Martti Katajamäelle asoasumisen parhaita puolia ovat asumisvarmuus ja vaihdettavuus. Martti asuu vaimonsa kanssa jo kolmannessa asumisoikeusasunnossaan Helsingin Fallpakassa.

115972 kastellinpolku6b 04

– Olemme elämämme aikana muuttaneet useamman kerran. Asossa arvostan muun muassa sitä, että asuntoa on helppo vaihtaa, kun elämäntilanne muuttuu, Martti Katajamäki kertoo. Katajamäet aloittivat yhteiselämänsä vuokra-asunnossa, josta iän ja varallisuuden kartuttua muuttivat omistusasuntoon.

Ensimmäisessä asumisoikeusasunnossaan he asuivat vuonna 2005. – Kun haimme ensimmäistä asumisoikeusasuntoa, järjestelmä tuntui vähän haastavalta. Koska olimme alle 55-vuotiaita, jouduimme selvittämään varallisuutemme, ja se ylitti kaupungin varallisuusrajat. Saimme kuitenkin asunnon, koska siihen ei ollut muita hakijoita, Martti muistelee.

Noin vuoden kuluttua Katajamäet muuttivat jälleen omistusasuntoon, jossa he asuivat yli kymmenen vuoden ajan. Oma asunto heillä oli yli kymmenen vuoden ajan. Keväällä 2016 Katajamäet myivät asuntonsa ja muuttivat asumisoikeusasuntoon Vuosaareen. – Toisella kertaa asumisoikeusasunnon haku oli jo paljon helpompaa. Olimme yli 55-vuotiaita, joten varallisuusrajat eivät enää koskettaneet meitä, eikä hakemukseen tarvinnut liitteitä, Martti toteaa.

Kun varallisuus ei ole kiinni omistusasunnossa, voi rahat käyttää itselleen mieleisellä tavalla. Katajamäet hankkivat itselleen kakkosasunnon Tallinnasta. –Pyrimme viettämään Tallinnassa mahdollisimman paljon aikaa, Martti kertoo. Tallinnaan Katajamäet houkutti edullisempi hintataso ja helppo ja halpa kulkuyhteys. – Halvimmillaan olemme päässeet Tallinnaan eurolla, Martti kertoo.

Koska Katajamäet viettävät Suomessa vain puolet ajastaan, tuntui Vuosaaren asunto turhan isolta ja kalliilta. Uusi asunto löytyi reilun kilometrin päästä Kastellinpolulta, Fallpakasta. Asumisoikeusasunnon vaihto saman omistajan toiseen sujui helposti ja vaivattomasti. – Muutto onnistui loistavasti eikä päällekkäisiä vastikkeitakaan jouduttu maksamaan kuin kaksi viikkoa, Martti kehuu.

Asumisoikeusasunnosta toiseen muutto on riskitöntä

Asumisoikeusasunnon vaihto toiseen asumisoikeusasuntoon on helpompaa ja riskittömämpää kuin omistusasunnosta toiseen muuttaminen. – Omistusasunnon kaupoista joutuu maksamaan varainsiirtoveroa, ja jos muutaman kerran vaihdat omistusasuntoa, niin jo pelkillä veroihin menevillä rahoilla saisi asumisoikeusmaksun maksettua, Martti laskeskelee. Omistusasunnossa on aina myös riski, että asuntoa ei saakaan sopivassa aikataulussa kaupaksi. Asumisoikeusasunnosta saa aina sijoittamansa pääoman takaisin kolmessa kuukaudessa, eikä itsellä ole jälleenmyyntiriskiä.

Martti Katajamäen mielestä on hyvä, että asumisoikeusasunnoissa on varallisuusrajat. – Varallisuusrajaa voisi mielestäni vähän nostaakin, mutta sen ikärajaa puolestaan voisi ehkä laskea. 50 vuotta olisi hyvä ikäraja, Martti pohtii. Nykyisin varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita hakijoita, ja varallisuutta ei saa olla niin paljon, että pystyisi ostamaan tarpeitaan vastaavan asunnon samalta paikkakunnalta. – Nuoret tarvitsevat asumisoikeusasuntoja, koska heillä ei yleensä ole varaa ostaa omaa asuntoa. Keski-ikäisillä alkaa monesti olla varallisuutta oman asunnon hankkimiseen. Yli 50-vutiaiden lapset ovat usein siinä iässä, että muuttavat omaan asuntoon, ja jos varallisuusraja olisi hieman matalampi, voisivat 50-vuotiaat vanhemmat muuttaa helpompaan asumismuotoon ja säästyneillä rahoilla auttaa lapsiaan hankkimaan oman asunnon, Martti pohtii.

Fallpakassa luonto on lähellä

Katajamäet ovat tyytyväisiä nykyiseen asuinpaikkaansa ja asuntoonsa. – Vaikka oma sauna voisi olla kiva lisä, Martti toivoo. Fallpakan parhaita puolia Martti Katajamäen mukaan on rauhallisuus ja siisteys. – Luonto on tuossa tien toisella puolella, hyvät luontopolut ihan vieressä. Myös kulkuyhteyksiä Martti kehuu. – Jos kulkee omalla autolla niin tästä on hyvä lähteä moneen suuntaan ja pääsee heti pois kaupungin ruuhkista. Liikumme sekä omalla autolla ja julkisilla, ja nekin kulkevat tästä hyvin. Bussilla pääsee tästä hyvin moneen suuntaan, myös Itäkeskuksen metroasemalle, Martti toteaa. Martti kehuu myös autopaikan edullisuutta ja sitä, että autopaikkoja ylipäänsä on saatavilla.

Aktiivisia muuttoaikeita Katajamäillä ei ole, mutta he eivät pidä muuttoa myöskään mahdottomana ajatuksena. - Kyllä me varmaan ainakin muutama vuosi tässä pysytään. Jossain vaiheessa varmaan muutamme kokonaan Tallinnaan. Aika näyttää koska. Suunnitelmat saattavat muuttua; maailma muuttuu ja elämä sen mukana, Martti miettii.

Martti

Lue lisää: Kastellinpolku 6, Helsinki

Asukastarinoita