Kuopiolaiset Virpi ja Kalevi Ruotsalainen päättivät eläkkeelle jäätyään vaihtaa omistusasunnon asumisoikeusasuntoon. Siilinjärvellä sijainnut omakotitalo vaihtui helppoon kerrostaloasumiseen vapauttaen pariskunnalle lisää aikaa mökkeilyyn ja mummina ja ukkina olemiseen. Muutosta on nyt lähes neljä vuotta ja he ovat olleet erittäin tyytyväisiä ratkaisuunsa.

113681 Melankatu12 003 2 muokattu rajattu

- Asumisoikeusasuminen sopii erityisen hyvin eläkkeelle siirtyville senioreille, Kalevi Ruotsalainen kehuu. - Täältä ei mitään saa mukaansa, kun lähtee. Miksi siis pitäisi kituuttaa omistusasunnon vankina? Kun talon myynnistä ja asumisoikeusasunnon ostamisesta jää rahaa, voi niillä rahoilla esimerkiksi katsella maailmaa, hän jatkaa.

Ruotsalaisille muutto kerrostaloon oli helpotus. – Meillä on kesämökki, jossa vietämme paljon aikaa. Omakotitalossa ja kesämökillä oli aina samat työt odottamassa. Vaihdoimme vain paikkaa, jossa kastelemme kukkia, Kalevi toteaa. Mökkeily viekin ison osan eläkeläispariskunnan ajasta. – Käymme mökillä ympäri vuoden. Lisäksi käymme usein Iisalmessa hoitamassa tyttären lapsia. Tyttärentyttäret tykkäävät myös käydä täällä meillä katselemassa maisemia korkealta, Virpi kertoo.

Pariskunnan aika kuluu mökkeilyn ja lastenlasten hoidon ohella muun muassa kuorolaulun ja sulkapallon merkeissä. Heille on suuri helpotus, että kotitalosta ei ole paljoa vaivaa, sillä asumisoikeustalossa huoltoyhtiö huolehtii pihatöistä ja kiinteistöstä. – Aikaa jää enemmän harrastuksille, mökkeilyyn ja mummina ja ukkina olemiseen, Virpi toteaa. – Myös poika ja miniä, jotka asuvat Jyväskylässä, ovat tyytyväisiä meidän ”vanhusten” ratkaisuun, Kalevi lisää.

Tuttavien suosituksesta helposti uuteen asuntoon

Virpi ja Kalevi Ruotsalainen muuttivat Kuopion Melankadulle maaliskuussa 2015 heti talon valmistuttua. He ostivat asumisoikeusasunnon jo hyvissä ajoin rakennusvaiheessa ja pääsivät näin vaikuttamaan asunnon pintamateriaaleihin. – Tarjolla oli muutamia vaihtoehtoja eri materiaaleista ja valitsimme muun muassa mieleisemme lattian ja väliovet, Kalevi kertoo. – Saatiin sillä tavalla ihan itsemme näköinen asunto, Virpi jatkaa.

Asunnon haku kävi kätevästi netin kautta. – Olimme muutamilta tuttavilta saaneet tietoa asumisoikeusasumisesta ja he kehuivat, kuinka hyvä asumismuoto tämä on, Virpi kertoo. Pariskunta hakikin järjestysnumeron jo muutamaa vuotta ennen muuttoa. – Kun olimme tehneet päätöksen muuttaa eläkepäiviksi kerrostaloon, seurasimme aktiivisesti nettiä ja sieltä huomasimme tämän kohteen.

Asumisoikeus oli myös taloudellisesti järkevä vaihtoehto. – Sillä rahalla, jonka saimme Siilinjärveltä myymästämme omakotitalosta, emme olisi saaneet uutta asuntoa Kuopiosta. Nyt pääsimme muuttamaan ihan vastavalmistuneeseen taloon, Virpi kertoo. – Asumisoikeusasuminen on helppoa. Ei tarvitse sijoittaa isoja pääomia ja hommat hoituvat, Kalevikin kehuu.

Ruotsalaiset muuttivat asumisoikeusasuntoon tuttaviensa suosituksesta ja ovat nyt itse suositelleet asumismuotoa tuttavilleen. – Vanha työkaveri miehineen on nyt muuttamassa tuohon naapuriin. Hänelle puhuin tästä ja nyt he sitten muuttavat, Virpi kertoo.

Takaisin kotiseudulle

Ruotsalaiset ovat alun perin kotoisin Kuopiosta, mutta työ vei aikanaan nuoren perheen Siilinjärvelle, jossa he asuivat 25 vuotta. – Vaimo sai suostuteltua minut takaisin Kuopioon jäätyään eläkkeelle, Kalevi toteaa. Asuin aikanaan tuossa ihan vieressä ja kävin tässä naapurissa olevaa Männistön kouluakin eli ihan kotitanhuvilla ollaan, hän jatkaa. – Talo ja ympäristö ovat tuttuja ja täällä asuu paljon samanhenkistä porukkaa. Ei jää asumisen mielekkyys ainakaan naapureista tai ympäristöstä kiinni, Virpikin toteaa. Ruotsalaiset ovat tutustuneet moniin talon asukkaisiin ja saaneet uusia tuttavia. – Ja on täällä melkein sukulaisiakin. Serkun leski asuu naapurissa, Virpi naurahtaa. – Vaihtuvuus on ollut todella vähäistä ja kaikki ovat kehuneet asumisviihtyvyyttä ja hiljaisuutta. Täällä ei naapurin ääni kantaudu omaan asuntoon, Kalevi vakuuttaa.

Melankatu 12 on yli 55-vuotiaille asukkaille suunnattu ja osa Männistön vanhan koulun seniorikorttelia. Korttelin rakennukset muodostavat suojaisan ja viihtyisän sisäpihan, jossa on asukkaiden yhteiset oleskelualueet. Ruotsalaisetkin viihtyvät korttelin yhteisissä tapahtumissa. - Kerhohuone on viikoittaisessa käytössä. Siellä on veikkausporukkaa, tikan puhaltamista, kirjapiiriä, turinatupaa ja erilaisia tapahtumia, Kalevi kertoo. Harrastuksia ja palveluita on runsaasti myös talon läheisyydessä. – Viereisessä talossa on kuntosali, jossa käymme viikoittain joogassa ja kirjastoauto pysähtyy liki ikkunan alla joka viikko, Kalevi kehuu. Lähellä on myös hyvät lenkkimahdollisuudet, kauppa, ruokaravintola ja ottoautomaatti, eikä Kuopion keskustaankaan ole kuin kaksi kilometriä.

Yksi Ruotsalaisten arkea helpottava seikka on se, että he saivat autolleen paikan pihakannen alla olevasta autohallista. - Autohalli on ihan ehdoton! Ei ole tarvinnut talvella rapsutella ja tuiskun jälkeen etsiä autoa kinoksista, Kalevi kehuu.

Melankadun asunto miellyttää Ruotsalaisia niin ettei muutto ole ainakaan lähiaikoina suunnitteilla. – Eiköhän me tässä nyt olla sen mukaan, miten elinpäiviä on, Kalevi toteaa lopuksi.

ruotsalaiset

Lue lisää: Melankatu 12, Kuopio

Asukastarinoita