Toini Väyrynen on asunut Oulun Toppilassa sijaitsevassa asumisoikeusasunnossaan jo yli 20 vuotta. Viihtyisä ja rauhallinen pihapiiri, hyvät ulkoilumahdollisuudet sekä sopivan edullinen ja mukava asunto ovat taanneet sen, ettei muuttoa muualle ole tarvinnut miettiä.


Toini Väyrynen on viihtynyt aso-asunnossaan Oulun ToppilassaToini Väyrynen
muutti miehensä kanssa aivan uuteen asuntoon vuonna 1998, kun Hakekatu 2:n asumisoikeuskohteen viimeinen talo valmistui. Pariskunta sai tiedon asunnoista Oulu-lehdessä olleesta ilmoituksesta. Asumisoikeus ei ollut heille entuudestaan tuttu, mutta tuntui hyvältä vaihto ehdolta.

– Tämä on ollut oikein mukava ja turvallinen asumismuoto. Ei tarvitse kovin paljon sijoittaa rahaa, että pääsee käsiksi asuntoon. Enkä usko, että näin edullisesti saa vuokra-asuntoa tai asumisoikeusasuntoakaan enää, Toini kertoo.

Oma asuntopiha ja hiljainen talo

Leskeksi jäätyään Toini on asunut yksin. Saunallinen, hieman yli 50-neliöinen kaksio sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa ja siinä on myös pieni asuntopiha. Asuntoon asennettiin sälekaihtimet muutettaessa, mutta muita remontteja tai muutoksia asuntoon ei ole tehty.

Hakekatu 2:ssa on kaikkiaan kolme kerrostaloa. Toini kehuu pihapiiriä rauhalliseksi ja viihtyisäksi. – Ainakin tämä minun rappu on ollut aina todella rauhallinen, ei koskaan ole naapurit häirinneet. Asumisen normaalit äänet saavat toki kuulua, mutta täällä ei juuri ole kuulunut, vaikka naapurissa asuu lapsiakin, Toini kertoo.

Mukana asukastoimikunnassa

Toini on ollut vapaaehtoisena mukana talonsa asukastoimikunnassa melkein alusta asti. Asukastoimikunta voi esimerkiksi tehdä kiinteistömanagerille kiinteistöön ja asumiseen liittyviä kehitysehdotuksia.  – Olemme pohtineet yhdessä puutteita tai korjattavia asioita, mitä olemme huomanneet, ja vieneet niitä eteenpäin. Asiat on sen jälkeen korjattu, Toini kertoo. Asukastoimikunnassa on Toinin lisäksi tällä hetkellä mukana kaksi ihmistä, jossain vaiheessa on ollut enemmänkin.

Asukastoimikunta on järjestänyt myös piha-talkoita useana vuonna. – Ollaan yhdessä paistettu lettujakin grillin ympärillä, Toini muistelee.

Hakekatu 2 sijaitsee Oulun Toppilassa lähellä merellisiä ulkoilumaastoja

Hakekatu 2:n asumisoikeuskohteessa on asuntoja pienistä kaksioista tilaviin neljän huoneen perheasuntoihin.


Kävelylle merenrantaan ja tansseihin työväentalolle

Hakekatu 2 sijaitsee Meri-Toppilan alueen pohjoisreunalla, lähellä viihtyisiä puistoalueita. Meri-Toppilan alueella on ollut hieman kyseenalainen maine kaupunkilaisten keskuudessa, mutta Toini ei koe asumista kotitalossaan ja alueella millään tavalla turvattomana. – Tässä Hakekadun ympäristössä on tosi rauhallista. Täällä on lähellä ulkoilumaastot, kaupat ja apteekki, eikä kirjastoonkaan ole pitkä matka, hän kertoo.

Eläkkeellä oleva Toini on aktiivisesti mukana Oulun eläkeläiset ry:n toiminnassa, jonka tapaamiset ovat keskustassa ja kesäaikana Hietasaaressa. – Käyn myös Koskelankylän Walo -työväentalolla tansseissa, joita järjestetään tavallisesti viikoittain, Toini kertoo.

Keskustaan on hyvät bussiyhteydet ja Toinilla on oma autokin, jolle paikan sai yhtiön omasta parkkitalosta. Pyöräilijällekin sijainti soveltuu, sillä pyörän saa säilytykseen ulkoiluvälinevarastoon ja alueella on hyvät kevyen liikenteen väylät.

Toppilassa riittää monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. – Täällä on ainakin kuntosali ja kiipeilykeskus, ja merenrantaan pääsee kävelytietä pitkin tästä talon takaa. On täällä myös frisbeegolfrata ja koirapuistokin,  Toini kertoo alueesta.

Teksti: Jenni Kemppainen

 

Lue lisää:

Hakekatu 2:n asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto eli ASO-asunto on turvallinen valinta

Näin haet aso-asuntoa

Hakekatu 2 sijaitsee Oulun Toppilassa lähellä merellisiä ulkoilumaastoja

Hakekatu 2:n asumisoikeusasunnot sijaitsevat Meri-Toppilan laidalla, lähellä ulkoilualueita.

Asukastarinoita