Kari ja Mirja Vuorenpää muuttivat isosta omakotitalosta asumisoikeuskerrostaloon elokuussa 2019. Alla Kari kirjoittaa omin sanoin millainen urakka muutto oli ja miten pariskunta viihtyy uudessa kodissaan.

Piispalantie3 Julkisivu 3 HR

”Vaimo sanoi jo kolme vuotta sitten, että muutetaan kerrostaloon. Hän ei jaksa enää siivota ja hoitaa näin isoa omakotitaloa. Minullakin rupesi olemaan selkävaivoja jo pidemmän aikaa, mutta en ollut vielä innokas muuttamaan, koska pelkäsin, että en saa aikaani kulumaan kerrostalossa. Haaveilin rivitalosta, jossa olisi pieni piha, jossa voisin touhuta kasvien kanssa. Ehkä pieni ryytimaakin.

Viime vuoden tammikuussa olin sauvakävelemässä tässä lähistöllä ja kävelin myös kunnan tekemät kuntoportaat ylös ja alas (portaita lähes 150). Lonkkaa kolotti, selkään sattui. Takaisin tullessa huomasin rakenteilla olevan kerrostalon ja pysähdyin mainostaulun kohdalle ja lueskelin siinä olevaa tekstiä. Lähdin kävelemän innoissani kotiin ja äkkiä tietokone auki. Katsoin Googlesta, että mitä asumisoikeustalo oikein tarkoittaa. Sitten katseltiin sitä tekstiä vaimon kanssa ja todettiin, että siihen pääsee yllättävän helposti asumaan ja vuokrakin on aika sopiva. Kyllä seuraava yö meni huonosti, ei minulla ainakaan uni tullut helposti.

Seuraavana päivänä soitin TA-myyjälle Turkuun ja kysyin neuvoja. Hän selvitti asiallisesti ja helposti ymmärrettävästi asiat. Seuraavaksi soitin kuntaan ja pyysin järjestysnumeron asumisoikeusasuntoon. Numeron saatuamme menimme vaimon kanssa takaisin TA-myyjän luokse tekemään paperit kuntoon. Siellä kävi selväksi, että kerrostalo on muuttovalmiina 30.8.2019.

Ei sitten muuta kun mentiin pankkiin, jotta saatiin asumisoikeusmaksu lainaksi. Sen jälkeen alkoikin kova ruljanssi, koska piti saada omakotitalo myyntiin. Soitin tutulle kiinteistönvälittäjälle ja hänen kanssaan katsottiin talo läpi ja täytettiin paperit. Tilattiin myös valokuvaaja ottamaan kuvia ulkoa ja sisältä. Kuntotarkastus ja energiatodistus tehtiin myös.

Keväällä 2019 oli omakotitalon myynti-ilmoitus lehdessä ja kävi niin hyvä onni, että heti ensimmäisellä näytöllä koti myytiin lapsiperheelle.

Sitten vasta alkoi urakka, kun piti saada talo ylimääräisistä tavaroista tyhjäksi. Kävin katsomassa tässä naapurissa tuttavan TA:n asumisoikeusasunnosta millaiset säilytystilat hänellä on, etenkin häkkivarasto kiinnosti. Ei muuten ollut iso, ehkä noin 3 m2 lattia-alaa. Meinasi nousta tukka pystyyn, että mihin me saadaan ne 49 vuoden aikana kertyneet tavarat mahtumaan. Onneksi oli kolme kuukautta aikaa tyhjentää omakotitaloa.

Laitoimme nettiin myynti-ilmoituksen monista tavaroista ja ihme ja kumma, ne menivät kaupaksi yllättävän hyvin. Lapsille annoimme myös aika paljon tavaroita. Kierrätyskeskus ja kaatopaikka tulivat myös tutuiksi.

Ennen muuttoa oli myös tutustumispäivä ja meille annettiin kaavake, johon sai merkata, jos oli jotain huomauttamista asunnosta. Meillä oli kolme pientä muistuttamista: säleverhot olivat jäykät, parvekkeen oven säleverho puuttui ja vähän kolhuja seinässä. Ne kaikki oli korjattu ennen muuttoa.

Kun koitti 30.8.2019 tulivat velipojat ja lapset perheineen muuttohommiin peräkärryjen kanssa. Aika paljon tuli ostettua uutta tavaraa uuteen kotiin. Sängyt, tv:t, lipastot ja muut olivat aika raskasta kantaa 3. kerrokseen. Kyllä siinä oli laatikko poikineen, mutta yllättävän helposti muutto kuitenkin meni. Kyllä illalla tuli uni silmään aika pian muuttolaatikoiden sekamelskan keskellä.

Seuraavana päivänä ruvettiin sitten laittamaan tavaroita oikeille paikoilleen ja kaapit täyttyivät tuota pikaa. Häkkivarastokin piti järjestellä uudestaan ja tarpeeton tavara viedä pois. Meillä on kesämökki Kustavissa, jonne vietiin paljon työkaluja ja muuta tavaraa.

Sitten pyysin kaveria tulemaan meille iskuporakoneen kanssa ja laitoimme taulut seinälle oikein vatupassin kanssa. TA:lla oli tarkat ohjeet mihin sai tehdä reikiä ja koukkuja.

Meidän huoneisto on kolmannessa kerroksessa ja neliöitä on 69,5. Olemme tosi tyytyväisiä asuntoomme. On mukavan lämmintä ja valoisaa. Äänieristys on tosi hyvä, ei kuulu edes hissin ääntä. Pari tuttavaperhettäkin on muuttanut samaan taloon ja kyllä täällä kaikki tervehtii toisiaan.

Ei muuta kun kesää odotellaan, että päästään mökille ahertamaan. Sauvakävelyä tulee nykyään harrastettua paljon enemmän kuin ennen. Tässä lähellä on myös kuntorappuset ja kuntosali. Kaupat, lääkäriasema sekä kirjasto on puolen kilometrin päässä. Aika mukavan hiljainen paikka tämä on. Oikein tyytyväisiä ollaan viiden kuukauden jälkeen. ”

Lue lisää: Lyhty muuttomatka -iso muutos

Asukastarinoita