myös meille. Tämän asunnon valmistuminen osui hyvään saumaan. Saimme mieluisan asunnon, jossa kaikki oli uutta ja puhdasta. Myös ympäristö on mukava; Kaukajärvi on lähellä ja kivenheiton päässä on myös maalaismaisemaa.

Annalan alue palvelee Klemoloita hyvin. Lähellä on päivittäistavarakauppa ja laajemmat palvelut löytyvät Kaukajärven keskustasta. – Meillä on oma auto, jolla kuljetaan. Mutta se mikä on hienoa, on se, että kotinurkalta pääsee myös suoralla bussilla Tampereen keskustaan. Ja kevyen liikenteen väylät ovat hyvässä kunnossa. Jos on voimia, niin tästä menee hyvä kävelytie Kangasalle saakka. Kuntoilijalle tämä on oikein erinomainen paikka, Marleena kehuu.


Lue lisää:

Kaipasenrinne 1 ja 3 asumisoikeusasunnot

Asukastarinoita