Terhi Joela on ihastunut Kuopion Saaristokaupungissa sijaitsevaan asumisoikeustaloon ja sen sijaintiin siinä määrin, että etsii seuraavaakin asuntoaan samasta talosta. Hän muutti tyttärensä kanssa nykyiseen asumisoikeusasuntoonsa alun perin eron jälkeen, jolloin vuokralle muuttaminen ei houkuttanut ja omistusasunto tuntui liian isolta sitoumukselta. Nyt Terhin perheellä on tarve isommalle asunnolle, joka toivottavasti löytyy tutusta talosta.

 

IMG 20190603 WA0005 kopioTerhi Joela etsi itselleen ja tyttärelleen sopivaa asuntoa Kuopion Saaristokaupungista ja päätyi muuttamaan uuteen asumisoikeusasuntoon Kaivannonlahden alueelle, Kuikkalammen läheisyyteen. – Sain avaimet käteen kesäkuussa 2018, kun talo valmistui ja maalasin heti eteisen seinän iloisella banaaninkeltaisella värillä, Terhi muistelee. – Muuta remonttia vastavalmistuneeseen asuntoon ei tarvinnut tehdä, kannoimme vain tavarat sisään.

Kaksio tässä asumisoikeuskerrostalossa on ollut Terhin ja hänen tyttärensä mieleen. Tilaa on ollut riittävästi kahdelle, mutta miesystävän asuntoon muuton myötä isompaa asuntoa on alettu katsella. – Olemme ihastuneet taloon ja sijaintiin, joten etsimme isompaa asuntoa samasta talosta, Terhi kertoo.

Saaristokaupunki oli ykkösvaihtoehto

Terhi näki mainoksen uudesta asumisoikeustalosta juuri sopivaan aikaan.  – Tämä talo oli valmistumassa, joten olin tosi iloinen siitä, että sattui juuri sopivasti. Enkä siinä kohtaa osannut ajatella isompaa asuntoa. Pienemmässä on sitä paitsi vähemmän siivottavaa ja se on huoleton, hän sanoo. – Täällä on vietetty rippijuhlia ja synttärijuhlia ja puolentusinaa ihmistä on ollut aamupalapöydässä, joten hyvin on mahduttu, Terhi kertoo.

– Asuimme ennen samalla alueella omakotitalossa, joten avioeron myötä päätin, että etsin uuden asunnon tutulta alueelta. Katselin ensin asuntoa vuokramarkkinoilta, mutta en halunnut sellaista. Omistusasunto puolestaan tuntui raskaalta, koska tiesin että tällä alueella asunnoilla on pidempiä myyntiaikoja, Terhi kertoo.

Asumisoikeusasunnoista Terhi oli kuullut aiemmin Etelä-Suomessa asumisoikeusasunnoissa asuvilta kavereilta ja oli iloinen kuullessaan, että myös Kuopiossa on asumisoikeusasuntoja. – Oli tärkeää, että tytär sai jatkaa samassa koulussa. Tyttärellä on myös kolme isoveljeä, jotka välillä yöpyvät meillä, hän kertoo.

Mukavat naapurit ja ihana lasitettu parveke

Terhin kotitalossa kuulostaa olevan hyvä asua. – Oikein mukavaa porukkaa täällä asuu. On kaikenikäisiä, lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Olen tutustunut naapureihin ja ollaan oikeastaan päivittäin tekemisissä. Ollaan kyläilty toistemme luona ja oltu apunakin, jos on ollut tarvetta, Terhi kertoo.

Asunnon lasitettu parveke ja ikkunoiden suunta pohjoiseen ovat Terhin mieleen. – Ihana iso lasitettu parveke toimii ylimääräisenä huoneena kesäaikaan, ja kun parvekkeella on lämpölamput, pystyy siellä olemaan jo maalis- ja huhtikuussakin. Kesällä ei myöskään tule liian kuuma, kun parveke on pohjoiseen päin ja edessä on varjostavia puita, hän kertoo. – Täällä on helppo ja mukava asua.

Työmatka kaunista Saaristokatua pitkin

Terhi kehuu asuntonsa sijaintia Saaristokaupungissa, josta on matkaa Kuopion keskustaan torille noin kuusi kilometriä. – Meillä on kyllä autokin, mutta käytämme paljon julkisia, varsinkin kun bussi alkoi kulkea aivan vierestä. Kuljen töihin keskustaan bussilla ja kävelen usein takaisin kotiin kaunista Saaristokatua pitkin, Terhi kertoo ja lisää, että matkan voisi hyvin myös pyöräillä.

Saaristokadun sillat yhdistävät Saaristokaupungin keskustaan, ja tietä pitkin pääsee kävelyn ja pyöräilyn lisäksi myös bussilla tai omalla autolla. Matkalla voi ihailla Kallaveden maisemia, jotka muuttuvat vuodenaikojen mukana.

Terhin kodin vieressä on koulu, joten hänen tyttärellään on mukavan lyhyt koulumatka. Lähikauppaankin on vain 600 metrin matka. – Lähelle on tulossa koulutuskeskus, jossa toivottavasti tulee olemaan vapaa-ajan harrastuksia kuten jumppia, Terhi toivoo. Lisää palveluja löytyy keskustasta sekä Petoselta, jossa on esimerkiksi uimahalli.

Paljon kehuja Terhiltä saavat alueen ulkoilumaastot. – Täällä on valaistuja polkuja paljon ja talvisin hiihtolatuja. Talossa asuu ihmisiä koirien kanssa, joten sijainti on varmasti mukava myös heille, Terhi sanoo.

Asumisoikeusasunto on turvallinen ja huoleton

Asumisoikeusasumisessa Terhi arvostaa asumismuodon joustavuutta ja huolettomuutta. – Arvostan sitä, että jos haluaa muuttaa pois, on kolmen kuukauden irtisanomisaika, eikä tarvitse jäädä asumaan sen pidemmäksi aikaa, Terhi sanoo. – Hienoa on myös, että pois muuttaessa asuntoon sijoitetun rahan saa takaisin indeksikorotettuna, hän jatkaa.

Kuukausittaiset asumiskustannukset ovat asumisoikeusasunnossa tiedossa aina koko vuodeksi eteenpäin, joten yllätyksiä ei sen suhteen tule. – Se tuo turvaa, kun tietää että kuukausittainen maksu pysyy vakiona eikä muutu yhtäkkiä, eikä vuokranantaja myöskään sano yhtäkkiä, että tarvitsee asunnon itselleen. Asuminen ei myöskään ole kallista, Terhi sanoo.

Asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona, joten asumisoikeusasukkaalla on elinikäinen asumisturva, kunhan hän huolehtii maksuista ja asunnosta asianmukaisesti.
– Olen suositellut asumisoikeutta ystävällenikin, joka oli samassa tilanteessa kuin minä tätä asuntoa etsiessä. Tosin voisin suositella tätä asumismuotoa ihan kaikille, Terhi miettii.

Haastattelun tekemisen jälkeen Terhi perheineen löysi samasta talosta mieluisan isomman asunnon, josta on vieläpä näkymät Kallavedelle.

Lue lisää:  Kaivannonlahdenkatu 15, Kaivannonlahti, Kuopio

Asukastarinoita