Kuopiolainen Voutilaisen nelihenkinen perhe muutti noin neljä vuotta sitten Poukamankatu 19:ssä sijaitsevaan asumisoikeusasuntoon. Sittemmin elämäntilanne ja asunnontarve on muuttunut, mutta onneksi asumisoikeusasuntoa on helppo tarvittaessa vaihtaa.

Paloniementie 5 sijatsee metsän laidalla

- Ennen kuin muutimme Poukamankadulle, meillä oli omistusasunto. Yritimme varmaan vuoden verran myydä sitä. Myyminen oli niin työlästä, että silloin jo päätimme, ettemme enää osta uutta omistusasuntoa, Mirva Voutilainen muistelee. Asumisoikeusjärjestelmä oli Voutilaisille tuttu, sillä Mirvan miehen sisko oli joskus asunut asumisoikeusasunnossa. Niinpä perhe päätyi hankkimaan uuden kodin asumisoikeustalosta.

Onneksi niin, sillä aikuistuvien lasten perheessä elämäntilanne ja tilantarve muuttui nopeasti. – Kun tyttäremme muutti reilu vuosi sitten toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, aloimme katsomaan pienempää asuntoa, Mirva kertoo. Juuri samoihin aikoihin TA:n uudet asumisoikeusasunnot Kuopion Saaristokaupungissa, Keilankannan kanavan varrella tulivat myyntiin. Voutilaiset tarttuivat heti tilaisuuteen ja ostivat asunnon rakenteilla olevasta Paloniementie 5:stä.

Helppo ja hyvin suunniteltu muutto

- Saimme lopulta juuri sen asunnon minkä halusimmekin, Mirva muistelee. Uudessa asunnossa oli yksi huone vähemmän kuin edellisessä. – Koska talo oli vasta rakenteilla, meillä oli lähes vuosi aikaa suunnitella muuttoa. Karsimme jo hyvissä ajoin tavaraa, sillä edelliseen asuntoon oli kertynyt hirveästi kaikkea jonninjoutavaa, muka aarteita, Mirva naurahtaa. Hyvin suunniteltu muutto sujuikin sitten aikanaan helposti.

Voutilaiset pystyivät myös vaikuttamaan uuden asuntonsa materiaalivalintoihin, koska ostivat asumisoikeuden hyvissä ajoin ennen talon valmistumista. – Valitsimme mieleisemme lattiamateriaalin ja keittiön työtason sekä ostimme lisähintaan astianpesukoneen jo valmiiksi. Hirveästi ei tarvinnut materiaaleja vaihdella, sillä tarjotut materiaalit olivat hillittyjä ja jokaisen makuun sopivia, Mirva toteaa.

Uuden talon rakennustyöt etenivät vauhdilla, ja talo valmistui huomattavasti arvioitua aiemmin jo toukokuussa 2019. – Saimme tiedon valmistumisesta kolme kuukautta etukäteen, joten ehdimme irtisanoa vanhan asunnon. Kaikin puolin meni siis muutto hyvin, Mirva kehuu.

Mirva Voutilainen kotonaan

Muutto toiselle puolelle kaupunkia

Uusi asunto sijaitsee eri puolelle kaupunkia kuin missä Voutilaiset ovat aina ennen asuneet. – Tuntuu, että täällä on mukavampaa kuin toisella puolella. Vielä on niin paljon nähtävää ja katseltavaa. Vettä on lähistöllä paljon ja hyvät lenkkimaastot, mitäpä sitä muuta kaipaakaan, Mirva toteaa.

Palveluita kaipaavalle lähistöltä löytyy myös ruokakauppa, koulut ja päiväkodit. Saaristokaupungin parhaita puolia ovat Mirvan mielestä kaunis luonto ja rauhallisuus. – Vaikka alue on aika tiheään asuttua, niin jotenkin täällä on luonnonläheistä. Lähellä on nähty merkkejä myös liito-oravista, joten ihan täyteen ympäristöä ei varmaankaan rakenneta, Mirva pohtii.

Asumisoikeusasunto nuorelle ensiasunnoksi

Hyvin pian Paloniementielle muuton jälkeen alkoi perheen 19-vuotias poika suunnitella muuttoa omaan asuntoon. Hän tutki Kuopion vuokra-asuntojen tarjontaa sekä vuokrahintoja ja totesi, että asumisoikeusasunnossa pääsee pienemmillä asumiskuluilla laadukkaampaan asuntoon. – Aatu oli onneksi ollut niin fiksu, että oli jo pidempään säästänyt rahaa, joten sai ostettua asumisoikeuskaksion pienellä lainalla, Mirva kertoo.

Sopiva asunto löytyi Rautaniemestä, Rantapuistonkatu 2:sta. – Aatun sisko on melkein kateellinen uudesta ja laadukkaasta asunnosta, sillä hän asuu itse Jyväskylässä vuokralla vanhassa talossa ja maksaa asumisestaan enemmän, Mirva toteaa.

Aatu on pian lähdössä armeijaan, mutta asunnon kuluista ei tarvitse huolehtia. – Asumisoikeusasuntoon saa samalla tavalla sotilasavustusta kuin vuokra-asuntoon, Mirva kertoo. Kela siis maksaa palvelusta suorittavan asumisoikeusasunnon todelliset asumismenot kuten vastikkeen, sähkölaskun sekä lainan korot. – Asumisoikeusasunto sopii hyvin myös ensiasunnoksi, Mirva toteaa.

Rantapuistonkatu 2:sta löytyi Aatulle ensiasunto

Lue lisää:

Paloniementie 5, Kuopio (aso)

Rantapuistonkatu 2, Kuopio (aso)

Poukamankatu 19, Kuopio (aso)

Kela: Sotilasavustuksen asumisavustus

Teksti: Anu Vähäkallio

Kuvat: Mirva Voutilainen ja TA-Yhtiöt

Asukastarinoita