Espoon Painiityssä on poikkeuksellisen yhteisöllinen asumisoikeustalo. Lotankatu 2 on senioreille suunnattu asumisoikeustalo, jossa järjestetään yhteistä ohjelmaa useita kertoja viikossa. Senioriasukkaiden apuna ja ilona on myös taloemäntä.

virpisuominen

Helsinkiläinen Virpi Suominen oli kahdeksan vuotta sitten suurten muutosten edessä. Pitkä avioliitto oli päättynyt eroon ja vuokra-asunto Haagassa ei tuntunut kodilta. – Työkaverini oli muuttamassa asumisoikeustaloon Espooseen Lotankadulle ja suositteli sitä minullekin, Virpi muistelee.

Asumisoikeusjärjestelmä oli Virpille täysin vieras, mutta ystävä sai vakuutettua Virpin hakemaan asuntoa. – Asunnonhaku sujui tosi helposti. Vaikka järjestysnumeroni oli vasta hankittu, sain asunnon, Virpi kehuu asumisoikeusjärjestelmää. Aina Helsingissä asunut Virpi kotiutui Espooseen nopeasti.

Uusi asunto oli sellainen kuin Virpi toivoikin. – Talo oli juuri valmistunut, kun muutin tänne. En ollut etukäteen nähnyt asuntoa, ja kun tulin sisään, olivat rakennusmiehet vasta lähdössä pois, Virpi nauraa. Myös asunnon pohjaratkaisu oli Virpin mieleen. -Tämä on varmasti yksi talon avarimmista asunnoista. Tänne on helppo tulla, ja asunto on esteetön. Valoisa, tilava eikä yhtään hukkatilaa. Omaa saunaa en tarvitse, ja parveke on juuri sopivan kokoinen, Virpi kehuu. Talossa on yhteinen sauna, josta voi varata oman saunavuoron tai käydä ilmaisessa lenkkisaunassa. – Minä olen niin sosiaalinen, että mielelläni saunon muidenkin kanssa, vaikka usein saunassa saakin olla ihan rauhassa, Virpi toteaa.

Esteettömyys on MS-tautia sairastavalle Virpille tärkeä seikka. – Vaikka nyt voinkin hyvin ja liikun itse, on syytä varautua tulevaan. Tämän sairauden kanssa ei koskaan tiedä milloin kunto romahtaa, Virpi toteaa.

Naapureista apua ja turvaa

Lotankatu 2 on erityisesti senioreille suunnattu talo, mutta se ei ole varsinainen senioritalo, ja talossa asuukin myös lapsiperheitä ja nuoria. Seniorit ja liikuntaesteiset on kuitenkin otettu hyvin huomioon, ja poikkeuksellinen yhteisöllisyys tuo turvaa myös yksinasuville. – Täällä huolehditaan naapureista. Jos jotakuta ei ole näkynyt hetkeen, niin heti tullaan tarkastamaan, että kaikki on hyvin. Apua saa aina, kun tarvitsee. Kukin auttaa omien taitojensa ja kykyjensä mukaan, Virpi kehuu. Uudet asukkaat otetaan yhteisöllisyyteen heti mukaan. – Vähän aikaa sitten tuohon naapuriin muutti nuori mies ja kävin toivottamassa hänet tervetulleeksi. Kysyin samalla, mikä on sinun erikoisosaamisesi. Hän kertoi olevansa aika hyvä tietokoneiden kanssa, joten sovimme, että hän auttaa minua siirtämään kuvia kamerasta koneelle, Virpi kertoo.

Lotankatu sijaitsee rauhallisella alueella Painiityssä. – Liikuntapolut ja luonto ovat ihan vieressä ja kuitenkin ollaan lähellä Helsinkiä, Virpi kertoo. Matkaa Leppävaaran juna-asemalle ja kauppakeskus Selloon on muutama kilometri. Alueen miinuspuolena Virpi mainitsee, että aivan lähellä ei ole kauppaa tai muita palveluita. Talon nurkalla on kuitenkin bussipysäkki ja usein kyydin kauppaan saa myös naapureilta.

virpisuominen2

Taloemäntä auttaa asukkaita ja järjestää toimintaa

Lotankatu 2:ssa on paljon yhteisiä tiloja – ja yhteistä toimintaa. – Meillä on täällä ilmainen pyykkitupa, oma kirjasto ja pieni kuntosali, jossa järjestetään myös jumppia. Kerhohuoneessa on yhteisiä kahvihetkiä ja ruokailuja ja sitä saa vuokrata omaankin käyttöön, Virpi kertoo.

Talon erikoisuus on taloemäntä, joka on paikalla kolmena päivänä viikossa auttamassa senioriasukkaita erilaisissa asioissa, kuuntelemassa huolia ja järjestämässä yhteistä toimintaa. – Hän on aivan ihana ihminen ja on sulautunut hyvin joukkoomme, Virpi kehuu taloemäntänä toimivaa kaimaansa. Tiistaisin ja torstaisin taloemäntä ohjaa aamujumpan, jonka jälkeen kahvitellaan ja suunnitellaan yhdessä tulevien päivien tekemisiä. Torstaisin kerhohuoneella järjestetään yhteinen lounas ja perjantaisin on kahvihetki asianmukaisine herkkuineen. – Myös asukkaat järjestävät itse kaikenlaista yhteistä toimintaa. Esimerkiksi maanantaisin on korttipeli-ilta ja lauantaisin pulinakerho. Kuntosalilla käymme yhdessä aina maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin, Virpi kertoo.

Asukkaat järjestävät yhteistä ohjelmaa myös talon ulkopuolella. – Käymme silloin tällöin ravintolassa tai teatterissa tai keksimme yhdessä jonkun jutun. Lähdemme vaikka kauppatorille, saaristoristeilylle tai Selloon leffaan, Virpi luettelee. – Vaikka asun yksin, en ole yksinäinen, Virpi toteaa. Naapureiden lisäksi lähellä ovat myös sisko ja omat lapset. – Se on myös tärkeää, että läheiset asuvat lähellä, Virpi kertoo. Taloon onkin muuttanut paljon vanhempia ihmisiä, joiden lapset ja lapsenlapset asuvat lapsiperheiden suosimilla alueilla Lotankadun läheisyydessä.

Katso video Virpin haastattelusta täältä.

Lue lisää:

Lotankatu 2, Espoo (aso)

lotankadun asukkaat

Lotankatu 2:n taloemännän palvelu on päättynyt syksyllä 2021.

Asukastarinoita