Lappeenrantalainen Jaana Karhu löysi unelmiensa asunnon rauhalliselta Pikisaaren asuinalueelta yli kuusi vuotta sitten. Haaveena on, että tämä olisi loppuelämän asunto.

Pikisaarenkuja4B21Lappeenranta

Reilu kuusi vuotta sitten Jaana etsi uutta asuntoa. Ystävän vinkistä hän päätti hakea asumisoikeusasuntoa rakenteilla olevasta kerrostalosta Linnoituksen kaupunginosasta Pikisaaresta. – Ystäväni oli muuttamassa viereiseen rappuun. Hän oli asunut aiemminkin asumisoikeusasunnossa ja sitä kautta tunsin järjestelmän, omistusasunnosta asumisoikeusasuntoon vaihtanut Jaana kertoo.

Muutaman kuukauden odotuksen jälkeen Jaana pääsi muuttamaan upouuden kerrostalon kolmanteen kerrokseen. – Minulla ei olisi ollut mahdollisuutta ostaa omistusasuntoa tältä alueelta, joten asumisoikeus sopi erinomaisesti. Koska Jaana ei joutunut ottamaan lainaa asumisoikeusmaksua varten, ovat asumiskulut hyvin kohtuulliset. – Hinta-laatusuhteeltaan tämä on erinomainen asunto, Jaana kehuu.

Upea järvinäkymä

Jaanan asunnosta on henkeäsalpaavan upeat maisemat Saimaalle. – Näissä maisemissa silmä ja sielu lepäävät, Jaana toteaa. Maisemien lisäksi Jaana mainitsee asunnon hyviksi puoliksi hyvin suunnitellun pohjaratkaisun sekä talon rauhallisuuden. – Kaappitilaa voisi olla vähän enemmän, nyt olen joutunut karsimaan vaatevarastoani, mutta sehän on toisaalta hyvä. Yritänkin päästä kaikesta turhasta eroon, Jaana naurahtaa. Muuton myötä vaihtoon meni asunnon lisäksi myös huonekalut. – En halunnut vanhasta asunnosta juuri mitään mukaan. Ostin kaikki uudet huonekalut, kun muutin tänne. Tein asunnosta oman näköisen kodin itselleni, Jaana kertoo. Kaksio on yksinasuvalle Jaanalle juuri sopivan kokoinen. – Hyvin tänne mahtuu. Kohta 2-vuotias lapsenlapseni on silloin tällöin yökylässä luonani ja mahdumme myös yhdessä tänne. Juhliakin Jaanan kodissa on vietetty. – Pari vuotta sitten täytin 50 vuotta ja hyvin mahduimme noin 15 ystävän kanssa viettämään iltaa, Jaana nauraa.

Erinomaiset ulkoilumahdollisuudet

Pikisaari sijaitsee nimensä mukaisesti saaressa Lappeenrannan keskustan pohjoispuolella Karinimen ja Rapasaaren välissä. Saareen pääsee mantereelta siltaa pitkin ja matkaa keskustaan on pari kilometriä. – Tämä on erinomainen asuinalue ja täällä on todella siistiä. Roskia ei näy missään ja kaikki koiranulkoiluttajat keräävät kakat. Saaresta pidetään hyvää huolta, Jaana kehuu. Saaressa toimii myös aktiivinen asukasyhdistys, joka järjestää muun muassa talkoita ja juhlia.

Saarta kiertävät rantareitit on kunnostettu ja upeissa maisemissa kelpaakin ulkoilla. Saaren päässä on uimaranta ja lähistöllä on useita laitureita, joilta pääsee uimaan. Talvisin kaupunki tekee jäälle hiihtoladut. – Sopivan hiihto- tai kävelymatkan päässä on saari, jossa voi paistaa makkaraa laavulla, Jaana kertoo.

Lappeenrannan satamaan on Jaanan kotoa kymmenen minuutin kävelymatka. – Monilla on oma vene laiturilla, ja lähellä on myös paikka, josta voi vuokrata veneitä, vesiskoottereita tai pyöriä, Jaana kertoo.

Pikisaari, kuten koko Lappeenranta, on viime vuosina kehittynyt ja palvelut ovat parantuneet. - Aiemmin täällä ei juuri ollut palveluita, nyt on tullut kauppa. Minulla on töistä 600 metriä kaupalle, ja siitä noin kilometri kotiin, Jaana kertoo. Lähes koko ikänsä Lappeenrannassa asuva Jaana olisi tarvittaessa valmis muuttamaan töiden perässä toiselle paikkakunnalle, mutta ihanasta asunnosta olisi vaikea luopua. – Toivottavasti voin asua tässä lopunikäni ja jättää asunnon vielä lapsenlapselleni perinnöksi, Jaana haaveilee.

jaana karhu rajattu

Lue lisää: Pikisaarenkuja 4, Lappeenranta (aso)

Teksti: Anu Vähäkallio
Kuvat: Jaana Karhu

Asukastarinoita