Hämeenlinnalainen Tuija Sulkava on asunut Hämeenlinnan Voutilan alueella jo melkein kolmekymmentä vuotta. TA-Yhtiöiden vuokra-asuntoon hän muutti kahdeksan vuotta sitten ja on ollut erittäin tyytyväinen taloon.

- Sain kuulla tästä asunnosta, kun yksi ystäväni oli juuri hakemassa samaan taloon. Asuin ennen kolmiossa, joka alkoi kuitenkin tuntua liian isolta.

Tuija muuttikin poikansa kanssa Sahratie 5:een, hieman alle 60-neliöiseen kaksioon. Asunnossa on tilava lasitettu parveke, mutta ei omaa saunaa. Onneksi taloyhtiön sauna löytyy samasta rapusta ja sieltä saa varattua hyvin saunavuoroja halutessaan. Viereisessä rapussa on myös pyykkitupa, jonka käyttö on asukkaille maksutonta.

- Pyykkitupa on siitä hyvä, että sinne saa peseytymään esimerkiksi päiväpeitot, joita ei oma kone välttämättä jaksa pyörittää. Kuivaushuone löytyy sopivasti oman asunnon vierestä, ja sinne vien usein pyykit kuivumaan. Näin ne eivät vie tilaa asunnosta ja ne saa helpommin ja nopeammin kuivattua siellä.

Nyt Tuijan poika on jo kuitenkin muuttanut omilleen ja Tuija on jäänyt asumaan koiriensa ja kissansa kanssa. Poika ei onneksi muuttanut kauaksi, vaan itseasiassa samaan rappuun kerrosta alemmaksi. He voivat tavata usein ja vahtia toistensa lemmikkejä, kun toinen on reissussa.

Vuokra-asumisen helppous viehättää

Aina vuokralla asunut Tuija kokee, että vuokra-asuminen on sopinut hänelle parhaiten. Hän kehuu asumista TA-Yhtiöiden asunnossa, sillä yksityinen vuokranantaja voi ottaa asunnon omaan käyttöönsä tai vaatia vähintään vuoden asumisen. Vuokra-asuntoa voi myös vaihtaa helposti ja nopeasti, sen saa laitettua oman näköiseksi eikä asuntoon tarvitse sitoutua. 

- En ole oikeastaan ikinä haaveillut omasta asunnosta. Työtilanteeni ovat vaihdelleet ja olen halunnut matkustella paljon. Tämän takia olen kokenut vuokra-asumisen itselleni parhaaksi. TA-Yhtiöillä ei ole sopimuspakkoa, eli voi asua niin kauan tai vähän aikaa, kun tahtoo. Myös lemmikit ovat tervetulleita, mikä on itselleni tärkeää.

Tuija osti Sahratien asuntoon aiempaa isomman sohvan, joka sai asunnon tuntumaan itseasiassa entistä tilavammalta. Samalla asuntoon sai erilaista tyyliä ja tunnelmaa.

Tuija on tutustunut muutamaan naapuriin, joiden kanssa he vaihtavat kuulumisia. Heidän rapussaan on todella rauhallista, eikä naapureista ole ollut koskaan sen suurempaa häiriötä.

- Kerrostalossa asuessaan tottuu kyllä nopeasti elämisen ääniin, ja ne kuuluvatkin asiaan. On tietenkin aina naapureista kiinni, kuuluuko enemmän ääniä. Kerrostaloissa jokainen elää enemmän omaa elämäänsä.

Luonnonrauhaa Voutilassa

Tuijan mielestä Voutilan alueessa parasta on sen luonnonläheisyys ja ulkoilumahdollisuudet. Lähellä on useita eri kävelyreittejä ja ulkoilupaikkoja. Alueella on myös päivittäiseen elämään ruokakauppoja, terveyskeskus sekä kirjasto.

Hyvät kulkuyhteydet ovat Tuijalle tärkeitä, sillä hänellä ei ole omaa autoa. Enimmäkseen hän kulkeekin polkupyörällä, linja-autolla tai kavereiden kyydillä.

- Linja-autolla pääsee nopeasti keskustaan, josta löytyy enemmän palveluita. Itse tykkään käydä esimerkiksi keilaamassa, teatterissa tai toisinaan myös keikoilla. Pärjään hyvin ilman autoa ja olenkin tottunut julkisilla kulkemiseen.

Vaikka alueella onkin hieman levoton maine, ei Tuija näe asiaa ihan niin.

- Tämä kohta on todella rauhallinen. Tässä ei onneksi ole mitään paikallista kuppilaa, joka aiheuttaisi meteliä.

Voutilassa pian kolmekymmentä vuotta asunut Tuija ei keksi mitään muuta aluetta, jossa voisi asua. Ne talot, joissa hän on alueella asunut, ovat olleet rauhallisella paikalla. Muutenkaan Tuijalla ei ole mitään palavaa tarvetta muuttaa, vaan hän on juuri nyt tyytyväinen Sahratie 5:ssä.

- Ainoastaan silloin, jos vuokra nousisi liikaa tai elämäntilanne muuttuisi, voisin kuvitella muuttavani.

Tutustu tarkemmin Sahratie 5:een täällä.  

Teksti: Kiia Salas

Asukastarinoita