Vantaalainen Jorma Immonen halusi panostaa vapaa-aikaansa ja myi omistusasuntonsa. Uusi koti löytyi asumisoikeusasunnosta Vantaan Kaivokselasta.

112900 husbackankuja8 03

4pieAsumisoikeusjärjestelmä ja TA-Asumisoikeus Oy olivat Jorma Immoselle tuttuja jo ennestään. – Olin aiemmin pankkialalla töissä, ja työnkuvaani kuului muun muassa asumisoikeusasuntojen rahoittaminen. Tunsin siis asumisoikeusjärjestelmän oikein hyvin, Jorma Immonen kertoo. Jorma asui aiemmin omistusasunnossa Maununnevalla, mutta asuntomarkkinoita hyvin tuntevana hän päätyi siihen, että jatkossa asumisoikeusasunto olisi sopiva asumismuoto. – En halunnut sitoa suurta pääomaa asumiseen, sillä koskaan ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Jorma toteaa. Jorma oli asumisoikeusasuntoon muuttaessaan täyttänyt 55 vuotta, eikä hänen tarvinnut tehdä varallisuusselvitystä tai toimittaa muita dokumentteja asumisoikeushakemuksensa liitteeksi. Asumisoikeusasunnon varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita, joten asumisoikeusasunnon voi saada vaikka varallisuutta olisi myös omistusasunnon hankintaan. Jorma muutti Kaivokselaan yhdessä puolisonsa Benitan kanssa.

Helppoa ja huoletonta asumista

Omistusasunnon myynti mahdollisti sen, että Jorma pystyi aiempaa enemmän panostamaan vapaa-aikaansa. - Olen aina tykännyt matkustella, Jorma kertoo. Jorma viettää nykyisin puolisonsa kanssa pidempiäkin aikoja ulkomailla. – Matkustellessa tutustuu uusiin ihmisiin ja uusiin kulttuureihin. Saa vähän perspektiiviä ja huomaa, että Suomessa on kaikki oikeastaan aika hyvin, Jorma pohtii. Paljon matkustelevalle pariskunnalle asumisoikeusasunto kerrostalossa on helppo ja vaivaton ratkaisu. – Aikaisemmassa paritaloyhtiössämme teimme itse lumityöt ja muita pihatöitä, joten pidemmät poissaolot olivat hankalia. Nykyisin meillä on huoltoyhtiö, joka huolehtii kiinteistöstä, joten voimme helposti olla pois pidempiäkin aikoja halutessamme.

Kaivokselaan, Husbackankujalle Jorma päätyi muun muassa sen takia, että Husbackankuja 8 oli melko uusi talo. – Halusin ehdottomasti uudehko asunnon, jossa on fasiliteetit kunnossa eikä tiedossa ole isompia korjauksia, Jorma toteaa. Ennen Jormaa asunnossa oli asunut vain yksi asukas hetken aikaa, joten asunto oli lähes uutta vastaavassa kunnossa. – Olin pohjapiirustuksesta katsonut, että eteiseen voisin hankkia liukuovikaapin, mutta edellinen asukas olikin sen jo hankkinut, Jorma naurahtaa. Muita muutostöitä Jorman asuntoon ei ole tehty. – Ei ole ollut tarvetta tehdä pintaremonttia tai muita muutostöitä. Hyviä ja uusia pintoja on turha lähteä muuttamaan, hän toteaa.

Rauhallinen asuinalue

Kaivoksela on Jorman mukaan rauhallinen paikka asua. Kaivokselasta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille. – Omalla autollahan tästä pääsee kätevästi eri suuntiin, kun isommat tiet kulkevat tuosta läheltä, Jorma toteaa viitaten aivan läheltä kulkevaan Hämeenlinnanväylään ja muutaman kilometrin päässä kulkeviin Kehä I:een ja Kehä III:seen. Jorma kulkeekin pääasiassa omalla autollaan tai moottoripyörällään.

Kaivokselasta on helppo kulkea myös julkisilla. – Jos minulla on asiaa Helsingin keskustaan, ajan usein Malminkartanon juna-asemalle ja menen siitä junalla Helsinkiin, se on kaikkein nopeinta, Jorma kertoo. Malminkartanon juna-asemalla on liityntäpysäköinti, mutta Husbackankujalta pääsee juna-asemalle nopeasti kävellenkin, matkaa on alle kilometri. Lähistöltä kulkee myös useampia bussilinjoja. – Puolisoni käy Helsingin keskustassa töissä, ja hän kulkee pääosin pyörällä. 15 kilometrin matkan polkee noin 40 minuutissa. Pyörällä pääsee siis nopeammin kuin bussilla, Jorma toteaa.

Lähimmät palvelut löytyvät Kaivokselan keskustasta, ja myös Myyrmäen kattavat palvelut ovat helposti saavutettavissa. – Olisihan se kiva, että tässä ihan vieressä olisi kauppa, Jorma toivoo. Jos kauppaan pitääkin kävellä kilometrin verran, pääsee luontoon lähes suoraan kotiovelta. Kaivokselassa on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet lenkkipolkuineen ja hiihtolatuineen.

Matkailua ja kissanäyttelyitä

Vaikka helppo ja edullinen asuminen asumisoikeusasunnossa mahdollistaakin paiskunnan ulkomaanmatkat, oman haasteensa reissuun lähtöön tuovat Jorman ja Benitan kissat. -Meillä on kolme maine coonia eli jenkkiläistä metsäkissaa, Jorma kertoo. Pariskunnan kissat Maria Stormy, Desmo ja Rossi ovat sisäkissoja, jotka viihtyvät parhaiten omassa kodissaan. Jorman ja Benitan matkustellessa kissoille tulee yleensä hoitaja kotiin. – Meille on onneksi vuosien saatossa muodostunut hyvä hoitorinki, joten kissat eivät ole este matkailulle, Jorma kertoo. Välillä reissuun lähdetään myös kissojen kanssa. – Puolisoni käy kissanäyttelyissä sekä Suomessa että Virossa, ja minä lähden kuskiksi mukaan, Jorma naurahtaa.

Lue lisää: Husbackankuja 8, Vantaa

Jorma matkalla

Asukastarinoita