Oululaiselle Marja Suomiselle sijainti on ykkösasia nykyisessä asuinpaikassa. Keskustan alueella pitkään asunut Marja etsi sopivaa asuntoa, ja Etu-Lyötyn uudehkolta alueelta keskustan tuntumasta lopulta tärppäsi.

IMG 2269 muokattu

Marja Suomisella on nyt lähes kahdeksan vuotta ollut asumisoikeuskoti, johon hän pääsi muuttamaan ensimmäisenä asukkaana heti asunnon valmistuttua. Rakennusvaiheessa asunnon ostaminen mahdollisti myös muutostyöt, joilla Marja sai luotua omaan tyyliinsä sopivan kodin.

Marja Suomisen kaupunkikaksio sijaitsee keskustan palvelujen ulottuvilla, mutta kuitenkin rauhallisen sisäpihan puolella. Asuntoon eivät Rautatienkadun autojen tai viereisen rautatien äänet kuulu. – Sijainti oli minulle tärkein asia, kun etsin uutta asuntoa. Täällä on kaikki palvelut lähellä, ja ilta-aurinko paistaa ihanasti parvekkeelle, Marja kertoo, ja esittelee isoa lasitettua parvekettaan.


Vannoutunut cityihminen

Marja vinkkaa kartoittamaan aina etukäteen, millaisia palveluja uuden asunnon lähellä on. – Elämä on silloin paljon helpompaa, kun tarvittavat palvelut on helposti saatavilla.

Etu-Lyötyssä onkin mukavasti palveluita. – Olen vannoutunut cityihminen. Vieressä on ravintola, jossa voi käydä lounaalla, ruokakauppa on 300 metrin päässä, ja vähän matkan päästä löytyy myös makkarakauppa, leipomo sekä kaikki keskustan palvelut, Marja luettelee. – Olen käynyt vuosia kuntosalilla viereisellä Kunto Ykkösellä, ja lähellä on myös aivan ihana Lyötynpuisto. Terveyspalvelut ovat hyvät, ja alueella asuukin paljon ikäihmisiä, mutta myös jonkin verran nuoria, Marja jatkaa.

2000-luvulla rakennettu Etu-Lyötty on suosittu asuinalue. Alueen keskellä, K-Marketin vieressä sijaitsevalla Veturiaukiolla järjestetään kesäisin mm. kirpputoreja. Keskustan palveluihin on alle kilometrin matka, ja Etu-Lyötyssä liikennöi myös citybussi. – Vierestä kulkevalla citybussilla pääsee kätevästi Prismaan tekemään isommat ostokset. Citybussi on kätevä myös, kun menee keskustaan vaikkapa teatteriin, Marja kertoo.

Yhteisöllisyys ja naapureihin tutustuminen kiinnostaa

Muihin naapureihin Marja on tutustunut asukastoimikunnan kokouksessa. – Jutellaan, kun nähdään, hän sanoo. Asumisoikeustaloissa on mahdollista osallistua asukastoimintaan, jonka tavoitteena on parantaa asumismukavuutta ja viihtyisyyttä. Asukastoimikunnat voivat järjestää asukkaille yhteisiä tapahtumia, kuten talkoita, asukasiltoja tai muuta yhteistä toimintaa. – Pihatalkoita voisimme periaatteessa järjestää, mutta huoltoyhtiö pitää niin hyvää huolta esimerkiksi piha-alueista, joten talkoille ei varsinaisesti ole tarvetta, hän sanoo.

Yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen kiinnostavat sosiaalista Marjaa, ja myös yhteisasuminen kiehtoo, ainakin periaatteessa. – Iso kimppakämppä olisi ihana, sillä kerrostaloissa ihmiset pysyvät omissa asunnoissaan omissa oloissaan. Marja onkin kehitellyt mielessään ”Tutustu naapuriin ja käy kahvilla” -tapahtuman talon asukkaille. – Voisi järjestää omassa talossa vaikkapa avointen ovien tapahtuman, jossa tapahtumaan osallistuvilla olisi tarjolla vaikkapa kahvia, ja samalla tutustuisi ihmisiin, Marja visioi.

IMG 2313 muokattu

Asumisoikeusasunto kerrostalossa on huoleton valinta

Marja arvostaa huoletonta kerrostaloelämää asumisoikeusasunnossa. – On aivan ihanaa, kun huoltomies käy tekemässä lumityöt. Me saadaan tähän hintaan paljon palveluja, jotka omakotiasukkaat tekevät itse, hän sanoo.

Marja suosittelee asumisoikeusasumista ja Etu-Lyötyn aluetta etenkin yli 55-vuotiaille, jotka arvostavat palvelujen läheisyyttä. Yli 55-vuotiailla ei nimittäin ole varallisuusrajoja asumisoikeusasuntoihin, joten esimerkiksi oman asunnon myynnistä saatu voitto ei ole esteenä asumisoikeusasunnon saamiselle. Asumisoikeusmaksu on vain murto-osa omistusasunnon hinnasta. – Investointi asumisoikeusasuntoon ei ole kovin suuri, enkä pidä käyttövastikettakaan aivan hurjana. Saan itse myös aina palautusta vesimaksuista, sillä olen sen verran paljon reissussa. Tämä on myös turvallinen asumismuoto, kun asunnossa voi asua niin pitkään kuin haluaa, Marja summaa.

Alle 10 vuotta vanhassa asumisoikeustalossa on myös hyvät yhteiset tilat, jotka saavat Marjalta kehuja. – Talon autohalli on kätevä, kun siellä voi säilyttää moottoripyörää, hän sanoo. Moottoripyöräilyä harrastava Marja kävi kesällä moottoripyörällä Italiassa, jonne haaveilee pääsevänsä uudestaankin.

Marjan talossa, kuten useissa muissakin asumisoikeuskerrostaloissa, on hyvät pyykinpesumahdollisuudet. – Talopesulassa on tehokkaat koneet, jotka pesevät pyykit nopeasti, hän kehuu. Marja on ollut myös tyytyväinen siihen, että mahdollisiin kunnostustarpeisiin reagoidaan nopeasti. – TA:n toimisto on samassa talossa, joten siellä on ollut helppo asioida. Isännöitsijältä voi aina kysyä ja hän on hyvin ystävällinen ja auttaa aina, Marja kiittelee, ja antaa erityiskehut TA:n korjausmiehelle. – Hän on itse ystävällisyys ja kysyy aina, olisiko jotain muuta mitä tarvitsee tehdä.

Muutostöillä asunto omannäköiseksi jo rakennusvaiheessa

Kun asumisoikeusasunnon ostaa rakennusvaiheessa, pääsee useimmiten myös vaikuttamaan asunnon materiaaleihin ja voi halutessaan tehdä muutostöitä. Sisustuksesta pitävä Marja on panostanut asunnon sisustamiseen, ja teettänyt jo talon rakennusvaiheessa asuntoon muutoksia, joilla hän sai luotua omannäköisen kodin. – Vaihdoin esimerkiksi keittiön kaapit sekä eteiseen ja makuuhuoneeseen liukuovikaapistot, jotka säästävät tilaa, hän kertoo.

Lisäksi Marjan asunnosta löytyy sieltä täältä pieniä muutoksia, kuten persoonallinen vaatenaulakko eteisessä sekä pyyhekoukut, joilla kylpyhuoneen ilme on saanut uudenlaisen ilmeen. Asumisoikeusasunnoissa voi tehdä muutostöitä myös asumisen aikana, kunhan niihin pyytää etukäteen hyväksynnän talon kiinteistömanagerilla. Moni haluaa pitkäaikaisen kodin, ja itselle mieluisilla muutoksilla voi lisätä asumisviihtyvyyttä. Näin myös Marja on ajatellut. – Olen tullut tänne jäädäkseni, hän summaa.

Lue lisää:

Tutustu kaikkiin asuntoihimme Oulun Etu-Lyötyssä, Vanhatullin alueella: ta.fi/rautatienkatu

Tutustu asumisoikeusasumiseen: ta.fi/asumisoikeus

 IMG 2288 muokattu

 

Asukastarinoita